Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Kontrola ekspozycji - parametry techniczne co lepsze
Autor Wiadomość
artuss811 
Nowy

Wysłany: Sob 26 Lis, 2011   Kontrola ekspozycji - parametry techniczne co lepsze

Witam jak można zauważyć jestem tu nowy i nosze się zamiarem kupna lustrzanki, jestem amatorem i nie wszystkie parametry do mnie przemawiają abym mógł zdecydować się na konkretny model oczywiście nie wymienię ich z wiadomych powodów, nie chce wojny na forum o markę, znawcy tematu może się zaraz zorientują o jakie "puszki" chodzi i tak aparat A ma Liczba pól pomiarowych 63 Liczba pól autofocusu 9 a aparat B ma Liczba pól pomiarowych 420 Liczba pól autofocusu 11/1 krzyżowy. I teraz proszę powiedzieć jak te parametry mogą mieć wpływ na robione zdjęcia i czy różnica jest aż tak duża w tych parametrach którą faktycznie bym odczuł, bo moja uwaga bardziej przyciąga aparat A

Reklama

dcs
[Usunięty]

Wysłany: Sob 26 Lis, 2011   

Zależy, czy ten Canon ma 9 krzyżowych, czy tylko centralny.
Pomiar światła wg mnie Nikon ma lepszy.

ophiuchus 
Optyczny

Hmm... Ten Canon coś mi się zdaje też ma tylko centralny punkt krzyżowy ;) artuss811, a w jakim trybie najczęściej będziesz robił zdjęcia? Bo może się okazać, że tak na prawdę aż tak wielkiego znaczenia to nie będzie miało. Wybierz ten aparat, który jest dla Ciebie wygodniejszy :] Nie wiem jak w Nikonie te 10 wspomagających pól sobie radzi, ze swojej praktyki napiszę tylko, że pomimo tego, że teraz w aparacie mam wszystkie punkty AF krzyżowe, to korzystam tylko z centralnego i przekadrowuję :)

dcs
[Usunięty]

ophiuchus,
Chyba że to Canon 60D? Ale wątpię.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

artuss811, 63 pola a 420 (czy w nowszych nawet 2016) to zasadnicza różnica, i nie piszę tylko i ilości punktów pomiarowych, ale na sposobie analizy danych z tych punktów.

artuss811 
Nowy

no to i tak już wiecie o które marki chodzi albo po-prostu to były strzały bo większość je wybiera a mi tak naprawdę chodzi o modele canon 600d albo nikond5100 może teraz będzie łatwiej coś powiedzieć

dcs
[Usunięty]

artuss811,
Ważną sprawa jest z jakimi obiektywami.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

artuss811 napisał/a:
canon 600d albo nikond5100
A do czego? Jak np chcesz podłączyć do tego 100-400IS to canon będzie lepszy ;)

dcs
[Usunięty]

Albo 1200/5.6L :grin:

artuss811 
Nowy

ale co tu ma do rzeczy obiektyw ja się pytam o body to body ma współpracować z obiektywem a nie obiektyw z body wiem ze obiektyw to 50% udanego foto ale te parametry które podałem dotyczą body nie obiektywu. No chyba ze się mylę ze jak użyje w obu przypadkach obiektywu za 6tys to nie będzie miało to znaczenia to przepraszam

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

A jak będziesz te zdjęcia robić? I czego?

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

artuss811, owszem, zalezy z jakimi obiektywami. i nie chodzi tu o cene. z d5100 ze starszymi obiektywami (tymi bez wlasnego silnika, tzn wersje AF i AF-D) w ogole AF miec nie bedziesz wiec ile pol autofocusa bedziesz mial w korpusie nie bedzie mialo wielkiego znaczenia (tylko tyle by miec potwierdzenie ostrosci). ponadto jesli chodzi o pomiar swiatla to pomiar 3D rowniez zalezy od obiektywu (choc to akurat d5100 nie dotyczy bo ten tej opcji w ogole nie posiada)

http://bythom.com/lensacronyms.htm

dcs
[Usunięty]

artuss811,
Oferty obiektywów tych dwóch marek są różne, a i współpraca z niezależnymi bywa problematyczna. Jeśli chodzi o obiektyw "kitowy" to Nikkor 18-105 jest bdb.

komor 
Moderator

artuss811 napisał/a:
ale co tu ma do rzeczy obiektyw ja się pytam o body

artuss811, troszeczkę ze złej strony się za to zabierasz. Wybierasz model samochodu rodzinnego rozpatrując kwestię czy kanały dolotowe powietrza są bardziej zoptymalizowane w tym modelu czy w tamtym. Tymczasem są inne, bardziej istotne aspekty do podjęcia odpowiedniej decyzji.

artuss811 
Nowy

czemu rozmowa zeszła na obiektywy jak pytam się o parametry "puszek" no chyba ze mogę kupić obiektyw za 3tys i puszkę za 500zł i zrobić bardzo dobre zdjęcie jak z tym samym drogim obiektywem i puszka za 2,5 tys

Odpowiedz do tematu