Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 17 Gru, 2011 Lornetka do obserwacji morza i miasta
Witam,
Chciałabym kupić na prezent dobra lornetkę ok.300zł. Zastanawiam się nad skymaster 15x70 i Nikon Action VII 10x50 CF
Osoba której chce kupić ten prezent mieszka w wieżowcu, ma widok na zatokę i miasto. Lubi przyglądać się ludziom na chodnikach, samochodom i statkom wpływającym do portu. Nie znam się na lornetkach. A jak czytam porównania tych dwóch lornetek to głownie dotyczą one obserwacji nieba.
Czy mogę liczyć na waszą pomoc? Osób które znają się na rzeczy...
Dziekuje z góry
[/b]
Wysłany: Nie 18 Gru, 2011
Witaj. Skymaster ma dość duże powiększenie, które już po chwili użytkowania sprawia, że obraz zaczyna drgać - 15x i więcej zaleca się statyw. Z kolei 10x może nie dać satysfakcjonującego powiększenia dlatego moim zdaniem dobrym rozwiązaniem może być Nikon VII 12x50. Dobór lornetki to dość indywidualna sprawa więc trudno odpowiedzieć jednoznacznie co komu bardziej się spodoba. Żadna z tych lornetek nie jest ideałem optyki ale gwarantują już pewną solidność.
Wysłany: Pon 19 Gru, 2011
Na forach astronomicznych 12x50 nie jest zbyt popularną lornetką, bo tutaj szuka się optymalnej wydajności raczej pod ciemnym niebem. 12x50 to w astronomii parametry lornetki miejskiej i sądzę, że w tej kategorii doczeka się w przyszłości większej popularności niż obecnie.
Skymaster 15x70 może początkowo zachwycić, zwłaszcza na 10 piętrze i myślę, że nie byłby to najgorszy wybór, choć mimo wszystko bardziej praktyczna (uniwersalna) okaże się z czasem 12x50 - ale jak już pisałem - to sprawa indywidualna.
W sklepie doradzili mi : Olympus 8-16x40 DPS I... Powiedziano także, że po przeliczeniu skymaster 15x70 ma prawie takie samo przybliżenie jak nikon 10x50. Czy ten ktoś ma racje? Pan sprzedawca podzielił 15 na 70, a potem 10 na 50 i powiedzial, ze wychodzi bardzo podobne przybliżenie...
Dobrze teraz tak podsumowując... Chce uzyskać jak największe powiększenie do 350zł. . Może być też taka lornetka która nie nadaje się do ręki ( mogę dokupić niedługo statyw jako kolejny prezent, na inna okazje). Niestety nie kupię ex, bo ona kosztuje min 550. Która lornetka jest solidna i odpowiednia dla amatora?
To moje ostatnie zapytanie, jutro już musze kupić.
Wysłany: Sro 21 Gru, 2011
Duże powiększenie to nie wszystko. Przy małej aperturze (średnicy obiektywu) i dużym powiększeniu często dochodzi do degradacji obrazu (pola, jasności, rozdzielczości). Mam Yukona 20x50 i naprawdę mało go używam - obserwując samoloty więcej szczegółów widzę przez lornetkę 10x50 niż 20x50, która ma trochę mniejszą rozdzielczość obrazu, no i wspomniane drgania. Jeśli zależy ci na bardzo dużym powiększeniu to ewentualnie Nikon VII 16x50 (ma mocowanie do statywu).
Skymaster 15x70 także nie będzie złym wyborem. Jeśli tylko i wyłącznie statyw to można pomyśleć o 20x80.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11