Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wpadła mi ręce lampa Nissin 350T z fotocelą, po pierwszych próbach trochę byłem zawiedziony ponieważ bawiłem się nią jako lampą zewnętrzną i nie najświeższe już akumulatorki nie chciały współpracować - o ile przy pomiarze światła wbudowana lampa błysnęła poprawnie wyzwalając błysk z fotoceli, aparat dobrze dobrał parametry, tak przy robieniu zdjęcia zewnętrzna lampa już błysnąć nie chciała, mimo tego że była naładowana. Może czegoś nie doczytałem w instrukcji od fotoceli i ona była przyczyną braku współpracy, może aku? Już sam nie wiem. Niemniej na jakieś 20 prób 2 zdjęcia udało się wykonać z zewnętrznym błyskiem i jedno jest prześwietlone, drugie natomiast po korekcji ekspozycji wygląda poprawnie (robiłem zdjęcia w trybie P, pierwsza zabawa z lampą i byłem ciekaw jakie aparat będzie dobierał parametry). Pomóżcie mi to ogarnąć bo wtedy miałbym kolejną zabawkę do zestawu
Druga kwestia to pytanie: Czy w/w lampa będzie działać na stopce? Na razie wiem tyle że jeśli będę chciał ją przypiąć do aparatu to czeka mnie przeróbka lampy, żeby nie usmażyć elektroniki w body. Ale interesuje mnie współpraca z aparatem, pomiar światła, typowe ustawienia itp. 350T ma być tylko tymczasowo, noszę się z zamiarem kupna dedykowanej lampy (do 400-500zł), a aktualna będzie służyła zdalnie więc zastanawiam się czy przerabianie i kombinowanie ma jakiś sens czy zostawić ją jako zdalną?
off-topic:
Nissin Di622 Mark II będzie dobrym wyborem do tego aparatu?
golishaq, Nissina wyzwala Ci przedbłysk pomiarowy wbudowanej, więc błyska za wcześnie, to raz. Dwa, z zewnętrznymi w manualu nigdy nie używa się trybów automatycznych, czy półautomatycznych, typu Tv/Av. Trzy, przeróbka lampy nie ma najmniejszego sensu, zwłaszcza, że o wiele lepiej jest używać lamp poza stopką.
@jaad75
Tylko że nie zawsze jest możliwość używania lampy poza stopką, a Nissin to na chwilę obecną moja jedyna lampa W każdym razie zostanie jako druga lampa, wrzucę do niego świeże akumulatorki i będę próbował go ogarnąć, a w międzyczasie porozglądam się za czymś na stopkę. Do tego czasu dyfuzor home-made na wbudowaną i trzeba będzie sobie jakoś radzić.
Co do przedwczesnego błyśnięcia to po 3 pierwszych próbach (ogarnianie fotoceli) błysnęła przy pomiarze i przy wykonywaniu zdjęcia (2 udane próby), a potem już tylko przy pomiarze.
Pytanie nr2 na jakie ustawienia zwracać uwagę żeby nie robić jakiś karygodnych błędów typu "5 nieudanych zdjęć, które po zmianie jednej funkcji nagle zaczęły automagicznie wychodzić", pomijamy nastawy czas/przesłona/ISO/WB bo do tego sam prędzej czy później dotrę.
Pytanie nr3 Czy da się wyłączyć przedbłysk przy wysuniętej lampie żeby pomiar był tylko przez tę diodę na korpusie? Rozumiem że można ustawić manuala, potem zmierzyć ostrość i na zablokowanym focusie wysunąć lampę i zrobić zdjęcie ale: A. cholernie to męczące przy dłuższych seriach zdjęć, B. ten zawias też ma chyba jakąś przewidzianą żywotność
golishaq, w 550D nie da się ustawić wbudowanej w tryb manualny. To co usiłujesz zrobić jest niewykonalne prawidłowo i zawsze będzie dawało przypadkowe wyniki. Kup radio lub kostkę z zabezpieczeniem (żeby nie uwalić elektroniki aparatu) i używaj wyłącznie trybu ręcznego zarówno na lampie, jak i w aparacie. Jakakolwiek automatyczny pomiar światła będzie odnosił się do światła zastanego, a nie błysku - chcesz używać lampy świadomie, ustawiaj jej energię błysku ręcznie, odpowiednio do paramettrów ekspozycji, które (ręcznie) ustawisz na korpusie.
golishaq [Usunięty]
Wysłany: Pon 19 Gru, 2011
Czyli Nissin na drugą lampę, podpięty radiem zamiast fotoceli i pełen manual. Do aparatu raczej go nie będę podpinał, poczekam na $$$ i dokupię systemową. Mam nadzieję że obsługa będzie bardziej intuicyjna:)
golishaq, systemowa zadziała w automacie na stopce, ale wciąż nie będzie Ci łatwo zgrać lampę manualną z TTL - proponuję jednak nadal używać tych lamp w trybie ręcznym, a przede wszystkim raczej unikać świecenia ze stopki jeśli nie jest to absolutna konieczność...
golishaq [Usunięty]
Wysłany: Pon 19 Gru, 2011
Pod pojęciem intuicyjna obsługa miałem na myśli korzystanie z lampy na stopce w warunkach "bojowych" - imprezy, bale itp. gdzie z drugą lampą wiele się nie zawojuje, a obecny Nissin będzie sobie czekał na warunki sprzyjające do pracy z nim.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 11