Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Chciałbym mieć tę fotografię..
Hmm.. Trochę się źle wyraziłem. Chciałbym mieć tyle, aby móc sobie pozwolić na kupowanie fotografii za 4.. A fotografia...? Cóż..
Fenomen swiata ludzi bardzo bogatych. Czasem jest to po prostu zwykła inwestycja, a czasem.. tutaj raczej nie była to wartość artystyczna fotografii.
Rezczy są warte tyle ile ludzie potrafią za nie zapłacic.
Rezczy są warte tyle ile ludzie potrafią za nie zapłacic.
hmm nie do końca. to ze ktoś wydal na daną rzecz nie mało pieniędzy to jeszcze nie oznacza ze tyle to jest warte. po prostu niektórzy lubią... przepłacać
jak napisales jest to
kufel, ale rzeczy są warte tyle, ile ktoś jest wstanie za nie zapłacić. Tak po prostu jest i juz Nie każdą cenę kształtuje koszt wytworzenia. Ile wziąłbyś za swoją fotografię i dlaczego akurat tyle? Zauważ, że cena tej fotografii zostanie ustalona dopiero w chwili jej sprzedaży.
hmm nie do końca. to ze ktoś wydal na daną rzecz nie mało pieniędzy to jeszcze nie oznacza ze tyle to jest warte. po prostu niektórzy lubią... przepłacać
Ale przecież kupuje tylko kupujący, a nie kto inny. I tak samo dla portfela sprzedającego nie ma znaczenia ile by zapłacili pozostali i czy kupujący przepłacił Co nie oznacza oczywiście, że zdania co do ceny różnych ludzi mogą się bardzo różnić. Dlatego przecież pod każdym artykułem na tym portalu o firmie fotograficznej na L są tak ostre dyskusje
Co do tematu wątku, potwierdza się nie istnieje coś takiego jak obiektywna ocena fotografii. Coś co dla jednego będzie zwykłym pstrykiem, dla innego może mieć bardzo dużą wartość
Niekoniecznie dla wszystkich, ale dla kupującego widocznie tak.
tylko dla kupującego.
mnie chodzi o obiektywne oszacowanie jakiegoś dzieła. o ile nie dziwią mnie kosmiczne ceny obrazów, tak wydawanie milionów za taką fotografie nazwałbym fanaberią
maput napisał/a:
To że ktoś tyle wydał, to znaczy, że tyle jest to zdjęcie warte
świetnie, zatem jestem potencjalnym milionerem. muszę tylko znaleźć frajera któremu mogę opchnąć parę swoich pstryków
W takim wypadku należy rozróżnić wartość dzieła samą w sobie, związaną z ceną "rynkową" akceptowalną przez większą grupę specjalistów lub koneserów z branży oraz wartość tej pracy dla jednostki.
Wartość dla danej jednostki (ludzia), lub inaczej, cena jaką jest skłonny zapłacić, może nie mieć nic wspólnego z "rzeczywistą" wartością dzieła.
Po prostu w świecie ludzi bardzo, bardzo bogatych obowiązują zupełnie inne zasady i motywy w postępowaniu, np. takie, że trzeba / wypada/ mieć "dzieło" kogoś, kogo "dzieło" kupił znajomy, ... itp.
Zwykle wtedy trzeba dać więcej kasy aby być górą ... co zanotowano w tym przykładzie.
Astronomiczne ceny niektórych "dzieł" można jeszcze wytłumaczyć tylko jednym - celem charytatywnym takiej aukcji. Wtedy liczy się cel, a nie wartość samego "dzieła".
Ostatnio zmieniony przez B o g d a n Sob 12 Lis, 2011, w całości zmieniany 1 raz
Nie dziwią Cię ceny "dzieł" typu "czarny kwadrat na białym tle"?
dziwią bo to dla mnie żadne dzieło. ja mówiłem o faktycznych perełkach, a nie pseudo sztuce
B o g d a n napisał/a:
Wartość dla danej jednostki (ludzia), lub inaczej, cena jaką jest skłonny zapłacić, może nie mieć nic wspólnego z "rzeczywistą" wartością dzieła.
o , w sumie o to mi wlasnie chodzi
[ Dodano: Sob 12 Lis, 2011 12:47 ]
B o g d a n napisał/a:
Astronomiczne ceny niektórych "dzieł" można jeszcze wytłumaczyć tylko jednym - celem charytatywnym takiej aukcji. Wtedy liczy się cel, a nie wartość samego "dzieła".
kufel, dla kogoś innego kilka-kilkadziesiąt tysięcy złotych/euro/dolarów/jenów za metalową rurę i trochę szkła będzie taką samą abstrakcją, zwłaszcza, że zdjęcia można robić choćby komórką.
[ Dodano: Sob 12 Lis, 2011 12:56 ]
BTW, to zdjęcie jest naprawdę niezłe.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11