Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Obydwa świetne, ale przy tak znikomej różnicy w cenie, lepiej popatrzeć na ceny obiektywów, które zechcesz kupić w 'pierwszym rzucie'.
O analizie systemów pod kątem dostępności szkieł, którą mogą Cię zainteresować nawet nie śmiem wspominać, bo to najoczywistsza oczywistość i zakładam, że skoro masz taki dylemat (pentax vs nikon) to interesujące Cię obiektywy wypadły w podobny sposób pod kątem jakości optycznej, mechanicznej, ceny, kątów widzenia, światłosiły, etc...
a no to Nikon ma większy wahlarz też cenowo lepiej wypada
Tego nie można akurat bezpośredno porównywać - to zupełnie inaczej pomyślane systemy. Albo odpowiada Ci typowe podejście jak Canon/Nikon, albo specyficzna oryginalność Pentaksa.
[ Dodano: Sro 03 Sie, 2011 15:24 ]
Basso napisał/a:
A może coś z tej samej półki cenowej ? D300 byłoby lepsze?
Zależy do czego. Matryca jest z pewnością lepsza w D7000.
wybrałbym Nikona D7000, ze względu na dostepność systemu znacznie lepszą niż oferta Pentaxa, w naszym kraju
W mieście Kraka wg jaad`a75 dostępność systemu pentaxa jest szeroka. Jeśli Basso nie ma tam za daleko, to niech zdecyduje co mu bardziej pasuje. Jeśli interesują go tylko stałki, to pentax nie jest bez szans
Tak w grodzie Kraka widziałem pare szkiełek do Pentaxa, pewnie w godzie Warsa i Sawy też się pare znajdzie, ale to wcale nie świadczy o dostepności systemu, choć K5 kusi jakością. Ponoć w Tarnowskich Górach na Ślunsku mają Pentaxa w ofercie, ale nie mogę tego potwierdzić, jak tam byłem to na wystawie mieli dwa marne szkiełka firmy.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Czw 04 Sie, 2011
Wujek_Pstrykacz napisał/a:
A wybrałbym Nikona D7000, ze względu na dostepność systemu znacznie lepszą niż oferta Pentaxa, w naszym kraju oczywiście.
e tam, podobno istnieje cos takiego jak internet i sporo szplajsu mozna sobie najzwyczajniej zamówić. Czytałem też na pudelku, że istnieje coś takiego jak ebay ale czy to jest prawda czy tylko plotka tego do końca nie wiadomo zanim nie sprawdzi tego Macierewicz.
Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Tak w grodzie Kraka widziałem pare szkiełek do Pentaxa, pewnie w godzie Warsa i Sawy też się pare znajdzie, ale to wcale nie świadczy o dostepności systemu, choć K5 kusi jakością. Ponoć w Tarnowskich Górach na Ślunsku mają Pentaxa w ofercie, ale nie mogę tego potwierdzić, jak tam byłem to na wystawie mieli dwa marne szkiełka firmy.
a to ciekawe, mieszkam w zapadłej dziurze i ostatnio jak chciałem cos kupić do canona to musiałem się nałazić a akurat pod pentaxa zalegało sobie na wystawie
Basso
Ja bym raczej spróbował użyć głowy i przemyśleć sobie co zamierzam kupić (jakie szkła) i na czym mi zależy czy na af-ie czy może wyznacznikiem moich potrzeb będzie "grubość portfela" bądź może jakieś inne aspekty.
Basso, ciężkie czasy, żeby wyłowić kilka potrzebnych informacji musisz się przebijać przez biadolenie, między innymi o tym, że pod pentaxa nie da się w naszym kraju kupić szkieł.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 11