Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Przymierzam się do zakupu statywu, ponieważ mój obecny nadaje się co najwyżej na plaster....
Oczywiście chciał bym jak najlepszy i jak najtańszy
NIe szukam czegoś super wypasionego, dodatkowo chętnie za jakiś czas napiszę cos o tych statywach.
Postanowiłem wybrać któryś z tych dwóch, nie patrząc na nazwę firmy który byście wybrali:
Oba są w podobnej cenie, różnią się trochę wysokością i udźwigiem, jako że mam NXa to udźwig jest mało istotny w tym momencie, tańszy ma 4 sekcje, droższy 3 sekcje.
Karbonowy waży 0,85 kg, Al-Mg 1,5 kg i to generalnie jest dla mnie istotne, nie wiem czy dobrze rozumuję, ale lżejszy pomimo bardziej zaawansowanego materiału może być mniej stabilny w wietrznych warunkach.
Jak sporo osób z forum się orientuję, gustuję w "innej" fotografii, stąd do statywu dokupuję takie coś:
http://triopo.pl/produkt/...lumna+centralna
Tak myślę, że po podłączeniu tego do lżejszego statywu może on być mniej stabilny niż 1,5kg klocek.
Daniel*1977, czyli nie chodzi Ci o model jako taki, ale o to ile sekcji i z czego, tak?
No to powiem tak: im mniej sekcji tym stabilniej, ale zarazem tym większy w transporcie. Przy tak małych statywach uważam że materiał nie gra roli. To że lekki - nieważne z czego zrobiony - jeśli jest odpowiednio wytrzymały zawsze można taki statyw dociążyć. Torbą, znalezionym kamieniem czy... czymkolwiek co da się zawiesić na haku (o ile jest)
Istotne są nie tylko nogi, ale mocowanie kolumny centralnej - ja preferują całkowity brak tejże kolumny...
Daniel*1977, w Twoim wypadku, gdy masz lekki aparat, nie używasz ciężkiego teleobiektywu, nie będziesz ustawiał bardzo długich czasów, obojętnie jaki statyw kupisz, byle był wygodny i funkcjonalny. Ja namawiam do zakupu lżejszego węglowego statywu, o niewielkich gabarytach, który łatwo wszędzie zabrać. Sam materiał taki, czy inny będzie miał znaczenie tylko pod tym względem.
Dla dłuższych czasów naświetlania, gdy trochę powieje wiatr, zawsze możesz statyw dociążyć np. torbą i nie potrzeba do tego żadnego haka.
Oba mają haki, odwracane kolumny itd, systemu na razie nie zmieniam - jego max waga co najwyżej dojdzie do max 2kg ( jak zmienię system to będzie stać mnie i na wytrzymalszy statyw )
Skłaniam się ku karbonowi, ponieważ czasem noszę statyw ze sobą.
Oba mają dwa lata gwarancji, nie jest to długo więc może da radę.
W sumie ie napisałem wcześniej, ale jedną z ważniejszych rzeczy jest dla mnie tu możliwość manipulacji statywem, stąd ta dodatkowa dodatkowa kolumna.
Daniel*1977, a zwykła głowica kulowa (która potrafi być dość lekka i niewielka) nie wystarczy Ci do Twoich wygibasów? Ta dodatkowa mecyja W-4 może być przy małym i lekkim statywie dość upierdliwa, bo chyba jest dość duża. Myślę, że dobrze by się sprawdziła przy dużym i bardzo stabilnym statywie, pozwalając ustawić aparat niemal obok statywu, np. nad stołem. W przypadku małego lekkiego statywu może się okazać, że to za duży kloc z tendencją do robienia „bam!” na podłogę/ziemię. Kulka pozwala na bardzo szeroki zakres ruchów, a Twój lekki aparat wytrzyma nawet najmniejsza i najlżejsza kulka.
komor, Wybrałem kulową bo innej nie było sensu, zakres ruchów nie ograniczony. Z tą dodatkową rurką może być rzeczywiście problem.
Wujek_Pstrykacz, Zaryzykowałem karbon, cena prawie taka sama obu, ale miał mniej sekcji. Jak dostanę sprzęt i chwilę się nim pobawię, postaram się go sprawdzić, nie tak jak ON http://www.youtube.com/watch?v=G9S9jZW3Jxc
Zwróć uwagę, że po takim dociążeniu jest stabilny. Z moich zabaw wynika, że tak właśnie jest - tym stabilniej im większe obciążenie właśnie.
Po założeniu tylko aparatu o wadze powiedzmy 1kg pozostawia wiele do życzenia...
Ma haczyk więc zawsze da się dociążyć
Jak dobrze pójdzie to może we wtorek będę miał zestaw, zobaczymy czy było warto czy nie.
[ Dodano: Wto 11 Paź, 2011 20:53 ]
Pierwsze i kilka następnych wrażeń - super!
Jedyny minus, to że dodatkowy sprzęt nie do końca współgra ze statywem ( mój błąd bo nie doczytałem), ale wystarczy pokombinować i wkręcić jedno w drugie i jest 2 razy lepiej- więcej możliwości.
Torba do statywu jest zbrojona i z odblaskami
Po pierwszych próbach szarpania statyw jest bardzo stabilny. Jest kilka drobnych mankamentów, ale bez przesady.
Wkrótce postaram się podać więcej szczegółów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10