Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 30 Paź, 2011 Proszę o pomoc! Zakup obiektywów
Cześć Mam Nikona d3100 z kitem 18-55 mm. Mam dylemat, ponieważ chcę rozbudować mój (jakże skromny) zestaw I tu nasuwa mi się pytanie, ponieważ jestem trochę zielona w tym temacie. Który obiektyw? Mam do wyboru trzy nikkory: 55-200, 18-105 i 70-300.
Obiektyw będzie wykorzystywany do portretów, makro oraz krajobrazów i architektury (rzadziej). Proszę o pomoc
Portrety to tak ciężko będzie tymi zaproponowanymi. Tak samo jak architekturę - chyba że detale tylko.
Ja bym zaproponował nikkora 50/1.8g i pierścienie macro. Będzie portret, będzie macro a do architektury wystarczy kitowy 18-55.
ehh to chyba w przyszłości jak uzbieram na to... Ale wgl jak byś miał wybierać pośród tych podanych to który zwycięża?? I może poleciłbyś mi jakąś dobrą firmę filtrów polaryzacyjnych?
BerkaAnka, temat przesunąłem do prawidłowego działu (czyli nawet nie zajrzałaś, nie poczytałaś…). Co do filtra polaryzacyjnego to też jest odpowiedni dział i gotowe odpowiedzi na takie pytanie: Test 25-ciu filtrów polaryzacyjnych + Uzupełnienie.
Co do poszukiwanego obiektywu, to nie da się jednym obiektywem „opędzić” wszystkich tych tematów. No chyba, że zamiast coś oprócz kita kupisz coś zamiast kita, np. Sigmę 17-70, która pozwoli na trochę makro, trochę portret i da o 1 mm szerszy kąt widzenia. Ja tak zacząłem swoją przygodę z lustrzanką, właśnie poprzez wymianę kita na tę Sigmę. Odpowiednie wątki o tym obiektywem (dlaczego go kupić i czemu nie kupować ) masz w tym dziale, ostatnio nawet temat się przewijał.
Ale propozycja Hijaxa, żeby kupić 50/1.8 (w wersji D czy G) jest bardzo dobra – taki obiektyw stałoogniskowy pozwoli Ci robić ładne portrety, zachęci do myślenia przy kadrowaniu, a po dokupieniu pierścieni pośrednich pozwoli pobawić się w makro.
BerkaAnka napisał/a:
ehh to chyba w przyszłości jak uzbieram na to...
Co masz na myśli? 50/1.8D jest tanim obiektywem. Wymieniasz 70-300, jeśli masz na myśli Nikkora 70-300 VR to za jego cenę kupisz ze trzy sztuki 50/1.8D.
Aj, coś mi się chyba wątki pomyliły i byłem przekonany, że rozmawiamy o D90.
Nawet jestem przekonany, że Hijax pisał o wersji D. Siła sugestii…
Oczywiście w przypadku D3100, ze względu na sławną i wielokrotnie wychwalaną zgodność wsteczną bagnetu F, nie będzie działał autofocus w przypadku obiektywów serii D. Trzeba kupić obiektyw w nowszej wersji G. Nadal chyba jednak będzie tańszy niż 70-300 VR.
hijax_pl,
Co do cen mam zamiar kupić używany obiektyw, który będzie na gwarancji (może się taki zdarzy), przeglądałam różne oferty i w większości nie wykraczają używane ponad 1000 zł. Dlatego padło takie pytanie Czy wgl jest sens kupować używany obiektyw? Mi się wydaje że tak jeżeli jest na gwarancji dlatego też tym się kieruję
BerkaAnka, wiekszosc moich obecnych obiektywow kupilam uzywanych tyle ze nie sa to amatorskie plastikowe szkielka ale porzadne metalowe konstrukcje kierowane w latach 80-90ych do profesjonalistow, stad zdecydowanie jest sens ich kupowania na rynku wtornym. raz ze starzeja sie z godnoscia, dwa - nawet placac 1500-2000zl oszczedza sie tysiace w porownaniu do obecnych cen ich nastepcow
natomiast z uzywanymi plastikowymi obiektywami bylabym ostrozna i rozwazalabym je tylko w przypadku gdy w tescie byly uznane za solidne kontrukcje (np taka Tokina zazwyczaj produkuje bardzo solidne obiektywy)
na koniec pamietaj ze lustrzanka to nie kompakt, nie da sie jednym obiektywem fotografowac wszystkiego. nie mowie ze masz teraz od razu kupowac obiektyw do portetow, drugi do krajobrazow, trzeci do makro. ten pomysl z 50mm i pierscieniami jest dobry, bedziesz miala obiektyw portretowy i mozliwosc robienia zdjec makro. te krajobrazy od biedy obskoczysz tym 18-55 chyba ze jest dla ciebie za waski wtedy w przyszlosci rozejrzysz sie za czyms szerszym. pamietaj tylko, ze obiektywy szerokokatne nowe zaczynaja sie tak gdzies od 2000zl. taki juz urok lustrzanek
Aszex, allegro ma duzo mniejszy wybor a przez to ciezej wyweszyc okazje. poza tym nie mieszkam w Polsce, na ebay przynajmniej od razu wiadomo gdzie wysylaja i cala transakcja jest chroniona czy zamawiam z Polski, Niemiec, UK itd
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 12