Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 16 Wrz, 2011 Obiektyw do portretu - Canon 5D mark II
Witam,
Przeczytałem parę wątków na temat obiektywów portretowych, ale w ciągu dalszym nie jestem w stanie jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie który obiektyw wybrać. Puszka pod którą będę podpinał obiektyw jest Canon 5D mark II.
Cały problem w wyborze powstaje kiedy bierzemy pod uwagę kwotę jaka chce wydać na obiektyw w innym wypadku zdecydowałbym się na jakąś eLkę.
Oto obiektywy które mnie interesują:
- canon EF 85 mm f/1.8 USM
- canon EF 100 mm f/2.0 USM
- canon EF 100 mm f/2.8 Macro
Z wymienionych dwoma miałem przyjemność robić zdjęcia jednak nie pod FF - mam swojego faworyta ale czekam na opinie,najlepszy wybór by był chyba Canon 100 mm f/2.8L EF Macro IS USM (choć właśnie różne opinie czytałem jeżeli chodzi o wykorzystanie tego szkła do portretu) lub CANON EF 135 mm f/2 L USM, ale to już prawie 4 tyś na co w chwili obecnej mnie nie stać.
Możliwe że są jeszcze jakieś lepsze opcje których nie wymieniłem.
Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Portret w rozumieniu sylwetka człowieka od pasa w górę. Zastosowanie głównie w studio. Wiem że 135 to najlepsza opcja jednak w chwili obecnej mam duuuzo innych wydatków sprzętowych dlatego w wątku to zaznaczyłem. Z czasem na pewno się na ten obiektyw zdecyduję jednak to dopiero za jakiś czas.
Portret w rozumieniu sylwetka człowieka od pasa w górę.
Zakładając, że będziesz robił zdjęcia z ok 3m to potrzebny kąt widzenia da Ci 135mm (na FF).
Jeśli jednak będziesz robić zdjęcia z odległości ok 1,5m - wtedy to nawet 85mm może być lekko za wąska.
Z uwagi na perspektywę, osobiście preferuję odległość ok 2m.
Studio oznacza, że kontrolujesz sytuacje i oświetlenie, czyli będziesz domykał zapewne szkło.
zazwyczaj portrety robię na przysłonie ok 8 - 11. Używałem obiektywu 85 mm 1.8 na canonie 400 D i zdjęcia nawet przy powiększeniach 100/70 bez jakiegoś nadmiernego podostrzania wychodziły rewelacyjnie. żyleta.
Jednak tym samym obiektywem robiłem zdjęcia podpinając go pod analogowego canona eosa 30 i tam twarze były już bardzo delikatnie zdeformowane. Dlatego zastanawiam sie bardziej nak tymi obiektywami 100 mm biorąc pod uwagę że kosztują w ciągu dalszym poniżej 2 tyś. Kiedyś miałem możliwość robienia zdjęć zestawem Canon 5d mkII z podpiętym 100mm - jednak nie pamiętam którym z wyżej wymienionych i portrety wyszły znakomicie ostre. Jednak po przeczytaniu wielu opinii wynika że najlepszym rozwiązaniem z tych 3 szkieł jest obietyw 100mm 2.0. Sam nie wiem czekam na dalsze opinie;)
Tez nad tym obiektywem się zastanawiałem - jednak czy gwarantuje on tak ostre zdjęcia przy ogniskowej około 85 - 135 co wyżej wymienione stalki? Tego niestety nigdy nie mailem możliwości przetestować. Z tego co widziałem dużo osób decyduje sie na ten zestaw jednak biorę pod uwagę że powodem tego jest również uniwersalność 70-200... tak przynajmniej mi się wydaje bo nigdy nie miałem możliwości go używać.
czy gwarantuje on tak ostre zdjęcia przy ogniskowej około 85 - 135 co wyżej wymienione stalki?
IMO jeśli:
freemodest napisał/a:
zazwyczaj portrety robię na przysłonie ok 8 - 11
, to możesz bez obaw kupić 70-200/4L.Jak przymkniesz do f8, to ostrość zdjęć robionych przy pomocy tych obiektywów będzie porównywalna.
IMO najlepiej kupić 85/1,8 i zbierać na 135L.
P.S.Możesz wyjaśnić po co robiąc portrety przymykasz obiektyw do takich wartości przysłony
Jasne szkło można domknąć, ciemnego nie otworzysz. Jasne będzie zatem bardziej uniwersalne zarówno w ramach sesji studyjnej, jak i ewentualnego jego użycia w plenerze. Świadome kontrolowanie otwarcia szkła w studio może prowadzić do ciekawych efektów, szczególnie jeśli w tle można malować boheh'em. Jak światła za dużo, zakładamy ND.
Brałem udział oraz obserwowałem pracę znajomego przy użyciu 85/1.8, 200/2 ale głównie 135L w studio, można rzucić okiem jak różne efekty daje się uzyskać http://mm-foto.pl/gallipstick/index.php
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10