Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
witam, mam pytanie i chciałabym prosić o porade
mianowicie chodzi o to, ze mam zdjęcie o wymiarze (przykładowo) 4608x3072, musze z niego wykadrować postac i zostaje mi wymiar (przykładowo) 4470x3022
teraz jak to zapisać, bym mogła wywołać zdjęcie w normalnym formacie np 10x15 lub nieco większym, zachowując pełny kadr, żeby nie było białych marginesów na wywołanym zdjęciu? jak to zrobic w tym lub innym programie? i czy zaznaczać "resamplowanie" oraz "zachowaj proporcje" jednoczesnie w tym xnview, czy "zachowaj proporcje "wystarczy by zdjęcie sie wywołało w pełnym kadrze?
będę wdzieczna za pomoc
fotka123, najlepiej jest skorzystać z ustawień dpi - czyli np. dać 300 DPI i rozmiar w cm z włączonym resamplowaniem i zachowaniem proporcji. Akurat programu xnview nie znam dobrze, więc nie wiem jakie są dostępne opcje.
Mozer, to powiedz mi w jakim innym programie to zrobić.Akurat w tej chwili pisze z telefonu i nie mam wglądu do xnview, ale coś nie pamiętam by mozna byłoby tam ustawić 300dpi...jutro zajrzę, to opiszę jakie są warianty...
akurat wartości w tabeli sa pełnego zdjęcia , a po przycięciu zostaje rozmiar na ekranie np 4208x3098 i co wtedy zaznaczyc , by zdjęcie w formacie 10x15 lu trochę większe wywołało sie bez białych boków? nie ma tam nic o 300dpi:/
dodam tylko ze w opcji ROZMIAR NA EKRANIE jest do wyboru :
pix / %
a w opcji ROZMIAR WYDRUKU
przy szer/wys jest wybór :
cm/%/cal/punkty
a w JEDNOSTKA:
pixele na cal
pixele na cm
ok, ale jeśli tak zmienie, czyli to przykładowe 10x15 a powiedzmy dziadki zechcą z tego mojego "przycinanego" zdjęcia zrobić w przyszłości np 20x30 to czy im wyjdzie u fotografa, bo przeciez nie bede wszystkich pytać w jakim formacie jakie zdjęcie bedą wywoływać
nie wiem czy w ogóle dobrze wam to wyjaśniłam o co mi chodzi:
oto przyklad, zdjęcie oryginalne
a po przycięciu mam taki "wąski kadr"
i teraz czy jest możliwość takiego UNIWERSALNEGO zapisania zdjęcia w którymś z podanych przez Was pogramów -by zdjęcie można było wywołać bez problemu np w formacie 10x15 lub np 20x30...
przykładowe 10x15 a powiedzmy dziadki zechcą z tego mojego "przycinanego" zdjęcia zrobić w przyszłości np 20x30 to czy im wyjdzie u fotografa,
Wyjść wyjdzie, ale jakość spadnie. Wszak 300dpi dla 20x30 to juz jest 4x więcej pikseli potrzebnych.
fotka123 napisał/a:
bo przeciez nie bede wszystkich pytać w jakim formacie jakie zdjęcie bedą wywoływać
No jak chcesz kontrlować by jakość u każdego była optymalna - to tak: pytaj. Jeśli jednak Ci to kolokwialnie mówiąc wisi co kto i jak zrobi - dawaj pełne rozmiary.
fotka123 napisał/a:
a po przycięciu mam taki "wąski kadr"
IMHO kadr do d...
fotka123 napisał/a:
i teraz czy jest możliwość takiego UNIWERSALNEGO zapisania zdjęcia w którymś z podanych przez Was pogramów
Po prostu w natywnej rozdziałce po przycięciu...
fotka123 napisał/a:
by zdjęcie można było wywołać bez problemu np w formacie 10x15 lub np 20x30...
i teraz czy jest możliwość takiego UNIWERSALNEGO zapisania zdjęcia w którymś z podanych przez Was pogramów -by zdjęcie można było wywołać bez problemu np w formacie 10x15 lub np 20x30...
Dajesz maksymalną rozdzielczość (w pikselach) jaka wychodzi Ci po przycięciu. Teoretycznie powinno się ostrzyć dokladnie pod wymiar, ale nie sądzę, żeby to miało sens w tym wypadku.
Tylko jeszcze jedna uwaga - to co pokazałaś, to na pewno nie są proporcje 3:2, a takie ma odbitka 10x15, czy 20x30...
hej ja wiem, że kadr do d...ale chciałam wam tylko obrazowo pokazać z czym sie zmagam, z jak wąskimi ścinkami zdjęcia
hijax_pl ta ostatnia próba nawet mi sie podoba, w jakim programie zrobić stosunek boków 3:2 ?jesttaka opcja w photoscape ale tylko przyramkach, w edytorze nie znalazłam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 15