Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Sigma 150mm Macro APO DG EX - przejscie z AF na MF
Autor Wiadomość
prezio 
Uczestnik
AMATOR z powerem

Wysłany: Pon 22 Mar, 2010   Sigma 150mm Macro APO DG EX - przejscie z AF na MF

Male pytanko.
Z uwagi ze ta Sigma nie ma przelacznika AF/MF (wersja na NIKONa - mysle o wersji body D300s).
Samo przelaczenie moze byc zrobione z poziomu dosy.
To czy jezeli jednak pozostane w trybie AF na S to czy po wcisnieciu do polowy migawki moge skorygowac ostrosc manulanie pierscieniem czy jednak nie bo moge uszkodzic obiektyw? i powinienem sie przelaczyc na M
To samo dotyczy Sigmy 100-300/F4

Reklama

fotostrzal
[Usunięty]

Wysłany: Pon 22 Mar, 2010   

Jak to nie ma przełącznika AF/MF? Na obiektywie nie ma? Nie uwierzę, póki nie zobaczę.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pon 22 Mar, 2010   

prezio, jeśli to jest wersja HSM to ... Zresztą dziwne by było aby obiektyw macro nie miał funkcji przełączania w MF.

dr11 
Optyczny

Wysłany: Wto 23 Mar, 2010   

Ja tam mam przełącznik, ale dla Canona. Z resztą można przeostrzać bo HSM ma FTM. :)

prezio 
Uczestnik
AMATOR z powerem

Wlasnie w tym sęk ze nie ma.
Jest to wersja do Nikona
Oczywiscie ma HSM
http://www.flickr.com/gro...57619356305929/
A tu widac ze dla werrsji Nikonowskiej nie ma
http://www.photozone.de/n...ew--test-report
A chyba z tego wynika:
"Thanks to the HSM AF drive manual focusing is always possible in single-shot AF mode. "
ze mozna korygowac manualnie przy Single mode AF

dr11 
Optyczny

Cytat:
A chyba z tego wynika:
"Thanks to the HSM AF drive manual focusing is always possible in single-shot AF mode. "
ze mozna korygowac manualnie przy Single mode AF

O to, to :) Ja to nazwałem z canonowego "Full Time Manual" (FTM), czyli kręcisz kiedy zechcesz, nie przełączając nic ;)

prezio 
Uczestnik
AMATOR z powerem

fotostrzal napisał/a:
Jak to nie ma przełącznika AF/MF? Na obiektywie nie ma? Nie uwierzę, póki nie zobaczę.

Spojrz tutaj
http://www.photozone.de/n...ew--test-report

fotostrzal
[Usunięty]

O siet... Zwracam honor.

Itey 
Rozmowny

Wysłany: Sro 24 Mar, 2010   

no właśnie brak tego przełącznika wkurza maksymalnie. Jeśli zaś chodzi o MF to nie ma strachu można kręcić dowoli w sumie kiedy się chce.

Introverder 
Rozmowny

Wysłany: Sro 24 Mar, 2010   -

Nie wiem jak to jest w Nikonie, w każdym razie na Canonie ostrzenie na MF to prawdziwa rozkosz :) :razz: ;) , wielka precyzja, pierścień idealnie pracuje - z należytym oporem i bez luzów :) .

A jeśli nawet z poziomu kompa trzeba MF czy AF przestawiać, to i tak nie powinno być problemu, bo w AF można dostrajać ręcznie, bo to HSM :) .

Zaś ja osobiście wolę pracę na MF, bo jest ona b. precyzyjna i szybsza niż AF (przynajmniej dla mnie, a używam raptem jeden dzień :) ;))..

dr11 
Optyczny

Introverder, gratuluję :) Porządny kawał szkła, nie? :P

prezio 
Uczestnik
AMATOR z powerem

Musze tez przyznac ze kawal szkla z tej S150mm
Troche wazy ale fakt faktem - foty cudenko

Introverder 
Rozmowny

Wysłany: Czw 25 Mar, 2010   

dr11 napisał:

Cytat:
Introverder, gratuluję :) Porządny kawał szkła, nie? :P

Fakt, ale dobra jakość chyba swoje musi ważyć, poza tym stylowe wykończenie, solidna konstrukcja, nic nie "grzechocze" w środku :) ;). Jednym słowem czuję się, że się to za co się zapłaciło :) . W tej kategorii z pewnością "piątka z +" i nie zmieni mojego zdania nawet fakt, że może AF nie jest zbyt szybki (ale w końcu zakres jest "szeroki"/długi..) oraz to że potrafi się zgubić, ale może to kwestia braku wprawy, ew. wybierania zbyt mało kontrastowych lub ciemnych pomieszczeń w domu :) ;).

I jak mówiłem właściwie ostrzę póki co tylko "ręcznie", a to jest luks i większa satysfakcja ustawić samemu niż zdawać się na jakąś maszynę/automatyczny mechanizm ostrzący w tym względzie (który w makro dodatkowo nie zdaje zupełnie egzaminu IMO) (dlatego od samego startu nie korzystam także z żadnych programów tematycznych, ew. z czasem wykorzystywać będę f. priorytetu przysłony - bo tu widzę sens takiej f..). Wolę zrobić coś sam źle, nauczyć się na podst. tego, by potem zrobić ponownie lepiej :) ;). A jak coś lubię robić, to potrafię 3 godziny siedzieć, aż czegoś nie rozgryzę :) ;).

Pierwszego dnia jak ją wziąłem i ponosiłem trochę, to potem jak wziąłem kompakt, to dosłownie mogłem przerzucać z ręki do ręki :) ;).. Czyli troszkę faktycznie waży, ale liczę, że wkrótce i do takiego ciężaru rączka się przyzwyczai..

Z kolei czasami nawet te 150 mm, to za "długo", bo w domu robiąc zdjęcia takiej ładnej chińskiej laleczce (chyba z Chin, bo to lalka rodziców :) ;)) musiałem się odsuwać prawie na koniec pokoju (robiłem oczywiście ze statywu..), co było "troszkę" kłopotliwe, ale na dwór do robali musi być super-ekstra :) , a taki był gł. cel, by robić zdjęcia kwiatów i owadów na zewnątrz, choć jak teraz sobie myślę, to do kwiatów, to może być nawet trochę za duża ogniskowa :) :P; ).

A wracając do wrażeń stricte praktycznych, porobiłem na razie trochę zdjęć ze statywu (no bo musiałem oblukać wpierw zarówno aparat, jego podstawowe f. (pierwsze lustro), jak i wszystkie dodatkowe akcesoria, obadać statyw, każdy poszczególny podzespół, a jest tego trochę i dopiero się uczę tego obsługiwać :) ;)), no i tak:

Wydaje mi się, że f/2.8 jest troszkę "miękkie", ale niekoniecznie musi być to wada (poza tym master Yoda stwierdził to w swojej wyroczni na optycznych ;) :) ) (zwł. jeśli się weźmie pod uwagę fakt, że to może być przysłona do portretów..), od f/4.0 wydaje się być już zdecydowanie lepiej, ok i tak aż do f/16, może f/18 jak szacuję na tą chwilę, bo potem jest dyfrakcja i na f/22 (ostatniej dostępnej przysłonie) jest już "miękawo" z deka, choć nie tragicznie jakoś.. A tak poza tym to ostrość jest SUPEROWA :) ..

P.S. Przetestowałem też dr11 statyw :) ;) - 055XPROB i tu widzę/zauważyłem, że ta f. kładzenia kolumny centralnej bardziej przeszkadza niż pomaga, a do praktycznego zastosowania to ona nie za bardzo się nadaje, bo można co prawda "położyć" kolumnę, ale dalej można przesuwać tylko "lewo"/"prawo", a żeby była dla mnie praktyczna musiałbym mieć jeszcze ruch "góra"/dół" (początkowo myślałem, że tak jakoś się da..). Czyli manewrowanie takim czymś, kładąc na ziemi wydaje się być co najmniej "trudne", zwł. że aparat + Sigma daje prawie 2 kilo :) ;)..

Poza tym statyw jest solidny i głowica też (tak jak statyw robi cholernie dobre tzw. pierwsze wrażenie i chyba dobrze zniesie próbę czasu..), choć nie rozgryzłem jeszcze czemu B-2 ma 2 pokrętła, które robią właściwie to samo (no i te pokrętło od szybkozłączki mnie jeszcze trochę zmyla, przez co luzuję aparat, a nie głowicę :) ;)).. Całość jest co najważniejsze dosyć sztywna, robię zdjęcia ze statywu (z Sigmą 150 macro..) bez podnoszenia lustra nawet (oczywiście z wężykiem spustowym od Canona :) ;)), na czasach nawet 20-30 s. w domu (z ISO 100, bo od chwili, kiedy zobaczyłem zdjęcia z lustra stałem się nałogowym wrogiem wszelkiego rodz. "szumów" i przebarwień)..

Jedynie ździebko mnie wkurza - ale to może ja robiąc coś na szybko (zapewne tak) popełniłem jakiś błąd - że jak podpinałem "dźwignię" 70-300 IS, to całość wpadała w pewne drgania (brak mocowania statywowego :/..), ale mówię, to robiłem na szybko i może coś nie dokręciłem itd. Jutro przetestuję to na spokojnie.., ale jak dobrze wyważony zestaw z cięższą w końcu Sigmą 150 stał "sztywno", to pewnie diabeł tkwi w szczegółach i w ustawieniu/zestawieniu całości (aparatu i C 70-300is) na spokojnie na statywie i wtedy sprawdzenia skuteczności zestawu.. Być może nie dokręciłem nawet tej "cholernej" (teraz to mówię) kolumny centralnej, którą najchętniej bym wsadził komuś, gdzie światło nie dochodzi (śmiech) :P ;)..

Generalnie nie do końca jestem zadowolony jeszcze z C 70-300 IS, ale liczę, że ew. "rozmazania"/lekki brak ostrości to efekt małej wprawy. Nie oczekuję, żebym po 300 pstrykach miał jakieś super pojęcie, jak używać takie szkło :) ;), choć naturalnie pod względem jakości wykonania daleko mu do Sigmy 150, oj daleko (choć IS na pewno "trzyma" (co najmniej 3 EV..) ... Sam zakres zoomu jest b. fajny, do w miarę niezłych "zbliżeń", no i zrobiłem dzisiaj ładne, ostre zdjęcie gołąbka na 300mm i f/11, mała rzecz a cieszy :) :P; ). No i samolot leciał nisko nad moim balkonem i w 3 sekundy - nie testując tego wcześniej - musiałem zmienić AF na AI Servo i dopasować eksopozycję, z AI Servo zdążyłem, z odpowiednim ustawieniem czasu naświetlania w "ferworze walki" już nie :) :P; ), ale zauważyłem przy okazji, że na ISO800 (i to na JPEG-ie) szumy są nie do wytrzymania, a niebo wygląda-jego kolor, b. mało "atrakcyjnie" (pewnie wpływ na to też pewien miało to, że zdjęcie wyszło niedoświetlone :) :/;)) .. To chyba także efekty zachorowania na tzw. "szumofilię" (i oglądania zbyt dużej ilości zdjęć wcześniej :) :P;)), czego objawy miałem zaobserwować dzisiaj, a że jest to generalnie nieuleczalne :) :P;), więc regres następuje dopiero jak schodzę z ISO do 400 :) ;). Generalnie jak robię ze statywu staram się póki co nie wchodzić powyżej 125 :) :razz: ;) .. I później siedzę robiąc zdjęcia ze statywu na czasach 20-30s. (przy makro i małym otworze to zdaje się norma :) :P; )).. Ale czego się nie robi dla zdjęcia :) ;), a pokoik się robi mały, jak statyw trzeba szerzej położyć i wszystko wokół zawadza :) ;) (bo wypada, że na min. kącie i maks. wystawieniu nóg jest za daleko, a jak się "schowa" jedną sekcję z kolei jest za nisko :) ;)) :) :cool: :lol: :razz: .

Taka uwaga poboczna - jak założyłem na Canona 70-300 osłonę i ustawiłem aparat na 300mm to się czułem jak Schwarzenegger w "Predatorze" (38mm giwera :grin: :grin: ;) ) :grin: :lol: .. Choć zdecydowanie wolę design, jakość wykonania i wykończenia w Sigmie.

prezio 
Uczestnik
AMATOR z powerem

Do fotek w domciu zaopatrz sie w 50mm badz 85 mm /F1.8 - lub podobny.
Sigma ma ladne 50mm/1.4 EX

dr11 
Optyczny

Introverder napisał/a:
Wydaje mi się, że f/2.8 jest troszkę "miękkie"

Pokręć może focusem w LV. Osobiście uważam, że jest ostra od 2.8 :) (C40D, C5D).
Introverder napisał/a:
P.S. Przetestowałem też dr11 statyw :) ;) - 055XPROB i tu widzę/zauważyłem, że ta f. kładzenia kolumny centralnej bardziej przeszkadza niż pomaga, a do praktycznego zastosowania to ona nie za bardzo się nadaje, bo można co prawda "położyć" kolumnę, ale dalej można przesuwać tylko "lewo"/"prawo", a żeby była dla mnie praktyczna musiałbym mieć jeszcze ruch "góra"/dół" (początkowo myślałem, że tak jakoś się da..). Czyli manewrowanie takim czymś, kładąc na ziemi wydaje się być co najmniej "trudne", zwł. że aparat + Sigma daje prawie 2 kilo :) ;) ..

O proszę, myślałem, że 055 ma to lepiej rozwiązane. Ale nie przejmuj się, tylko rozstaw statyw szerzej i wyżej a kolumnę puść głowicą w dół. Sigmę dopnij mocowaniem statywowym i obróć majdan tak, żeby aparat był w normalnej, nieodwróconej pozycji. Powinieneś się wtedy poczuć spokojnie i komfortowo :)
prezio napisał/a:
Troche wazy ale fakt faktem - foty cudenko

W pełni się zgodzę :) Np. http://www.woophy.com/download/835218

Odpowiedz do tematu