Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Posiadam 430 EX II i przechodzę na błyskanie z innego kierunku niż prosto w twarz, asystenta nie mam, więc szukam statywu do lampy. Chciałbym aby pasował do 430 jak i 580 , do tego z uchwytem/mocowaniem różnych modyfikatorów światła. Używał bym go na zewnątrz jak i w studiu.
Co polecacie ? Oczywiście w jak najmniejszych pieniądzach...
hijax_pl, mógłbyś wrzucić jakieś przykładowe linki do czegoś konkretnego... Ja się na tym temacie nic nie znam, wejdę do sklepu i wcisną mi jakieś badziewie
Zależy jak Ci na mobilności zależy i jakie np parasolki będziesz podpinać. Im mniejszy statyw tym mniejszy rozstaw nóg - tym gorsza stabilność z dużą parasolką. I w zasadzie na tym można zakończyć dywagacje...
Przed zakończeniem bym jednak ostrzegł, że zalinkowany przez Hijaxa statyw 803 jest jednak dość lekki i przez to mniej stabilny. W pomieszczeniu bez problemu się sprawdzi, ale przy zabawie w plenerze, gdzie może się zdarzyć wiaterek, to jednak polecam nieco większy i cięższy 806. Większy rozstaw nóg i ciężar, co pozytywnie wpływa na stabilność (ale negatywnie na kręgosłup podczas noszenia ).
jaad75, pisząc "konkretniejsza" jaką lampę masz na myśli?
Byle chińska plasticzana 300-tka jest na granicy nośności tego statywu, w przypadku lepszych firm, np. Bowensa, nawet 200Ws waży 2.1kg. Dolicz do tego choćby masę przeciętnego softboksa, nie mówiąc o cięższych modyfikatorach oraz to, że statyw musi być dość mocno wysunięty i taki niezbyt mocny zastawik będzie się giął na wszystkie strony. No i 200-300Ws, to jeszcze nie jest "konkretniejsza lampa", bo za takie uważam okolice 500Ws.
hijax_pl napisał/a:
I co jest nie tak z tymi uchwytami? Mam takie dwa od jakichś dwóch lat i... nie narzekam.
Ja mam takie od jakichś czterech i praktycznie nie używam, chyba, że awaryjnie. Po pierwsze, beznadziejne trzymanie parasolki - niepewne i chybotliwe, po drugie, podobne trzymanie lampy, poza tym, stała głowica z sankami (normalnie zimna stopka jest na trzpieniu i można ją np. zastąpić podwójnym mocowaniem), do tego śruba pochyłu na małym dziadowskim motylku zamiast z dłuższą dźwignią. O jakości materiałów nawet nie będę wspominał - po prostu sam dizajn jest spieprzony. Jedyny (mały) plus tego rozwiązania to niewielka wysokość uchwytu.
Byle chińska plasticzana 300-tka jest na granicy nośności tego statywu
To fakt - ale nie podałem tego statywu jako opcji "do wszystkiego" - i chyba wyraźnie zaznaczyłem, że im mniejszy tym bardziej niestabilny
Inna sprawa, że pod porządną lampę co kosztuje trochę dawać taki statywik to lekka przesada - tak samo jak stawiać aparat ze szkłem warte 15 tyś na statywie z biedronki za 30zł
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11