Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Dopiero co zaczynam przygodę z lustrzankami ponieważ aparaty kompaktowe już nie zaspokaja moich oczekiwań, wiec chciałbym mieć lustrzankę
1. mieszkam w angli i chciałbym przeznaczyć na ten cel ok. 600-650 funtów (torba,karta itp.).
2. czy ktoś może mi opisać różnice w praktyce miedzy tymi aparatami?
3. czy w N3200 występuje funkcja wybrania koloru który chcemy na zdjęciu a reszta jest czarno-biała?
4. chyba żaden z nich nie ma silniczka AF w body z tego co czytałem, czy to znaczy ze AF muszę ustawiać manualnie?
5. Aparatu chce używać do wszystkiego (wesela/wycieczki/imprezy) i na początek chciałbym jakieś kitowe obiektywy , czy one nadarza za robieniem zdjęć rozbieganemu dziecku , w przyszłości sadze ze skusze się na dokupienie obiektywu.
6. Proszę o podanie również odpowiednika tych aparatów firmy canon
Ostatnio zmieniony przez komor Pią 17 Sie, 2012, w całości zmieniany 1 raz
Dopiero co zaczynam przygodę z lustrzankami ponieważ aparaty kompaktowe już nie zaspokaja moich oczekiwań, wiec chciałbym mieć lustrzankę
Ja tylko podpowiem, że lustrzanka nie jest jedynym typem aparatu oferującym większe matryce niż popularne kompakty (czytaj: dające możliwość skorzystania z lepszej jakości obrazowania - a czy skorzystasz z tej możliwości to inna sprawa).
A "selektywny kolor" jesteś zawsze w stanie zrobić w postprocesie, wybieranie aparatu pod tym kątem jest co najmniej dziwne... Póki co możesz uwierzyć na słowo, że zrobienie zdjęcia może nie kończyć się na nacisnięciu spustu i zgraniu jotpega z karty
mozer dziękuje za odpowiedz rozwiałeś troszkę moje wątpliwości ale nie wiele z tego porównania wydaje się być lepszy N3200 a jak jest w praktyce? Z tego co widziałem na jakimś filmiku z youtube N5100 ma kilka wad np. jest za mało guziczków brak guziku zmieniającego ISO i można go zaprogramować na klawiszu funkcyjnym ale każdy chce tam mieć coś innego i pojawia się problem czy ten sam problem ma N3200 i czy ma jakiś klawisz funkcyjny ??
Kolega ma Canon 1100D i nie polecał mi go do kupowania, powiedział ze strasznie dużo rozmytych zdjęć wychodzi tzn. wszytko ustawi perfekcyjnie ale zanim jego aparat zrobi zdjęcie wówczas coś tam się mu porusza i klops.
Nasze nicki to pewnie to samo co te aparaty tzn. różnica znikoma
I kolejny aparat doszedł mi do wyboru Canon 650D.
lotofag to był przykład jednej z opcji oczywiście można również podobne efekty uzyskiwać w photoshopie ale po co tracić na to z 20min Wierze na słowo ze zrobienie zdjęcia to nie tylko naciśniecie guziczka i dlatego zrezygnowałem z zakupu N7000 czy D300 przez co zszedłem na ziemie i przeznaczam na to mniejsza kwotę na zakup popatrzę jak co działa i jak mi się spodoba to wówczas się rozkręcę i może kupie coś innego.
Kolega ma Canon 1100D i nie polecał mi go do kupowania, powiedział ze strasznie dużo rozmytych zdjęć wychodzi tzn. wszytko ustawi perfekcyjnie ale zanim jego aparat zrobi zdjęcie wówczas coś tam się mu porusza i klops.
Niech kolega najpierw przyswoi sobie podstawy fotografii i opanuje swój sprzęt. Jak już będzie wiedział gdzie robi błąd, to niech się wtedy zabierze za doradzanie czy odradzanie
mozor, ja bym jednak polecał Ci D5100 ze względu na udaną matrycę. Ogólnie to ważniejsze są szkła niż korpusy... Na początek dobrze mieć ten uniwersalny 18-105. W 3200 mozna przypisać do klawisza fn zmianę ISO.
Z tymi rozmytymi zdjęciami w 1100 to jakiś żart - zdjęcia wykonuje się tak samo niezależnie od półki...
dcs [Usunięty]
Wysłany: Pią 17 Sie, 2012
mozer,
Mam wrażenie, że z którejś z tych twoich desek wystrugałeś Pinokia.
Dziękuje komor to mi dożo pomogło zdecydowałem się na aparat nikon 5100 + 18-105 mam nadzieje ze już nie zmienię zdania Pewnie nie pożałuje tego zakupu ponieważ to będzie moja pierwsza lustrzanka mam jeszcze jedno pytanie.
Czy takie aparaty często się psują i czy warto dokupywać gwarancje? (w pakiecie gwarancja na 1 rok)
mozor, polskie prawo stanowi, że nowy sprzęt możesz reklamować u sprzedawcy w ciągu 2 lat od zakupu. Gwarancja nie jest do tego potrzebna. A sprzęty się psują, różnie to bywa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 12