Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 06 Paź, 2008 Co kupić: Nikon D90 czy Canon 40D
Dotychczas brzydziłem się fotografią cyfrową i całem moje życie robiłem zdjęcia aparatami analogowymi. Niestety z powodu kosztów odbitek i negatywów i "utraconych chwil" podjąłem "męską" decyzję zakupu lustrzanki cyfrowej. Na fotografowaniu nie zarabiam i nie zamierzam tego robić. Znajomość zagadnień w temacie fotografii tradycyjnej uważam za średnią ale wystarczającą, co do fotografii cyfrowej poziom oceniem na dostateczny. Byłem przygotowany do zakupu Canona 40D tylko poległem przy wyborze obiektywu (ów). Oczywiście niewiele brakowałem abym nabym Pentax K20 a to z powodu posiadania stałoogniskowych dobrych obiektywów Pentaxa m.in.: 50/1,4 M. Ale minął miesiąc, decyzję odwlekałem i pojawił się Nikon D90, który w cenie z zestawem kitowym 18-105 VR wychodzi tyle sama co Canon 40 D z Tamronem 17-50/2,8 no i się zawiesiłem. Proszę o doradę i dyskusję na ten temat. Oczywiście późniejszy wybór obiektywów w przypadku Cannona to 85/1,8 lub 100/2,8 Makro (tylko muszę sprawdzić jak się ten ostatni zachowuje przy portretach, bo 50% moich zdjęć to portrety). Zdaję sobie częściowo sprawę z różnic w obiektywach o których piszę i ich świetle, ale nie byłyby to obiektywy do porteretów tylko do pozostałych zdjęć jakie robię.
Ostatnio zmieniony przez komor Sob 18 Paź, 2008, w całości zmieniany 1 raz
Z czystym sumieniem mogę polecić Canona 40D. Z tym Tamronem, to na prawdę udany zestaw. Przyszłe zakupy stałek również wyglądają zachęcająco, a do portretów to ta 85-tka jest chyba stworzona.
Nikon D90 to na razie nowość - ale jeśli to ma być bezpośredni następca D80 to będzie się jednak plasował poniżej 40D. A 40D to sprawdzona, solidna i do tego tania konstrukcja
W sumie cieszę się z tej odpowiedzi, bo jakoś Canon mi "podchodzi". Parę lat temu miałem EOS 50 analogową oczywiście ale miałem włamanie do domu i m.in.: aparat oraz 28-105 USM i lampę 420 mi ukradli. A czy z obiektywu 17-40 jesteś zadowolony, brałem pod uwagę jego lub Tamrona tu mamy L (to jest coś) tu z kolei światło 2,8 ale gorszy mechanicznie. Jednak jestem ciekawy czy to jest zabieg PR-owski, czy przypadek, bowiem cenowe te zestawy wychodzą praktycznie tak samo.
Już to kiedyś opisywałem, że wady 17-40 zawierają się w zasadzie tylko w tym "nieszczęsnym" świetle f4. W przeliczeniu na FF obiektyw pokrywa zakres od 27 do 64 mm czyli jest w miarę uniwersalny, choć to nawet nie 3x zoom.
Mnie ten brak światła bardzo nie przeszkadza. 40D ma b. dobre ISO 800, 1000 też da się używać bez wielkich bóli. Poza tym ten obiektyw przede wszystkim służy mi do zdjęć pejzażów i architektury, tudzież jako uwieczniacz chwil rodzinnych. I o ile w dwóch pierwszych zastosowaniach jest świetny (zwykle nie ma problemów ze światłem, są też jeszcze w ostateczności statywy), o tyle przy "rodzinnych chwilach" brak światła trochę wychodzi i muszę posiłkować się lampą, co nie zawsze jest korzystne. Natomiast do zdjęć mojego obecnie dwuletniego syna obiektyw nadaje się bardzo dobrze, bo wraz z szybkostrzelnym 40D i szybko pracującym AF udaje się czasami uchwycić całkiem fajne chwile.
Dla mnie najważniejsze zalety tego obiektywu to:
- równa praca we wszystkich zakresach ogniskowych i przysłon (oczywiście z granicach rozsądku - trudno oczekiwać cudów na f22)
- równa praca w centrum i na rogach
- brak widocznej aberracji i dystorsji
- niezła praca pod słońce (artefakty da się złapać, ale trzeba kierować bezpośrednio rogiem w źródło światła)
- niezłe wyposażenie standardowe jak na Canona (miękki pokrowiec, osłona p-słoneczna).
Jednym słowem to obiektyw uwalnia mnie od tego, czego szczerze nie cierpię - poprawiania zdjęć w photoshopie.
Tamrona 17-50 nie kupiłem tylko dlatego, że całość była kupiona w USA i byłem przerażony problemami FF/BF, tym bardziej że podobno serwis Tamrona najbliższy jest w Niemczech. Po prostu potrzebowałem duetu aparat-obiektyw który od razu działa.
[ Dodano: Pon 06 Paź, 2008 14:35 ]
No i zapomniałem dodać coś o zaletach eLki wynikających z samej budowy. To na prawdę świetnie wykonany obiektyw, który z filtrem zyskuje pełną szczelność. Nic się nie wysuwa ani nie chowa, wszystko zakryte i schowane. Nie strach robić zdjęcia nawet w ciut gorszych warunkach, choć ja (w przeciwieństwie do wielu moich znamienitych kolegów z tego forum) jestem tylko amatorem, i generalnie w złą pogodę chowam się w domu. Choć jak się rozejrzysz, to znajdziesz tu jeszcze innych zadowolonych użytkowników tego szkiełka.
No tak czyli trzeba przemyśleć zestaw Canon D40 i 17-40 L tak na oko licząc będzie 4300 zł w przypadku wersji z Tamronem - 3400 zł. Różnica to 1 k. czyli tyle ile portretówka 85/1,8
Jeśli masz możliwość sprawdzenia tamrona przed kupnem wraz z body i wybranie go z kilku to polecam ten zestaw bardziej od 40D+17-40. Jednak światło daje więcej od wysokiego iso. Mamy inną GO oraz nie tracimy tak wiele na szczegółach zawsze lepiej domknąć szkło bo otworzyć takiego f4 się nie da. Co do AF to ten z tamrona jest głośny ale bardzo dobry i dość szybki. A do tego świetne szkło jakim jest 85/1.8. Możesz się jeszcze zastanowić nad Sigmą 18-50 2.8 też bardzo dobre szkło. Jakość wykonania bardziej mi w nim odpowiada ale wg. Optycznych gorsze optycznie(czego sam nie zauważyłem a miałem przez 2 tyg. razem z tamronem(oczywiście szkła wybierane z kilku))
Jestem świeżo po rozmowie telefonicznej z 2 sklepami i każdy doradza jednka Nikona, tłumacząc, że nie ma co inwestować w sprzęt, który za parę miesięcy będzie nieprodukowany. A tak jeszcze dopowiadając, gdbybym się wcześniej zdecydował to miałbym Pentaxa K20 z kitem i 2 swoje stare stałki i byłoby po kłopocie, albo wtedy zaczełyby się dopiero kłopoty
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pon 06 Paź, 2008
mir,
Cytat:
Jestem świeżo po rozmowie telefonicznej z 2 sklepami i każdy doradza jednka Nikona, tłumacząc, że nie ma co inwestować w sprzęt, który za parę miesięcy będzie nieprodukowany.
nikon D90 ma niewątpliwie wiele zalet ale opieranie takiego twierdzenia na tym, że za chwile sprzęt przestanie być produkowany jest lekką przesadą. Za jakiś czas wszystkie te modele przestaną być produkowane, jedne szybciej inne na przestrzeni 2 lat.....może dłużej.....
Ciekawa argumentacja a mógłbyś powiedzieć ( w sensie w jakim sklepie) kto tak twierdzi...
Ja się zastanawiam co w tym przypadku zmienia, że sprzęt nie będzie produkowany za kilka miesięcy?? 5d też już chyba nie jest produkowany i nadal jest świetnym aparatem. Ja bym raczej uważał na sprzedawców. Mogą mieć dopłaty od każdego sprzedanego Nikona. Dlatego uważam, że sprzęt należy wybrać samemu a inni mogą tylko podpowiadać. Mój znajomy też miał taki dylemat i wybrał 40D ze względu na trzymanie(mały grip w D90(ma duże dłonie)) i jakość matrycy(jego własne wnioski wysunięte na 2 dniowej zabawie D90 i trochę dłużej 40D) Poza tym wybierając Canona na wstępie mamy lepsze szkła dające więcej możliwości.
Jeśli masz możliwość sprawdzenia tamrona przed kupnem wraz z body i wybranie go z kilku to polecam ten zestaw bardziej od 40D+17-40. Jednak światło daje więcej od wysokiego iso. Mamy inną GO oraz nie tracimy tak wiele na szczegółach zawsze lepiej domknąć szkło bo otworzyć takiego f4 się nie da.
Absolutnie się zgadzam. Jak już mówiłem - nie miałem możliwości przetestowania obiektywu i musiałem kupować w ciemno. A raczej nie zdecydowałbym się na zakup w ciemno do canona czegoś innego niż eLki.
Tamron 17-50 + Canon 85/1.8 to na prawdę udana kombinacja (tylko Tamiego trzeba przed zakupem sprawdzić).
Co się zaś tyczy tego co polecają panowie w sklepach...
Gdzieś tu na forum był piękny wątek o tym jak sprzedawcy robią ludziom "wodę z mózgu". Najpierw polecają Sony, że najlepsze i w ogóle a za miesiąc Canona by w końcu stanąć na Olympusie. Ot, wciskają to czego mają dużo, to co jest na stanie i w końcu a przede wszystkim to na czym można zarobić największą marżą. Przypuszczam, że jak na nowość przystało, sklepy będą nieźle zarabiać na 90-tce. I powtarzam to co już napisałem. Canon 40D/50D plasuje się pomiędzy Nikonem D80/D90 a D200/D300. Jak już chcesz Nikona, to celuj w D200, bo to jednak sprzęt bliższy 40D. Nowości kupować nie warto, chyba że jest się sprzętowym onanistą i zaznaczam, że nie używam tego określenia w negatywnym sensie.
Baku, Ja nie mając możliwości sprawdzenia szkła też nie kupił bym w ciemno tamrona. I tu przewagę ma sigma gdyż wystarczy zawieść szkło do sigma pro centrum i po 5 dniach mamy skalibrowany zestaw( można tez wysłać ale wiadomo, że będzie dłużej)
Są to propozycje jeśli możesz sprawdzić szkło na miejscu z swoim body.
Bo jeśli bym zamawiał za granicą albo przez internet(w Polsce) i nie miał możliwości sprawdzenia to na pierwszym miejscu by był drugi zestaw następnie trzeci, pierwszy i nadal na końcu czwarty.
Tak jak napisał Baku, korpusy nikona i canona ciężko porównać ze sobą D200 był wyżej od 30D a D300 jest wyżej od 40D. Natomiast 30D był wyżej od D80 i tak samo jest z D90 i 40D/50D.
Mi w trzymaniu D90 nie podoba się to że mam mało miejsca na nadgarstek z tyłu aparatu.
Ja z ręką na sercu polece jednak 40D. Nie żebym uważał, że Nikoś D90 jest słaby, zły. Canon plasuje się jednak trochę wyżej. Lepiej leży w ręku. No i decydująca dla mnie rzecz. Ma slot na karty CF, dla mnie to przewaga. Jest szybszy, ma większy bufor. No i najważniejsze, czyli cena. Jest sporo od Nikosia tańszy.
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=444660159
Rozważ tą aukcję. Ja dziś zamówiłem u tego człowieka Tamrona i widać gość wystawiał wczesniej sporo tych obiektywów i każdy sprawdzany, komenty ma dobre, wiec jak nie masz jak sam kupić i sprawdzić to myślę że człowiek godny zainteresowania
Ja się zastanawiam nad sensem testowania szkła przez sprzedającego na własnej puszce. Moim zdaniem dostraja się konkretne szkło pod konkretny korpus. Miałem taką przygodę z sigmą. U mnie ostra zarówno na 300D jak i 40D a na 400D ogromny FF.
A z Wujek_Pstrykacz, zgadzam się całkowicie. Dla mnie w D90 jest mało miejsca pomiędzy przyciskami z prawej(patrząc od tyłu) LCD a prawą krawędzią.
Też za Canonem. Dobry, bardzo tani jak na możliwości, pozbawiony niepotrzebnych wodotrysków, za to posiadający podstawowe cechy przydatne w fotografowaniu. Za d90 teraz zapłacisz jak za nowość... A szkła jakich chcesz w obu systemach spokojnie znajdziesz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11