Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Sro 02 Lis, 2011
Zdjęcia panoramiczne - czy lustrzanki to oferują?
Autor Wiadomość
wlaszcza87 
Nowy

Wysłany: Czw 22 Wrz, 2011   Zdjęcia panoramiczne - czy lustrzanki to oferują?

Witam
Ostatnio miałem okazję zobaczyć bardzo fajną funkcję zdjęć panoramicznych jaką daje jedna z cyfrówek samsunga... Naprawdę byłem zaskoczony jakością i wyglądem tego zdjęcia. Zastanaiwam się czy lustrzanki równierz oferują taką opcję np Nikon i jak ona się sprawdza...

Pozdrawiam

Reklama

Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Czw 22 Wrz, 2011   

Ktorys Sony chyba mial. 580?

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

wlaszcza87, każda lustrzanka oferuje możliwość zdjęć panoramicznych, podobnie jak HDR. Nie są do tego potrzebne żadne gadżeciarskie funkcje.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

jaad75 napisał/a:
każdy aparat oferuje możliwość zdjęć panoramicznych, podobnie jak HDR.
Chyba bardziej: "każdy aparat oferuje możliwości do przygotowania materialu do zrobinienia zdjęcia panoramicznego czy HDR". Panorama czy HDR to po prostu pewne metody ogólno pojętych technik fotografii wieloujęciowej...

wlaszcza87 
Nowy

a to ciekawe. Dzięki za odp. Spróbuje poczytać coś więcej o tych funkcjach wieloujęciowych i dowiedzieć się jak stworzyć takie panoramiczne zdj
Pozdrawiam

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

wlaszcza87 napisał/a:
Spróbuje poczytać coś więcej o tych funkcjach wieloujęciowych

Kawałek książki (nawet fajnej dla poczatkującego) masz tu: http://www.dfv.pl/tl_file...we/eftefo-3.pdf

pan.tadeusz
[Usunięty]

Wysłany: Sro 02 Lis, 2011   

we wszystkich nowszych modelach lustrzanek Sony masz dostępne tryby Sweep Panorama i AutoHDR. Mniej więcej tak to działa:
http://www.sony.pl/article/id/1240556783718
http://www.fotografuj.pl/..._czesc_1/id/224
Sprawdza się to bdb i jeśli nie lubisz spędzać czasu przy komputerze pieczołowicie składając obraz z pojedynczych ujęć w specjalnym oprogramowaniu to będziesz z pewnością zadowolony. W większości wypadków efekt jest zadowalający.
Oczywiście przy zaawansowanej obróbce na kompie efekty mogą być lepsze.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

pan.tadeusz napisał/a:

Oczywiście przy zaawansowanej obróbce na kompie efekty mogą być lepsze.

Nie tyle mogą być lepsze co będą o niebo lepsze. Ja nawet bym tego nie porównywał, bo to dwa światy. Te wszystkie automaty w zaawansowanych aparatach są dla ludzi nie mających kompletnie pojęcia jak to zrobić na kompie a marketing wciska im, że aparat sam to potrafi. Niestety nie potrafi, on tylko udaje, że można inaczej.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

pan.tadeusz napisał/a:
nie lubisz spędzać czasu przy komputerze pieczołowicie składając obraz z pojedynczych ujęć w specjalnym oprogramowaniu
Hm... A używałeś ty kiedy takiego specjalnego oprogramowania? Wiesz ile czasu zajmuje automatyczne składanie? Czy wypowiadasz się jak zwykle czerpiąc wiedzę z internetu?

Jakiego programu używałeś, że tak negatywnie oceniasz robienie panoram na komputerze?

pan.tadeusz
[Usunięty]

hijax_pl bo Ci zaraz żyłka pęknie :razz:
op pyta czy są aparaty oferujące taką fcję i nikt nie raczy mu wskazać.
daleki jestem od negatywnej oceny oprogramowania do składania panoram (kolejny raz próbujesz nadinterpretować i wciskać mi tu swoje fantazje).
współczesne aplikacje radzą sobie z tym bardzo dobrze i wiele procesów jest w pełni zautomatyzowanych. spośród takich programów z których korzystałem mnie osobiście najbardziej przypadł do gustu arcsoft panorama maker. wcześniej bywało też że sam składałem takie obrazki w PSP. tak czy inaczej w odróżnieniu od Ciebie jestem w stanie zrozumieć, że możliwość otrzymania podobnych efektów bez dodatkowego oprogramowania może się komuś podobać i nie ma w tym nic złego, a efekty mogą być bdb.
nie jest też prawdą to co napisał MM bowiem współczesne lustrzanki mają wystarczającą moc obliczeniową aby dać w tym względzie bardzo dobre rezultaty.
to pierwszy lepszy wygooglowany przykład z Sony A33:
http://www.brandoncruz.co...0628_KFxbD-A-LB

generalnie funkcja zbiera bardzo pochlebne opinie nawet od osób które poważnie traktują ten temat. oczywiście jak w przypadku każdego narzędzia wystarczy trochę wprawy i kreatywności.

Death Valley National Park on Christmas morning. I got up at 4:30 AM to get out ahead of the crowd of photographers, some of whom are visible in the above photo. I took my 5D Mark II just in case I didn’t get what I was looking for with the Sony. As it turns out, I hardly shot with it at all. The Zeiss lenses have such great contrast and color that I found myself preferring to shoot with the Sony. I also decided to try out some of the bells and whistles that I assumed were just consumer gimmicks, like the panoramic feature that takes a number of photos as you turn the camera, no tripod necessary. I had my doubts, and I got some funny looks from the other photographers when they heard what sounded like a motor drive while I was shooting a landscape. The results really do speak for themselves.
http://bhpnomad.files.wor...01/dsc02828.jpg
I wouldn’t go so far as to call this stitch perfect, but I challenge you to see any flaws The sun was shining brightly to the left, with the scene getting slowly darker toward the right. The in camera software stitched and color matched the image well enough that I’d confidently blow this image up and hang it on a wall.

Ben Horton

http://photocinenews.com/2011/01/06/3734/

kozidron
[Usunięty]

pan.tadeusz napisał/a:
i jeśli nie lubisz spędzać czasu przy komputerze pieczołowicie składając obraz z pojedynczych ujęć w specjalnym oprogramowaniu to będziesz z pewnością zadowolony. W większości wypadków efekt jest zadowalający.

To jest celowe wprowadzanie kogoś w błąd, w niezdrowej rywalizacji "jak komuś zaszkodzić" punkt na minus. Jest kilka darmowych programów do składania panoramek, czasem wraz zakupem aparatu dostaje się "coś" do składania, (pamietam kiedyś dostałem coś od olka) mozna też kupić cos bardziej profesjonalnego.

hijax_pl napisał/a:
Czy wypowiadasz się jak zwykle czerpiąc wiedzę z internetu?

i to jest właśnie sedno sprawy

pan.tadeusz
[Usunięty]

kozidron napisał/a:

To jest celowe wprowadzanie kogoś w błąd, w niezdrowej rywalizacji "jak komuś zaszkodzić" punkt na minus. Jest kilka darmowych programów do składania panoramek, czasem wraz zakupem aparatu dostaje się "coś" do składania, (pamietam kiedyś dostałem coś od olka) mozna też kupić cos bardziej profesjonalnego.

Oj! Dostałeś to z aparatem? I skorzystałeś? Jak super!
A teraz wyobraź sobie, że mija kilka lat i możesz dostać to w aparacie - niewiarygodne prawda? I czy Ty naprawdę masz tak ambicjonalne podejście, że sądzisz iż ja czy inżynierowie implementujący takie rozwiązania chcą kogoś skrzywdzić w jakiejś urojonej rywalizacji??
W odróżnieniu od Ciebie nie mam chorej ambicji bo wystarczy trochę dystansu by zrozumieć, że nie tylko Twój tok myślenia i wartościowania jest właściwy.

kozidron napisał/a:
hijax_pl napisał/a:
Czy wypowiadasz się jak zwykle czerpiąc wiedzę z internetu?

i to jest właśnie sedno sprawy

Nie zamierzam tutaj niczego udowadniać. Ktoś pyta więc odpowiadam zgodnie ze swoją wiedzą. Uwielbiasz snuć tutaj głupie insynuacje, a jak się często okazuje konfabulujesz i próbujesz dowartościować się ubliżając innym. Jeśli Cię to łechta - masz problem :roll:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

pan.tadeusz napisał/a:
bo Ci zaraz żyłka pęknie :razz:
Mnie? Gdzieżby tam :D Ja się świetnie bawię punktując Twoją niewiedzę :D
pan.tadeusz napisał/a:
daleki jestem od negatywnej oceny oprogramowania do składania panoram (kolejny raz próbujesz nadinterpretować i wciskać mi tu swoje fantazje).
Już to zrobiłeś. Przedstawiając je jako coś co wymusza skomplikowany i długotrwały proces. Bo jeśli jest inaczej co w twojej wypowiedzi robi słowo "pieczołowicie"? :shock: Jak na razie to ty fantazjujesz...
pan.tadeusz napisał/a:
tak czy inaczej w odróżnieniu od Ciebie jestem w stanie zrozumieć, że możliwość otrzymania podobnych efektów bez dodatkowego oprogramowania może się komuś podobać i nie ma w tym nic złego, a efekty mogą być bdb.
Tia... Już kiedyś "udawadniałeś" wyższość HDRa z puszki ;) Weź tą swoją A55kę i zrób panoramę sferyczną pokoju w którym siedzisz. Używając cudownego ficzera w puszce.
pan.tadeusz napisał/a:
nie jest też prawdą to co napisał MM bowiem współczesne lustrzanki mają wystarczającą moc obliczeniową aby dać w tym względzie bardzo dobre rezultaty.
Po prostu nie wiesz o czym piszesz...

MM 
GORSZY SORT POLAKA

pan.tadeusz napisał/a:
sądzisz iż ja czy inżynierowie implementujący takie rozwiązania chcą kogoś skrzywdzić w jakiejś urojonej rywalizacji??

Dokładnie tak. Nie sądzę, że ktoś chce kogokolwiek skrzywdzić, ale ta rywalizacja wcale nie jest urojona, ona jest chora. Oczywiście lepiej coś mieć niż nie mieć. Tylko dla mnie mieć coś co tylko podwyższa cenę a z czego nigdy nie skorzystam bo jest tak naprawdę do niczego (mnie byle co nie zadowoli) kosztem zaniechania poprawy istotnych dla fotografa spraw (jak choćby poprawa AF-u czy jakości zdjęć z matrycy) jest bezsensowną linią rozwoju sprzętu. To droga do gadżetomanii a nie do fotografii. To fajne dla dzieciaków zapatrzonych w lśniące, modne i mało przydatne bajerki, których tyle nam teraz wciska marketing na całym świecie i odwracanie uwagi od prawdziwych potrzeb i problemów.

kozidron
[Usunięty]

pan.tadeusz, zrozum mi się nie chce kłócić ale niczego nie trzeba "pieczołowicie" składać, oczywiscie złozoność zalezy od ilości detali ale nie w tym rzecz.
Zrobienie dobrej panoramy bardziej jest uzależnione od poprawnego podejścia "przed naciśnięciem spustu"(czyli statywu, głowicy, ustawień puszki) niż od programu.

Jeżeli chcesz "straszyć" jakiegoś nowego w tej dziedzinie, to postrasz go samym podejściem do tematu a nie tym, ze program jest trudny w obsłudze.

hijax_pl napisał/a:
Tia... Już kiedyś "udawadniałeś" wyższość HDRa z puszki

no rzeczywiście ta sytuacja jest dość podobna

pan.tadeusz napisał/a:
Oj! Dostałeś to z aparatem? I skorzystałeś? Jak super!
A teraz wyobraź sobie, że mija kilka lat i możesz dostać to w aparacie - niewiarygodne prawda?

Czy tym zdaniem, próbujesz udowodnić : że soft z aparatu dorównuje dobremu programowi ?

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi