Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Pią 30 Gru, 2011
krótko - pentax k-r czy nikon D5100?
Autor Wiadomość
furi_dp 
Nowy

Wysłany: Pią 30 Gru, 2011   krótko - pentax k-r czy nikon D5100?

witam serdecznie jako nowy na forum.

jestem totalnym amatorem ale podjąłem decyzję o zakupie pierwszej w życiu lustrzanki (wpływ na to miała żona która zaczęła narzekać, że chcąc dzieciom zrobić zdjęcie to przeważnie aparat strzela gdy dziecko jest już 2 metry dalej i odwrócone plecami) :mrgreen:
ostatnie kilka dni spędziłem na porównaniach, testowaniu, czytaniu setek opinii i na placu boju zostały modele jak w temacie.

cenowo wiele się nie różnią (jeśli chodzi o samo body), choć pentaxa z tamronem 18-200 można kupić za ok 2800 a nikona z 18-105 za ok 3500.

zapewne taka prośba padała już nieraz ale plz, pomóżcie w wyborze.

pozdrawiam

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pią 30 Gru, 2011   

furi_dp napisał/a:
choć pentaxa z tamronem 18-200 można kupić za ok 2800 a nikona z 18-105 za ok 3500.
Oj nie wiem skąd taka dysproporcja skoro
furi_dp napisał/a:
cenowo wiele się nie różnią (jeśli chodzi o samo body)
a wartość obu obiektywów jest bardzo podobna. ;)

Poza tym tamek 18-200 jakoś wybitnym szkłem nie jest - daleko mu do osiągów 18-105VR

Jak dla mnie D5100 lepszy.

furi_dp 
Nowy

zgadza się, tamron chyba nie ma najlepszych opinii a parafrazując reklamę proszku do prania 'jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego'

też się bardziej skłaniam ku D5100, choć w różnych miejscach są informacje, że pentax jest trochę szybszy, więcej zdjęć seryjnych etc...
poza tym widzę 2 tematy przemawiające za nikonem. na filmach fullhd mi nie zależy (od tego mam kamerę) ale brak hdmi w pentaxie to jednak spora ułomność.

i tak się miotam :cool:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

furi_dp napisał/a:
że pentax jest trochę szybszy, więcej zdjęć seryjnych etc...
Powiem tak: w 90% sytuacji 3fpsy wystarczają z zapasem. A tyle to w zasadzie daje już każdy aparat.
furi_dp napisał/a:
brak hdmi w pentaxie to jednak spora ułomność.
A po co HDMI?

furi_dp 
Nowy

np żeby żona w warunkach 'pozakompowych' mogła sobie łatwo podłączyć aparat do tv (hdmi z boku) i przejrzeć zawartość.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

A żona nie może sobie "przejrzeć zawartości" na tylnym LCD? Weź D5100, bo ma lepszą matrycę - być może kiedyś to docenisz.

pan.tadeusz
[Usunięty]

skoro lubi oglądać fotki na TV i wygodniej niż siadać do kompa to moim skromnym zdaniem jest to argument przeciwko K-r. jasne, że może sobie poprzeglądać na małym LCD ale już pokazać fotki na rodzinnej imprezie czy jakiejś innej prezentacji będzie jej pewnie znacznie prościej mając pod ręką byle LCD z HDMI, jeśli oczywiście ktoś stale nie zrzuca ich z karty (a znam sporo takich amatorów dokumentalistów). może nie jest to profesjonalne podejście ale wbrew pozorom dla mnie w pełni zrozumiałe. brak HDMI w K-r to niestety spore niedopatrzenie jak na aparat EL.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Niby tak, chociaż nie zdarzyło mi się nigdy podpinać aparatu do telewizora w tym celu... :razz: Zresztą od czego czytnik kart, a w ostateczności choćby USB w telewizorze?

pan.tadeusz
[Usunięty]

ja też nie podpinałem ale z relacji wiem, że ludzie to robią.
czytnik w TV słuszna uwaga :)
myślę jednak, że ludzie często boją się samych kart jak i obsługi.
tu wystarczy kabel i przeklikują aparatem, który znają więc może czują się z tym pewniej.
dramatu nie będzie ale jeśli żona tak lubi to trzeba jej pomóc ;)

sigmiarz 
Optyczny

Wysłany: Sob 31 Gru, 2011   

jaad75 napisał/a:
Weź D5100, bo ma lepszą matrycę - być może kiedyś to docenisz.

na czym polega jej lepszość ??

[ Dodano: Sob 31 Gru, 2011 03:33 ]
jest lepsza na high iso, ale obrazki z niej plastikowe.

jaad75 
Klub Pierdzieli

sigmiarz, jest zdecydowanie lepsza przede wszystkim w zakresie dynamicznym, co oczywiście pociąga za sobą również lepszość na wysokich czułościach i ma wyższą rozdzielczość - nie wystarczy? A ewentualna "plastikowość" obrazków zależy od obróbki - w końcu oba to CMOS-y... :cool:

lotofag 
Optyczny

sigmiarz napisał/a:

na czym polega jej lepszość ??

To chyba ta sama matryca co w D7000 czy K-5, a więc jeśli nie skopano jej oprogramowania, to z obecnych wynalazków APS-C nie ma co jej podskoczyć...

jaad75 
Klub Pierdzieli

lotofag napisał/a:
a więc jeśli nie skopano jej oprogramowania
Nie skopano.

pan.tadeusz
[Usunięty]

mnie się wydaje, że w tym wypadku plastikowe kolory korpusu Pentaxa dadzą więcej frajdy niż wspomniana lepszość matrycy :) takie małe białe body z tajemniczym napisem Pentax będzie idealnie komponowało się do fajnych ciuszków i stosownie rozszerzy źrenice koleżankom z czarnymi podobnie wyglądającymi lustrzankami :D
może to banalne ale miło, że Pentax dba o gusta swoich użytkowników również od tej strony
http://www.youtube.com/watch?v=g2EdYbLRLEU

dcs
[Usunięty]

pan.tadeusz,
Dbał, bo K-r już nie żyje. :wink:

Odpowiedz do tematu