Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 01 Wrz, 2011 lornetka dla fotoprzyrodnika
Witam!
Zastanawiam się nad kupnem lornetki która miała by posłużyć mi do obserwacji dzikich zwierząt.
Zastanawiałem się nad Nikonem 8×40 EX, jednak noszę jeszcze sprzęt fotograficzny i wydaje mi się być za ciężka. Czy moglibyście polecić jakąś lornetkę, może dachową która miała by choć podobne właściwości optyczne, przy mniejszej wadzę za tą samą cenę?
Czy moglibyście polecić jakąś lornetkę, może dachową która miała by choć podobne właściwości optyczne, przy mniejszej wadzę za tą samą cenę?
No widzisz... dachowa i podobne właściwości tutaj nie pasują... Z serii action ex możesz wybrać jeszcze lżejszego 7x35... jeśli małe dachówki to poczytaj o sportstar 8x25. Mimo nieostrości trochę dalej od brzegów dla amatora może być w sam raz. Ktoś pisał na forum o Olympusie 8x25 PC I , że jest bardzo fajny... no ale pole tylko 6 stopni ... ja tam wolę te moje 8.2 w nikonie niż te 6 w olympusie ...
Porro przy 40mm jest już duże i ciężkie. Wszystko zależy ile sprzętu nosisz na plecach i czy się pomieści w plecaku. Osobiście zabieram maksymalnie 8x32 w granicach 500g, ale ja o świcie nie obserwuje przyrody. Sporadycznie korzystam z lornetki podczas fotografowania. Z drugiej strony słaba dachówka 8x40mm nie da ci wiecej niz dobre 8x32
7x35 (zrenica 5) nie bedzie ciemniejsze niz 8x42 (5,25) a bedzie mniejsza. Ja bym wolal.
Mozna tez klasycznie 8x32, ale to tez zaden postem w redukcji wagi. Ja taka mam i przed switem nie ma zadnych problemow. Do aparatu znacznie bardziej pasuje 8x25. Looknalbym na Nikona Travelite EX oraz Olympusa raczej PCI niz WPI. No i zawsze wspominam o WO 8x25:
http://www.ceneo.pl/1384397
Za genialne pole i design.
To jest duza lornetka, a wyraznie gorsza i drozsza od porrowatej EX. MZ 32mm to jest max. co potrzebujesz. Z takim budzetem popatrz cieplo na odwrocone porro.
Stałem przed podobnym dylematem i w tej cenie wybrałem Travelite EX, zadecydowaly wymiary do możliwości. Zadna dachówka klasy 8x25 w tej cenie nie dawała takiego obrazu jak odwrocone porro.. W tej kwocie Nikon 8x40 EX jest OK, ale jest ciężki i duży. Popatrz na serie Leupold Yosemite może ona cię zainteresuje. W kwocie którą masz do przeznaczenia poszukał bym też na zagranicznych serwisach aukcyjnych.
8X42 Sportera ex nie polecam. Kupiłem na prezent ponieważ skusiła mnie cena, już wrócił do sprzedawcy a prezentem bedzie Action 8x40EX( opisane w innym wątku)
Lornetki dachowe wygadaja na kompaktowe, ale rzadko bywaja lzejsze niz porro. Nikon EX porro to 800g (7x35) lub 855g (8x40). Sporter 8x42 to juz troche gadzet-zabawka a wciaz 670g wazy. Juz z powodu wagi lista jest krociutka. Zeiss z jeny 8x30 wazy ponad 500g a kosztuje uzywany min. 300-400zl co nie znaczy, ze polecam. Travelite jest jednak 2x mniej: 355g. To jest istotna roznica w wadze i rozmiarach i dlatego polecam, ale nie namawiam, to ty decydujesz. Istotnie mniejsze i lzejsze sa tez 8x30 w typie odwrocone porro: Bushnell Naturewiev i Bynolyth Buterfly ok. 500g. Polecam wszelkie stare dobre 8x30, ale nie ma juz takich nowych na rynku. Nikon SE lub EII (ok. 600g) kosztuja nawet uzywane ponad 1000zl:
http://www.skapiec.pl/site/cat/48/comp/145286 http://www.skapiec.pl/site/cat/48/comp/145768
czy Steiner safari nowosc za 1000zl:
http://www.optyczne.pl/13...a_lornetki.html
Jest jeszcze Celestron Nature 8x30 z 480g. Saski w sasiednim watku jest zadowolony. Trudno znalezc cos innego w tej cenie.
http://forum.optyczne.pl/...der=asc&start=0
Steinery serii Marine maja indywidualne ostrzenie i dość dużą minimalną odległość ustawiania ostrości. Te cechy czynią je dość upierdliwymi lornetkami do obserwacji przyrody.
Jest Wildlife Pro 8x30 z jednocześnie z centralnym i indywidualnym na każdym okularze. Dzięki temu można obserwować (zezować) już z 1 metra. Teraz nawet jest promocja dla czytelników Optyczne.pl i można go wyrwać za 900 zł. Optycznie nie rzuca na kolana - ot solidna lornetka. Ale wszystko Made in Germany i 30 lat gwarancji u renomowanego producenta.
Koledzy, podepnę się pod temat, bo szukam właśnie lornetki do obserwacji zwierzaków, ale też w góry czy na imprezy sportowe/koncerty... Czyli chciałbym, aby obraz był jasny (o świcie i zmierzchu) i ostry, a lornetka niezbyt duża. Natomiast wiem, że dobra optyka kosztuje (jestem fotografem) i zdecydowałem się przeznaczyć na ten cel do ok. 1000zł.
Przeczytałem tu, że seria Monarch Nikona jest niezła (prawda to?). Z tej serii znalazłem takie modele, które mogą spełniać moje kryteria:
Monarch 8x36 DCF
Monarch 8x42 DCF (MK3)
Monarch 10x36 DCF
Monarch 10x42 DCF (MK3)
Którą proponujecie? Ew. może w tej cenie jest lepszy wybór?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 11