Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
komor, oglądałem już takie konstrukcje w sieci, zrobione z kloszy od lamp, misek metalowych itp. Myślałem nawet aby poeksperymentować... ale materiał wychodzi koło 100zł a spodziewam się mało estetycznego efektu.
Koszt rozwiązania podanego w linku to z przesyłką od 150 do 200 w zależności od wielkości. Nie widzę powodu aby coś podobnego wykonywać własnoręcznie.
Pozostaje pytanie jak to jest zrobione, czy konstrukcja jest stabilna po zamocowaniu i czy efekt jest taki jak przy zastosowaniu dedykowanej lampy pierścieniowej za 2kzł?
bacruk, ale wiesz, że z systemową lampą pierścieniową i jej liczbą przewodnią w okolicach 14 efekt jest dość marny. Chyba, że Ci chodzi o bliki w oczach a kwiestię oświetleniową masz już rozwiązaną.
Edit: Eee, chyba źle zrozumiałem "dedykowaną" jako systemową Kawy...
Przy bezpośrednim oświetleniu wystarczy ułamek mocy wejściowej uzyskanej na wyjściu tej nasadki.
Zdecydowanie za przemawiają wymiary, waga i cena. To jednak trochę inna konstrukcja niż RAyFlash, nie bezpośrednia kopia (nie zasłania (teoretycznie) wspomagacza AF, chyba inne mocowanie).
Koszt nie jest wysoki... najwyżej wyląduje na allegro
hijax_pl, nawet jak wciągnie więcej niż 1ev to powinno mi wystarczyć na wejściu max 1/2 mocy lampy, a nawet 1/4.
Ja nie profi, nie muszę zrobić 100 zdjęć w serii na komplecei baterii bez zadyszki gdybym się jednak mylił.. najmocniejsza lampa jaką mam ma LP 58, najsłabsza 33.
TAk jak wspomniałem, wkładam 150zł i sprawdzam czy mi pasuje czy nie:)
Chyba, że jesteś zdania, iż takie wynalazki można sobie już na wstępie w buty wsadzić?
Wysłany: Sob 26 Lis, 2011
Mam identyczny pierścień. Nie jest pozbawiony wad. Musiałem go przerobić metodami Adama słodowego, żeby niewłaściwie wycięte prostokątne okienko na reflektor lampy w ogóle trafiało tam, gdzie trzeba. Tak jak było fabrycznie - 50 proc powierzchni reflektora lampy nie trafiało w to okienko.
Po przeróbce - kradnie co najmniej 3/4 mocy lampy, w niektórych obiektywach mocno przeszkadza w manipulacji ich pierścieniami.
Warto wziąć pod uwagę, że przy fotografowaniu obiektów dających silne odbicie - np. makrofotografia kropli - daje dość dziwnego kształtu reflex.
Pierścienie są różnych rozmiarów, dopasowane do różnej wielkości lamp, co przekłada się na różne odległości środka pierścienia od uchwytu reflektora lampy. Model dopasowany do Nissina Di866 daje się jednak zastosować także do SB-600, chociaż obiektyw nie jest wtedy w samym środku pierścienia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10