Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 27 Wrz, 2011 Zabrudzenia w wizjerze Canon 20D
Witam wszystkich użytkowników Optyczne.pl.
Mam pewien problem z czystością obrazu , który widzę w wizjerze Canona 20D. Przez okres użytkowania pojawiły się kropki zanieczyszczenia, które nie wpływają oczywiście na jakość zdjęć ale są denerwujące dla oka w czasie użytkowania aparatu. Próbowałem czyścić lustro, i górną część prawdopodobnie matówkę (mogę się mylić określając ten element w ten sposób) oraz wizjer ale dalej paprochy są widoczne w wizjerze.
Proszę o informację gdzie ewentualnie mogą znajdować się te brudy wewnątrz lustrzanki i jak się ich pozbyć, najlepiej w domowy sposób.
PS.
Przedmuchiwanie również nie pomogło.
fotsale, jeśli czyszczenie matówki od strony komory lustra nic nie dało, to zapewne masz syf od drugiej strony,wewnątrz , na matówce albo pryzmacie. najprawdopodbniej żeby to wyczyścić , przedmuchać, trzeba wyciągnąć matówkę.
No to problem , serwis w USA zrobi oczywiście (mieszkam w NY) ale ciekawe ile zedrą za taką usługę, postaram się dowiedzieć. Ciekawa sprawa, że sukcesywnie przybywało tych plamek w wizjerze? Używałem 20D w deszczu i nic złego się nie stało, więc skąd się wzięły te paprochy?
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Czw 29 Wrz, 2011
fotsale napisał/a:
więc skąd się wzięły te paprochy?
z:
- "przestrzeni"
- wymiany szkieł
- podczas dmuchania gruszką, nastąpiło cudowne przemieszczenie paprochów, które do tej pory znajdowały się "w komorze"
fotsale, dawno temu przejmowałem się "takimi syfkami" podobnie do Ciebie, teraz "udaję" że ich po prostu nie widzę
Wszystko jest dobrze dopóki nie ma ich na zdjęciach i nie zasłaniają "całego" obrazu w wizjerze
Na gruntowne czyszczenie całych bebechów oddaje sprzęt około raz na rok, jak zauważyłem coraz rzadziej, bo kiedyś to było nawet i co 3 miechy.
fotsale, dawno temu przejmowałem się "takimi syfkami" podobnie do Ciebie, teraz "udaję" że ich po prostu nie widzę
dokładnie, mam podobnie. zerkając w wizjer mam pełno paprochów i... nie przeszkadza mi to na zdjęciach ich przecież nie widać. inną kwestią jest czystość matrycy bo te syfy już mogą być problemem
Na gruntowne czyszczenie całych bebechów oddaje sprzęt około raz na rok, jak zauważyłem coraz rzadziej, bo kiedyś to było nawet i co 3 miechy.
I to ma być „nie przejmuję się”? Co trzy miechy… Ja nigdy moich aparatów nie oddawałem na jakieś czyszczenie. Sam przedmucham to i owo od czasu do czasu i cześć.
Koledzy i koleżanki z naszych wrocławskich spotkań forumowych uważają, że ja mam jakieś natręctwa, bo zawsze jak widzę przednie soczewki co poniektórych członków naszej wrocławskiej paczki, to plecak sam mi się otwiera i wypada z niego mikrofibra i buteleczka płynu… :P
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11