Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 06 Gru, 2011 TTL i strobing z małym budżetem
Mam YN460II wyzwalaną wbudowaną fotocelą.
Wkurza mnie to wyzwalanie, jedna błyskotka to też dla mnie za mało.
Postanowiłem się doposażyć w lampę (1 lub dwie) i wyzwalacze.
Wpadł do mnie ostatnio kolega z SB900, fajnie to śmiga, tylko drogie i wielkie.
Stwierdziłem, ze jeśli miałbym używać lampy na aparacie to wystarczy mi SB800.
W związku z tym pojawiają się pytania:
1. Czy pójść w system TTL do strobingu?
2. Czy kupić używane SB800, czy oszczędzić i np . zapodać Nissiny, albo inną chińszczyznę?
3. Czy jest sens mieszania błysku TTL i nie-TTL, czyli np 1x SB800 i 2x YN460II.
Idealny zestaw (IMHO), to pixel king i np 3x SB800, ale cenowo, to wyjdzie ponad 3tys przy dobrych wiatrach...
Jak manuale będą na pierwszy błysk TTLa (czyli pomiarowy) reagować to nie wezmą udział w naświetleniu. Jak na drugi (czyli właściwy) to wezmą udział i ew prześwietlą miejsca gdzie się będą sumować z TTLem.
Wniosek - albo pełny TTL, albo pełny manual. Ale nie mix.
Ok. Faktycznie bez sensu. Coś mi ostatnio mózg przestał działać, skoro na to nie wpadłem :/
Czyli albo 2x200 (YN460II) + ok 350 RF603, albo 3x SB800 (2400PLN) + zestaw kingów za 1400PLN. Auć kurka. Za taką kasę, to można kupić np 3x Quantuum 300ws z batterypackiem...
Jestem w kropce, bo jedna lampa z TTL'em bardzo by się przydała choćby do fotografii na imprezach.
Tak z ciekawości - dlaczego kupujecie lampy błyskowe zamiast studyjnych? Zależy Wam na mobilności, czy są jakieś inne zalety?
Pytam, bo widzę, że większość się bawi właśnie YNxxx, 580EX, SB900 itp.
W zasadzie można mieszać TTL z manualnie ustawionymi lampami, ale w dość specyficznej sytuacji, np. manualne lampy użyć do doświetlenia tła/tyłu w dużym pomieszczeniu, a główną ekspozycję dają lampy/lampa pracująca w TTL, na przykład na stopce. Mnie się taki układ w sumie sprawdził podczas reporterki z dużego pomieszczenia z kiepskim oświetleniem, gdzie odbywała się pewna impreza.
Ale w przypadku typowego strobingu (portrety, itede) naprawdę łatwiej jest pracować w manualu niż w TTL.
Jak już koledzy wyżej wspomnieli, i tak warto mieć przynajmniej jedną silną lampę systemową do reporterki, więc kupno przynajmniej jednej SB-800 czy 900 na pewno nie jest nierozsądne. Resztę ja bym uzupełnił lampą/lampami YN-560, która jest silna i tania. A kosztuje na tyle mało, że jak padnie/spadnie/zginie, to nie będzie takiej straty jak w przypadku Sabinki.
Ale w przypadku typowego strobingu (portrety, itede) naprawdę łatwiej jest pracować w manualu niż w TTL.
To fakt, lampy w M, ale dobrze jest jak steruje sie moca lamp z apratu, a tak beda dzialac tylko lampa ktora ma ttl + nadajnik/odbiornik z ttl'em. Przy recznym (a wlasciwie noznym) nastwianiu trzeba sie nabiegac, tym bardziej jak doswiadczenia sie nie ma.
komor napisał/a:
Mnie się taki układ w sumie sprawdził podczas reporterki z dużego pomieszczenia z kiepskim oświetleniem, gdzie odbywała się pewna impreza.
Ja ostatnio na imprezie urodzinowej rozstawilem trzy lampy po pokoju (fakt ze bialym) ustawilem w TTL, i za pomoca ST-E2 "obcykalem" impreze, nie martwiec sie o lampy. Wszystkie zdjeci wyszly zadowalajaco.
To fakt, lampy w M, ale dobrze jest jak steruje sie moca lamp z apratu, a tak beda dzialac tylko lampa ktora ma ttl + nadajnik/odbiornik z ttl'em. Przy recznym (a wlasciwie noznym) nastwianiu trzeba sie nabiegac, tym bardziej jak doswiadczenia sie nie
ma.
To fakt, lampy TTL i odpowiednio inteligentne radio albo ST-E2 pozwalają uniknąć biegania. W zamian za znacznie wyższą cenę. Cóż, w moim wieku trochę biegania i schylania się oraz stawania na palcach – nie zaszkodzi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10