Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 29 Gru, 2011 m42 do mikro 4/3 do makro
Poczytałem trochę tu trochę tam i kupuje obiektyw m42 do mojego gf1 do zdjęć makro…
Chciałbym robić zdjęcia o mniej więcej takim przybliżeniu jak na zdjęciu
http://files.myopera.com/.../6724752/45.jpg
i też takim http://files.myopera.com/.../6724752/71.jpg
o możliwie wysokiej głębi ostrości : ]
no i jaki mieszek, o jakim zasięgu będzie się nadawał .
odległość ostrzenia … nie wiem no tak żeby te robale nie spierdzielały mi
a najbardziej mnie ciekawi, jaka ma być ogniskowa tego obiektywu, bo czytałem o obiektywach ze słabym zrozumieniem trochę, o tym ze może zmieniać się ogniskowa/odpowiednik ogniskowej, kiedy zakłada się nieoryginalny obiektyw – tak to mniej więcej pisało kumaci na pewno będą wiedzieć.
No i chciałbym żeby po poskładaniu to działało tak jak sobie wymyśliłem a nie wyszły jakieś kosmosy : )
no i to chyba wszystko, co chce mieć w tym swoim makro, jak cos przypomnę to dopisze.
jeśli chodzi o producenta to wybiorę pewnie sam po przeczytaniu http://forum.optyczne.pl/...ighlight=cztery i przepatrzeniu tego, co jest dostępne, choć jeśli ktoś zechce cos polecić to super.
jesśli polecicie gdzie kupić dobrze mieszek i adapter to tez super.
Mam nadzieje ze się w miarę zrozumiale wysłowiłem z tym zapytaniem.
Wezmę jakieś 50mm to będzie odpowiednik 100mm
Mieszek jakiś znajdę, przejściówkę już obczajam,
W sumie temat można usunąć, no chyba, że moderator uzna, że może się komuś przydaća
M42 i makro to dość specyficzny temat i tutaj byle co, może dać byle jakie rezultaty.
Wielu zachwala Heliosa 58 f2 do makro. Poza odległością ostrzenia i światłem, fajny jest dodatkowy pierścień przysłony, który można błyskawicznie przekręcić z np. f2 na żądaną, tzn. na f2 ostrzyć (z użyciem np. mieszku łatwo docenić bdb światło tego "słoiczka"), a ostatecznie zdjęcie wykonać na np. f16.
Są też obiektywy manualne na m42 dedykowane do makro.
Warto przeszukać np. www.ebay.de wpisując hasło m42 bądź m 42 macro makro. Jak wolisz.
Po znalezieniu interesujących szkieł, luknąć w net, czy nie ma "review" danego obiektywu.
P.S. Mam "protoplastę" Heliosa, czyli Biotar 58, ale ten, mimo świetnych własności optycznych, ze względu na "wduszany" pierścień przysłony nadaje się, moim zdaniem, gorzej do makro niż Helios. Prosta przyczyna. Ustawiasz ostrość na f2, czy f4, chcesz większą głębię np. f12 czy 16 i musisz mocno docisnąć pierścień, aby przełączyć na inną wartość, a wówczas bye bye ustawieniom sprzed chwili.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11