Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Podłączenie Pentacronów do canona 30D?
Autor Wiadomość
Smola 
Maniak

Wysłany: Pią 02 Lis, 2007   Podłączenie Pentacronów do canona 30D?

Czy istnieje możliwość podłączenia obiketywów Pentacron ( 50 mm i 200 mm stałki ) do Canona 30D ?

Z detali wiem, że obiektywy te były używane chyba z Practica L2.

W każdym razie mają bagnet do starych Practik.

Czy takie podłączenie ma sens? Jak to będzie wyglądać jakościowo ?

Jesli potrzeba wam więcej detali odnosnie tych szkieł to postram się je zdobyć.

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Pią 02 Lis, 2007   

Jak pracowały z L2 to pewnie mają gwint M42 i da się je połączyć do 30D bez problemu po zakupie odpowiedniej przejściówki. Taki zestaw ma sens jak najbardziej.

Smola 
Maniak

Wysłany: Pon 05 Lis, 2007   

Arek a czy kojarzysz ten produkt ?

To dobra jakość ?

Smola 
Maniak

http://www.e-cyfrowe.pl/a...ter-p-4669.html

Sorki. Zapomnialem o linku. Hehe

Arek 
Redaktor

Nie miałem w rękach. Ale chyba tej samej firmy mamy do redakcyjnego K10D i jest OK.

komor 
Moderator

Mam obiektyw Pentacon (nie Pentacron) ale o innej ogniskowej: 135/2.8. Podłączony do Canona 400D przy pomocy przejściówki z Allegro, nieco tańszej, polskiej. Zasadniczo fajna zabawa, bo parametry (światło) pozwalają na zabawę głębią ostrości. Na normalny obiektyw o takich parametrach trzebaby zapłacić sporo siana. Niestety rozdzielczość (ostrość obrazu) z tego obiektywu jest widocznie mniejsza niż np. z taniej Sigmy 70-300 APO ustawionej na 135 mm. Do hobbystycznej zabawy lub do jakości internetowej wystarczy,
Zaznaczę jeszcze, że mój egzemplarz obiektywu, choć kupiony jako używany, to wygląda na bardzo dobrze utrzymany, nie ma jakichś luzów czy coś, ale nie można wykluczyć, że pogorszenie obrazu wynika jednak też ze starości - obiektyw wykonany jeszcze w NRD...
No i istotne jest to, że do zrobienia zdjęcia takim manualnym obiektywem trzeba trochę więcej namysłu - pierścień ostrości wykonuje od 1,5m do nieskończoności pełen obrót i stawia spory opór. W Sigmie 17-70 pierścień ostrości pracuje w zakresie 1/4 obrotu, więc mniej precyzyjnie ustawia się ostrość ręcznie, ale za to szybciej. Do reporterki czy biegających dzieci/zwierząt - raczej trudno. Ale do statycznych przedmiotów/przyrody - całkiej fajne.
Jak ktoś jest zainteresowany to wrzucę jakieś przykłady/wycinki tego samego ujęcia zrobionego Pentaconem 135 i Sigmą 70-300 APO.

Arek 
Redaktor

Te polskie z Allegro to często tandeta. Nie mówię, że wszystkie, ale dwie które miałem do dyspozycji nachylały obiektyw pod kątem do osi optycznej układu. W efekcie jedna strona kadru była dużo mniej ostra od drugiej.

komor 
Moderator

Arek napisał/a:
Te polskie z Allegro to często tandeta. Nie mówię, że wszystkie, ale dwie które miałem do dyspozycji nachylały obiektyw pod kątem do osi optycznej układu. W efekcie jedna strona kadru była dużo mniej ostra od drugiej.

Muszę zwrócić uwagę na jednorodność lewej i prawej strony, dam znać.

Monastor 
Optyczny

Smola napisał/a:
http://www.e-cyfrowe.pl/akcesoria-foto/canon-m42-adapter-p-4669.html

Sorki. Zapomnialem o linku. Hehe

Mam ten pierścionek. Nie narzekam. W tym nie ma co się psuć, no chyba że zardzewieje :)
Płaszczyzna ostrości faktycznie zdaje się nie być przesunięta.
Co do jakości... To metalowy pierścionek... nie wiem co by się musiało stać, żeby się popsuł.
Jest w bezpiecznej odległości od styków ;)

Smola 
Maniak

Wysłany: Wto 06 Lis, 2007   

Ok. Dużo już wiem.

A teraz zapyatm jeszcze tak:

1. Jestem już w sumie zdecydowany na Tamrona 17-50/2.8
2. Moge miec za free Pentacona 50 mm

3. Pytanie ? Czy jest sens kupowania tej stałki Canona 50 mm/1.8 II jako portretówki ? Tzn. czy jakość zdjęć będzie lepsza od Pentacona czy Tamrona. Z pewnością światło canona jest jego zaletą ( nie wiem jakie światło ma ten Pentacon ) i jest on tani. 400 zł można przeboleć.

komor 
Moderator

Wysłany: Wto 06 Lis, 2007   

Smola napisał/a:
3. Pytanie ? Czy jest sens kupowania tej stałki Canona 50 mm/1.8 II jako portretówki ? Tzn. czy jakość zdjęć będzie lepsza od Pentacona czy Tamrona.

To zależy kogo chcesz portretować. Manualny Pentacon raczej nie sprawdzi się w przypadku "ścigania" dzieciaków czy niesfornej żony uciekającej przed aparatem. Ale jeśli model jest spokojny i jest czas na ustawienie sprzętu, to darmowy Pentacon może być lepszy, a w każdym razie nie gorszy, bo za darmo.

Kupno tej przejściówki specjalnie nie boli, bo kwota niewielka, więc jeśli masz szansę na darmowego Pentacona to ja radzę kupić przejściówkę i obiektyw wziąć. Portretówkę Canona zawsze można dokupić, jeśli Pentacon nie będzie cię satysfakcjonował. Tutaj akurat nie masz dylematu i ryzyka źle wydanych pieniędzy. Przejściówka może przydać się na inne śmieszne obiektywy M42, które można spotkać na Allegro.

Smola 
Maniak

Wysłany: Czw 08 Lis, 2007   

dzieki

Odpowiedz do tematu