Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 19 Gru, 2011 jasne tele do d7000 zamiast 18-250
Witam, wiem ze byly juz dziesiatki tematow na ten temat i tyle tez ich przeczytalem, ale mam mozliwosc kupna sigmy 70-200 2.8 w drugim wydaniu (bez os) za niewielkie pieniadze. Do tej pory uzywalem jako tele 18-250 ale jest w tym kiepski i chce go sprzedac. Mialem zamiar kupic cos z zakresu 70-300 ale patrzac na ceny nowych to na dzien dzisiejszy wydaje mi sie rozsadniejszym dolozyc 500zl do 70-200 uzywanego ale na gwarancji. Caly czas sie wacham i wiadomo ze lepiej bylo by nikkora vr ale na niego poprostu mnie nie stac. Jedyne co mnie jeszcze zatrzymalo przed ta decyzja to wiele opinii mydla na 2.8... Czy ta przeslona jest w ogole uzyteczna? Glownie to chcialbym robic tym szklem zdjecia podczas regat zeglarskich, nieraz jakies skoki narciarskie albo moze portret gdzies sie trafi.
Sklad mojej szklarni:
8mm samyang
10-20 sigma 4-5,6
35mm nikkor 1,8
50mm nikkor 1,8
no i tu mi brakuje zakresu, stalki nie kupie bo niepozwala mi na to dynamika regat, jedyne co raczej wchodzi w gre to uzywane 70-200 lub nowe 70-300 i paczka cukierkow na pocieszenie.
Bo tak patrząc na to co piszesz to powiedziałbym tak:
- do portretu to albo 85/1,8D albo jakiegoś fajnego starocia (bez AF)
- do dynamiki: jednak wybrałbym np 70-300VR
Co to za regaty? Na morzu? Tzn chlapiąca woda i na dodatek sól?
Bo tak patrząc na to co piszesz to powiedziałbym tak:
- do portretu to albo 85/1,8D albo jakiegoś fajnego starocia (bez AF)
- do dynamiki: jednak wybrałbym np 70-300VR
Co to za regaty? Na morzu? Tzn chlapiąca woda i na dodatek sól?
Typowa portretowke kiedys sobie zakupie, narazie nie jest mi to niezbedne i radze sobie 50. Mam 1000zl plus to za ile sprzedam 18-250 ale to nie jest sztywny budrzet, moge nawet liszyc do 3k. Rozmyslalem nawet nad nowym tamrone 70-200 ale to tamroni jest wolny:/ Nikon pomka - nie jestem skory ku tak mocno uzywanym... Ta sigme 70-200 Co moge miec to jakies 1800zl i mam mozliwosc przetestowania jej przez tydzien i oddania + gwarancja producenta jak go wezme. Tylko tu nastepne pytanie jak go sprawdzic po tym jak przyjdzie? Sa jakies opisy na co zwracac uwage optycznie?
Co do soli i wody to tak, ale raczej nie bedzie miec z nia kontaktu. Jestem przewrazliwiony gdyz utopilem juz d5k z 50-200:/
Mam przyklad, chodzi mi o glebie ostrosci i bokeh jaki sa na tych fotach. Fajnie widac prace zalogi i ze jest akcja na lajbie, nie tylko lajby. Zdjecie sa robie z bliskiej odleglosci ze wzgledu na to ze regaty matchowe sa rozgrywane przy brzegu, ale i tak mam zawsze dostep do motorowki:)
http://foto.polishmatch.pl/PMT2011_Szczecin/
m4uy, jest jeszcze Nikkor AF-D 80-200mm f/2.8, to wersja ktora jest do dzis produkowana. nowsza od pompki, starsza od 70-200VR, test masz na optycznych, ja go posiadam i jestem zadowolona
no tak ale to wychodzi 2x wiecej, ja licze na to ze dobrze sprzedam tego HiperSuperMegaZooma i niewiele doloze do jasnej sigmy. 18-250 na allegro to okolo 1500, nawet jak wezme za niego 1200 to dokladam 600 i wydaje mi sie ze bedzie o niebo lepiej. do nikkora juz musze dolozyc 1800... Co nie zmienia faktu ze za rok pewnie odskrobie, tylko ze ja foto tylko dla wlasnej przyjemnosci bez zarobku na tym. Zalozmy ze za rok jak bedzie wiecej $ to sigma do zyda i witamy nikkora.
m4uy, ja swojego dorwalam w komisie za ok 1600zl, ten obiektyw jest produkowany juz dlugo wiec sporo uzywek krazy po rynku wtornym. a ze to solidna konstrukcja to i kompletnie inaczej sie starzeje niz plastikowe obiektywy
No tak ale testy na optycznych nie mowia wcale zle o sigmie I i II 70-200, to tylko opinia for internetowych. Jestem tak zdeterminowany ze juz prawie kupilem, ale wciaz szukam tego nikkora zeby gdzies za dobra kase wszedl. Niestety wszedzie gdzie jest to kosztuje minimum 3k...
Ale moja ostatnia prosba do uzytkownikow: fajnie by bylo zobaczyc 4 foty
-f2,8 70mm
-f2,8 200mm
-f4 70mm
-f4 200mm
tej samej rzeczy z tego samego miejsca, moge liczyc na wasze wsparcie?
Na zakup zapatruje sie juz 6tydzien, i przez ten czas jeszcze nie widzialem nikkora na allegro poniżej 2,5k. Za te pieniadze mam nowa sigme na gwarancji, a nikkor tylko uzywany bez f/v itd...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10