Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
tak jak w temacie szukam jakiejś w miarę dobrej a zarazem taniej lampy błyskowej do mojego aparatu. Lampa ma być używana przede wszystkim na imprezach okolicznościowych. tak wiec moim zdaniem kupowanie lampy za ponad tysiąc mija się z celem no chyba ze się mylę...
tak myślę ze możecie dawać propozycje lamp do 900zł choć droższe tez wraz z argumentami dlaczego ta, a nie ta
a i jestem kompletnie zielony z tego tematu to więc proszę o trochę wyrozumiałości dla mnie.
z góry dziękuje wszystkim za pomoc
Darkstom, lampę można używać w trybie manualnym (tak jak za dawnych czasów) albo w trybie automatycznym. Im więcej tej automatyki oraz jakości owej automatyki - tym lampa droższa. Dodatkowo, a często i przede wszystkim istotna jest liczba przewodnia lampy - jej "moc". Im tej "mocy" więcej tym lampa droższa, a pamiętaj, że jak np chcesz odbić od sufitu światło to lampa musi dość mocno walnąć by coś z tego odbitego dotarło do celu (wyobraź sobie jak latarką świecisz komuś w oczy i jak świecisz w sufit)
Jak to się ma do okolicznościowego użycia - to już musisz sobie sam odpowiedzieć.
Ale żeby nie było, że nic nie doradziłem
Ostatnio się bawiłem Nissinem 622 (co prawda w wersji do Nikona) i całkiem pozytywne wrażenia. Nie jest to co prawda mocna lampa, ale do takich okolicznościowych zabaw w mieszkaniach (czyli z sufitem na wysokości 2,5m) będzie chyba idealna.
i zastanawiam sie nad tymi lampami która z nich by była najlepsza?
Metz 50 AF-1 Digital - 809zł
NISSIN Speedlite Di866 PROFESSIONAL MARK II - 945 zł
Sigma FLASH EF-610 DG ST - 789zł
chyba ze wziąć i dołożyć 100zł i kupić Canon Speedlite 430EX II
choć z tych wszystkich wymienionych to NISSIN ma największa liczbę Liczba przewodnia -60 (ogniskowa 105mm) a to podobno się najbardziej liczy z tego co się dowiedziałem no ale może nie mam racji i się mylę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11