Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaki statyw?
Autor Wiadomość
malutka 
Początkujący

Wysłany: Nie 04 Gru, 2011   Jaki statyw?

Witam.
Jak widać, zamierzam kupić statyw. Poczytałam już trochę na forum i wiem, że naprawdę dobry statyw kosztuje jak dla mnie bardzo dużo. Ja chciałabym coś kupić do około 200zł. Statyw miałby narazie obsłużyć Canona 500D + 55-250 IS, w przyszłości może jakąś lampę, soczewki itd. Szukałam statywów patrząc na ich udźwig (min. 4kg). Wiem, że te ciężkie byłyby lepsze jednak raczej będę z nim chodzić. Narazie mam stary statywik od kompaktu za bodajże 20zł, ale na nim w pionie Canon leci.. Spotkałam się z głosami, że kupując tani statyw to wyrzucanie pieniędzy. Może jednak do amatorskich potrzeb i taki wystarczy? Statyw będzie używany raczej przy długich czasach, w nocy itp, bo mimo wszystko wygodniej mi pstrykać z ręki (tak,tak czytałam juz 100razy że dobre zdjecie -zawsze na statywie! ale jakoś nie mogę się przyzwyczaić) A, i zależy mi na głowicy kulowej bo 3D mało wygodna i dużo zabawy. Miło jakby szło mocować również odwrotnie do makro...
Może któraś z tych 3 propozycji będzie dobra? Proszę o pomoc.
1) http://allegro.pl/statyw-...1930743896.html
2) http://allegro.pl/statyw-...1940481085.html
3) http://allegro.pl/zestaw-...1953207873.html
4) http://allegro.pl/statyw-...1955744204.html

Pozdrawiam serdecznie :)
P.S. Przepraszam za kolejny wątek na ten temat, ale poprzednie mi nie pomogły...

Reklama

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Wysłany: Nie 04 Gru, 2011   

malutka, 4 nie ma głowicy kulowej. Ja wybrałbym Triopo z tych propozycji.

malutka 
Początkujący

A może jakieś inne propozycje? Warto szukać z głowicą kulową? A może osobno jakiś statyw i głowicę? Jeśli byłby dużo lepszy od wymienionych to jestem w stanie dorzucić ze 100zł na komplet..

komor 
Moderator

malutka napisał/a:
A może jakieś inne propozycje?

Oto 41 stron propozycji: Statyw.

malutka 
Początkujący

Wysłany: Pon 05 Gru, 2011   

dziękuję ;) jeszcze jedno pytanie odnośnie stabilności - czy np polecany Velbon mimo mniejszego udźwigu będzie bardziej stabilny niż Triopo o większym udźwigu? Zastanwiam się też czy 2kg statyw nie będzie zbyt cieżki do noszenia go przy sobie...

ov_Darkness 
Rozmowny

Wysłany: Wto 06 Gru, 2011   

A ja mam pytanie: po co Ci @malutka statyw do obiektywu ze stabilizacją?

mozer 
bo Pentax

malutka, pamiętaj, że przy głowicach kulowych dobrze mieć spory zapas nośności, bo inaczej może Ci się kadr przesuwać pod ciężarem sprzętu.

malutka 
Początkujący

Czyli głowice 3D są stabilniejsze?

[ Dodano: Wto 06 Gru, 2011 22:30 ]
ov_Darkness napisał/a:

Jak po co mi statyw? Np do zdjęc w nocy albo tych przy dłuższym czasie naświetlania? Zresztą myślę, że akurat ta stabilizacja to jest taka jakby jej nie było...

mozer 
bo Pentax

malutka, nie wiem, czy w ogólności można takie stwierdzenie wygłosić - pewnie jak przy wszystkim "zależy". Chodziło mi o to, żeby te np. 8 kg nośności głowicy potraktować trochę z przymrużeniem oka :)

malutka 
Początkujący

aha, no rozumiem :) ale tylko w przypadku kulowej? czy każdej?

Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Sro 07 Gru, 2011   

ov_Darkness napisał/a:

To na serio to pytanie :zalamany: , stabilizacje mozna wylaczyc :razz:

mozer 
bo Pentax

malutka, każda chodzi lepiej nie pod maks. obciążeniem, ale w kulowej to szczególnie może przeszkadzać.

ov_Darkness 
Rozmowny

Ok spoko. Kumam.

Kulowa najlepsza taka z regulacją oporu, ale wtedy to sama głowica kosztuje co najmniej ze 3 stówki...

likeN 
Nowy

Wysłany: Sro 28 Gru, 2011   

około 200 zł to i samą dobrą profesjonalną głowę cieżko złowić.
przy takim budżecie kup coś solidnego i sprawdzonej marki zamiast nastawiać się na marketing w specyfikacjach i pseudoudogodnienia.
jeśli masz nościć i ma być wygodnie (a jesteś dodatkowo kobietą) to maks do 1.5 kg wagi i jakiejś sensownej wielkości po złożeniu.
w tej cenie jest frotka MN7303YB
http://www.skapiec.pl/site/cat/60/comp/626600
marka sprawdzona i producent nie zmyśla przy obciążeniu.
do amatorskiego zestawu wystarczy w zupełności, a w razie problemów masz pięć lat gwarancji. głowica na stałe i bez szybkozłączki ale proponuję nie wydziwiać z takim budżetem i inwestować w sprawdzoną markę

Odpowiedz do tematu