Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jasna, stała, portretówka z systemu M42
Autor Wiadomość
KwusheR 
Rozmowny

Wysłany: Pią 30 Wrz, 2011   Jasna, stała, portretówka z systemu M42

Witajcie.
Za rok kupuję pełną klatkę i wtedy też kupie porządne obiektywy, ale... teraz posiadam Canona 400D i pstrykam sobie amatorsko poznając tajniki fotografii. Ostatnio zafascynował mnie portret - niestety moje obiektywy są "takie sobie". Szukam więc czegoś dosyć taniego.

W oko wpadło mi jedno z podstawowych szkieł Canona - 50 mm ze światłem 1.8 za 400 zł.
Prawdopodobnie już bym go miał, ale zainteresował mnie temat obiektywów systemu M42.

Powiem szczerze, że podchodziłem do tego tematu dosyć sceptycznie dopóki nie zobaczyłem sampli wykonanych tymi szkiełkami.

Czy warto kupić tego typu obiektyw i rzeczywiście cieszyć się lepszymi osiągami niż standardowy obiektyw Canona?

Dodam, że ceny ciekawych modeli Heliosa, Pentacona i Jupitera i innych zaczynają się od około 100 zł + 30 zł za przejściówkę z m42 na bagnet Canona.

Ma ktoś jakieś doświadczenia związane z tymi obiektywami?

Pozdrawiam.

BTW:

Jak z pomiarem światła przy tych szkiełkach?

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pią 30 Wrz, 2011   

KwusheR napisał/a:
Jak z pomiarem światła przy tych szkiełkach?
Się raczej zastanów jak z ustawianiem ostrości będzie ;)

komor 
Moderator

Pomiar światła w Canonach działa prawidłowo ze szkłami M42, plus-minus błędy większe niż w przypadku szkieł systemowych, ale w zakresie do naprawienia przy postprodukcji. Natomiast rzeczywiście ręczne ostrzenie, szczególnie nieco szerszymi szkłami niekoniecznie będzie przyjemnością.
Na 400D bawiłem się Pentaconem 135/2.8 i ustawianie ostrości nie było specjalną bolączką, ale w przypadku teleobiektywu łatwiej o to niż w przypadku choćby 50-tki.

nofast 
Nowy

Posiadam kilka Heliosów 44 (58mm, 1:2), Heliosa 40 (85mm, 1:1.5), Heliosa MC (135mm, 1:2.8), Pentacona 4/200 i 1.8/50.
Z tych wszystkich szkieł tylko Helios 44 (jeden z pięciu) i 40 są ostre.
Oba wymienione Heliosy mają w zasadzie te same wady:
1. Brak filtrów albo ich niska jakość. Robienie zdjęć w słoneczny dzień jest bardzo trudne, wystarczy niewielka ilość światła nawet odbitego by powstały olbrzymie odblaski. Brak filtrów powoduje również duże przekłamania kolorów np. czerwony w Heliosie 44 staje się pomarańczowo-szary itp.
2. Problemy z ustawieniem ostrości - koniecznie musisz posiadać przejściowkę z potwierdzeniem ostrości (100-130 pln). Nawet wtedy jest problem ale do opanowania.
3. W przypadku Heliosa 40 rozmiar.

Nie są to na pewno obiektywy, które wkręcisz na body i zrobisz nimi np.cały wyjazd. Nadają się świetnie do zdjęć portretowych najlepiej w pomieszczeniach i najlepiej czarno-białych. Dają radę w pochmurne dni. Takie są moje doświadczenia. W pozostałych sytuacjach ciężko uzyskać ładne zdjęcie.

KwusheR 
Rozmowny

W sumie ogniskowa nie ma aż takiego znaczenia bo będę się posiłkował swoimi obiektywami które obecnie posiadam. Chcę po prostu przetestować/uzyskać ciekawe efekty.

Jeżeli ogniskowa nie ma znaczenia to jaki obiektyw możesz mi polecić? Nacisk jednak na portret.

nofast - o to mi chodziło ;) Dzięki wielkie. Właśnie do takich zastosowań potrzebuję tych szkiełek ;)

komor 
Moderator

nofast napisał/a:
Brak filtrów albo ich niska jakość

Masz na myśli powłoki antyodblaskowe na soczewkach, tak?

KwusheR 
Rozmowny

nofast, A jeszcze tak z ciekawości. Będziesz tak miły i pokażesz jakieś zdjęcia wykonane tymi obiektywami? ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

nofast napisał/a:
1. Brak filtrów albo ich niska jakość
Domena szkieł pod analoga. No i starych - dzisiejsze powłoki od tamtych dzieli era cała. Dziś, z uwagi na technologie cyfrowe pokrywa się powłokami też soczewkę - tę pierwszą od strony matrycy.
nofast napisał/a:
2. Problemy z ustawieniem ostrości - koniecznie musisz posiadać przejściowkę z potwierdzeniem ostrości (100-130 pln). Nawet wtedy jest problem ale do opanowania.
Jak już zostało powiedziane wcześniej zależy jaki obiektyw, zależy jaki się ma wizjer - zależy jaka matówka i w końcu - o ile wierzymy w dandeliony i elektronikę aparatu - wsparcie dalmierza. Znam osoby, które wierzą w "biip" i jak się okazuje mogą wierzyć, a są też takie, które czekają na "biip" tyle, że aparat nie ido końca pomoga... A najlepiej jak się wsadzi matówkę z klinem lub mikrorasterem. Ale nie taką przycinaną z FF, bo kiln będzie na pół wizjera.
nofast napisał/a:
3. W przypadku Heliosa 40 rozmiar.
No chyba żartujesz... To nazywasz wadą? :shock:
KwusheR napisał/a:
Jeżeli ogniskowa nie ma znaczenia to jaki obiektyw możesz mi polecić?
Zacznij od taniego Heliosa 44. Jak się sprawdzi kupisz kolejne. Jak się zrazisz - dużo nie stracisz.

KwusheR 
Rozmowny

Ok, dzięki. Temat do zamknięcia :)

nofast 
Nowy

Polecam jednak spróbować obiektyw przed zakupem bo większość sprzedawanych nie nadaje się do użytku - szczególnie te ładnie wyglądające (bo nie było sensu używać)!
Większość zdjęć to portrety, których nie mogę pokazać.
Natomiast z 40 mam roślinki:
www.pawelbanasiak.pl/pliki/IMG_5707.JPG
(foto na pełnej dziurze)

A tu 44 kolaż:
www.pawelbanasiak.pl/plik...1-09-30main.jpg
(ja mam super ostrą sztukę, na czerwonym pierścieniu z serii L można zobaczyć co się dzieje po oświetleniu z barwą, też pełna dziura)

Odpowiedz do tematu