Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jako, że jest to mój pierwszy post na forum optycznych, pragnę powitać serdecznie czytających te słowa.
Tematów w stylu: „co wybrać” jest na każdym fotograficznym forum setki. Przeglądnięcie części z nich nie dało mi jednak odpowiedzi na moje wątpliwości. Mogę zaliczyć się do grona amatorów chcących podnieść swoje amatorstwo na bardziej zaawansowany poziom. Do tej pory używam wysłużonej Alphy A200, która dawała mi sporo radości jako narzędzie nauki lecz obecnie chciałbym zyskać nowe możliwości. Z A200 wycisnąłem już wszystko co dało się z tego korpusu wycisnąć. Skompletowałem już szklarnie w tym systemie i rozstanie z nim może okazać się bolesne (przede wszystkim ze strony finansowej). Od nowego korpusu oczekuje, że będzie po prostu lepszy i pozwoli mi zdobywać nową wiedzę. Poniżej przedstawiam moje typy. Nie ukrywam, że kwestie ekonomiczne (jako dla amatora) są dla mnie dość istotne.
Nikon:
D90 – konstrukcja powoli wychodząca ze sprzedaży. Ma swoje lata i wielu zwolenników wielbiących ten korpus. Swego czasu klasyfikowany jako półprofesjonalny, dzisiaj zdegradowany do kategorii – „dla ambitnych amatorów”. Ma wszystko co niezbędne… i tylko tyle. Brakuje tu pewnych „nowinek”. Od czasu do czasu przydaje się jednak odchylany wyświetlacz lub (patrząc przyszłościowo) kilka Mpx więcej. Zaletą jest cena i osiągi.
D7000 – Wciąż nowy korpus utrzymujący się w czołówce popularności. Podobnie jak d90 daje wszystko czego ambitny amator pragnie od korpusu. Większa niż w d90 matryca pozwala na więcej elastyczności. Cena wciąż wysoka (jak dla mnie) lecz podobno oddająca jakość aparatu i produkowanych przez niego zdjęć.
Canon
Eos 60d – Mój faworyt. Nieco tańszy od N d7000 a dający podobne (a może nawet większe) możliwości. Odchylany wyświetlacz i bardziej efektywny niż w produktach konkurencji tryb filmowania sprawia, że C 60d może służyć jako wydajne narzędzie początkującego filmowca. Spora matryca i (jak dla mnie) ergonomia mogą dać sporo swobody.
Sony
Alpha A580 – Obecnie najbardziej zaawansowana, tradycyjna lustrzanka od Sony. Jako posiadacz sprzętu tej firmy jestem skłonny rozważyć ten wybór choćby na „przeczekanie” i z powodu posiadania już paru obiektywów i lamp do systemu Alpha. Korpus nie oceniany tak wysoko jak konkurencja z tej samej półki cenowej. Nie wiem czy wynika to z realnej wiedzy osób oceniających ten sprzęt czy z „wrodzonej” do nich niechęci.
Nie biorę pod uwagę nowych konstrukcji firmy na S, (A65 i A77) nie przemawia do mnie ta technologia.
Nie chcesz się pozbywać szklarni (a masz tam coś wartościowego? ) - to rozumiem, że celujesz w Sony. Chcesz się rozwijać filmowo, to dlaczego nie SLT? W sony raczej już nie ujrzysz konstrukcji nie-SLT
Jeżeli posiadasz cos godnego z systemu który teraz używasz to najrozsądniejszym wyborem będzie A580. Jeżeli to tylko podstawowy 18-70 i jakaś słaba lampka to warto wymienić to na nowy system, czyli D7000 lud 60d.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Nie 11 Gru, 2011
Piotr Newman,
Nie napisałeś jaki rodzaj zdjęć chciałbyś robić, w jakich warunkach /nocne?/
Jeśli nie przemawia do Ciebie SLT - wiej z Sony juz teraz. Po co masz to robić za 2-3 lata?. Jeśli mimo wszystko jeszcze raz spróbujesz i Ci się spodoba... to mimo wszystko wolałbym a65 od a580.
Piotr Newman, a jakie masz teraz obiektywy? Sprawdź ile kosztują odpowiedniki u rozważanych przez Ciebie producentów i czy taka zamiana będzie bardzo bolesna finansowo, czy tylko trochę? Tak jak koledzy zauważyli, Sony jakoś nie kwapi się do wprowadzenia na rynek tradycyjnej lustrzanki o nieco bardziej zaawansowanej ergonomii niż A580. Z tych korpusów, które zaproponowałeś mi np. ergonomicznie najbardziej pasuje 60D i D90. Pod względem możliwości filmowania 60D wypada najlepiej.
Mój problem polega na tym, że to co podpinam pod moją A200 wielokrotnie przewyższa wartość samego korpusu.
Najbardziej szkoda mi Tamrona 70-200 f2.8 (kupiony z drugiej ręki ale spisuje się całkiem nieźle)
Do tego fisheye 8mm od samyang’a – fajna zabawka, potrafi całkiem sporo jak za swoją cenę
I klasyczne 50mm 1.8 od Sony – tanie szkło doceniane przez amatorów (w tym przeze mnie)
Zatyczka do korpusu w postaci 18-70 już nie wyłazi z torby.
Mam dwie tanie lampki na tanich wyzwalaczach yongnuo, takie:
To co fotografuję to:
30% - portret
30% - widoczki
20% - „makro”
20% - inne (w tym imprezy)
Filmowanie w 60D traktuję jako fajny dodatek mogący dać zasmakować w sztuce ruchomego obrazu ale nie jest to priorytet.
Tamkeiem pstrykam „makro” a nie Makro. Zanim kupiłem tamka używałem 70-300 od sony + pierścień odwrotnego mocowania + wspomniana 50mm 1.8. Efekty wychodziły mało satysfakcjonujące ale to była zabawa (choć skala odwzorowania znacznie większa). Obecnie, jako amator entuzjasta z ambicjami (lecz mocno ograniczonym budżetem) chciałbym wybrać puszkę mogącą dać mi możliwość dalszego rozwoju, bez względu na to co fotografuję. Byłem i nadal jestem bliski wyboru 60D ale wątpliwości (ze względu na szklarnię) pozostają.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10