Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
konwerter makro do eos 450d plus tamron 90 lub sigma 105
Autor Wiadomość
agnesKi 
Nowy

Wysłany: Pią 06 Sty, 2012   konwerter makro do eos 450d plus tamron 90 lub sigma 105

Czołem! jaki konwerter polecacie do zestawu canon eos 450d plus obiektyw tamron 90 mm f/2,8 SP Di Macro lub Sigma 105mm f/2,8 DG EX Macro?? kenko? reynox? jakie modele? zależy mi na uzyskaniu stosunkowo dużego powiększenia, tak aby móc uzyskać na zdjęciu efekt taki jak na zdjęciu w linku
http://www.pbase.com/cyrus_k/image/78477838

Reklama

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Pią 06 Sty, 2012   

agnesKi, takie zdjecie mozna wykonac golym obiektywem, to mniej niz 1:1 przeciez, wazki sa stosunkowo duze

agnesKi 
Nowy

moronica napisał/a:
agnesKi, takie zdjecie mozna wykonac golym obiektywem, to mniej niz 1:1 przeciez, wazki sa stosunkowo duze

no właśnie jeszcze nie wiem, bo na razie próbuję "wirtualnie" zmontować jakiś sensowny zestaw do makro. i dopiero w planie mam "zakupy". tak mi się po prostu wydawało że raczej "siatki" skrzydeł muchy/ważki i innych błonoskrzydłych to nie zobaczę w powiększeniu 1:1 zwłaszcza że byłoby to z odległości ok 30 cm, bo takie odległości podaje producent tych obiektywów jako minimalne odległości ostrzenia :(
no i stąd moje zapytanie o coś dodatkowego...
i tak się zastanawiam czy jeśli byłyby to konwertery to czy nie dadzą mi na zdjęciu efektu "zdjęcie w bombce" czyli motyw w kółku "uwięziony"...widziałam u kolegi zdjęcia z kompaktu plus konwerter makro i dawało taki efekt :( czyli pewnie jakby to nazwał profesjonalista bardzo duże winietowanie...
a może nie konwerter tylko coś innego??może błądzę...>?!

moronica 

w 1:1 obiekt o wymiarach 22.3x14.9mm wypelni caly kadr. z raynox dostalabys wieksze powiekszenie ale z tego co mi wiadomo musialabys podejsc jeszcze blizej. telekonwerter umozliwi ci wieksze odsuniecie sie od obiektu i utrzymanie skali 1:1 tyle ze kosztem jakosci optycznej

moja rada - kup najpierw obiektyw do makro, pocwicz z nim i wtedy dopiero martw sie o wiecej

kajlen
[Usunięty]

Witajcie.

Używam sigmy 105 macro i raynoxa 250tki i nigdy nie mialem problemów z winietą. Wszystko zależy od ustwień, bo tą winietę da się oczywiście osiągnąć, ale po ustawieniu sprzętu w jakim zdjęć makro się nie robi (ponieważ nie będzie wtedy odwzorowania 1:1). Na kompakcie to inna sprawa. Jeśli masz lustrzankę i zamiar robienia makro (i kase na obiektyw w kieszeni) to tak jak radzi moronica kupuj najpierw obiektyw, naucz się go "używać" i wtedy jesli zapragniesz większych odwzorowań mysl nad konwerterem.

(W innym temacie toczyła się rozmowa nad raynoxem wlasnie. I okazalo się, że aktualnie DCR 250 nie jest w Polsce dostepny.(

agnesKi 
Nowy

Wysłany: Sob 07 Sty, 2012   

moronica napisał/a:
w 1:1 obiekt o wymiarach 22.3x14.9mm wypelni caly kadr. z raynox dostalabys wieksze powiekszenie ale z tego co mi wiadomo musialabys podejsc jeszcze blizej. telekonwerter umozliwi ci wieksze odsuniecie sie od obiektu i utrzymanie skali 1:1 tyle ze kosztem jakosci optycznej

moja rada - kup najpierw obiektyw do makro, pocwicz z nim i wtedy dopiero martw sie o wiecej

Moronica, tyle że mi nie chodzi o telekonwerter a konwerter... fakt najlepiej kupić obiektyw i potestować, ale na mój gust to już teraz wydaje mi się że nie uzyskam takiego odwzorowania na jakim mi zależy..
dziś kupiłam Tamrona 90 - mam nadzieję że to dobry wybór ;)
a jeśli można wiedzieć to jakiego "sposobu" Ty używasz do makro?

kajlen napisał/a:
Witajcie.

Używam sigmy 105 macro i raynoxa 250tki
(W innym temacie toczyła się rozmowa nad raynoxem wlasnie. I okazalo się, że aktualnie DCR 250 nie jest w Polsce dostepny.(

Kajlen, jesteś zadowolony z efektów jakie możesz uzyskać tym zestawem?
eee DCR 250 jest dostępny.. dziś byłam w cyfrowych i pytałam z ciekawości o ten konwerter i można go kupić bez problemów...

moronica 

Wysłany: Sob 07 Sty, 2012   

agnesKi, ponownie, ta wazka jest na tyle duza ze nawet bez kadrowania zdjecia jestes w stanie uzyskac takie powiekszenie samym obiektywem. rozpietosc skrzydel jest przeciez sporo wieksza niz 2cm plus jeszcze tlo dookola tak wiec 1:1 jest wystarczajace i nie jest problemem. moze nim natomiast byc podejscie na wystarczajaca odleglosc by w pelni wykorzystac odwzorowanie, jakie oferuje obiektyw. wtedy raynox rozwiazaniem nie bedzie gdyz zmusi cie on do jeszcze blizszego podejscia (tak mi sie przynajmniej wydaje, nie uzywalam tego typu konwerterow). dlatego pomyslalam o telekonwerterze, gdyz podpinajac go skale 1:1 bedziesz mogla uzyskac z nieco wiekszej odleglosci. choc i tak uwazam, ze to przynajmniej na razie niepotrzebne i powinnas skupic sie na opanowaniu dotychczas posiadanego sprzetu

ja generalnie owadow nie robie ale z tego, co tu widzialam i czytalam, owadziarze wstaja o swicie gdy robaczki sa pieknie pokryte rosa i w dodatku nadal zaspane a wiec mniej skore do ucieczki. w moich pracach makro zazwyczaj uzywam zestawu lampek do makro gdyz obiektyw trzeba sporo przymknac by uzyskac zadowalajaca glebie ostrosci, co ogranicza jesli chodzi o wykorzystanie swiatla zastanego, zwlaszcza w pochmurny dzien. skala obiektywu jest dla mnie wystarczajaca (zwlaszcza ze mozna lekko wykadrowac), nadaje sie do niewielkich obiektow

http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=5401
http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=4075

agnesKi 
Nowy

Wysłany: Nie 08 Sty, 2012   

Moronica, dzięki za wyjaśnienie - na początku nie bardzo wiedziałam o co Ci chodzi z tym telekonwerterem, ale faktycznie to też jakiś pomysł jest :smile:
z pewnością masz rację, a już z pewnością większe dośw. niż moje :wink: chętnie obejrzę Twoje prace!
a obiektyw już zamówiony, tylko czekać do przyszłego tygodnia i będę testować :mrgreen:
pozdrawiam

kajlen
[Usunięty]

Wysłany: Nie 08 Sty, 2012   

Jeśli chodzi o moją współpracę z DCR 250 to nie mam nic do zarzucenia. Wiadomo, trzeba nauczyć się "obsługi", nabyć trochę cierpliwości i , w moim przypadku, wytrzymałości w kolanach i efekty są fajne (oczywiście obsługa Photoshopa też nie zawadzi)(no i statyw, ważna rzecz, lampy jeszcze nie posiadam).

Zdjęcia 1,2,5,8 na pewno były robione z użyciem DCR 250, co do reszty to nie pamiętam.

http://kajlen.digart.pl/

Zdjęć na ogół nie kadruję, a jeśli to robię to raczej żeby wyprostować niż zbliżyć.

Tak na marginesie to z obliczeń i jednej "próby klinicznej" wyszło mi, że obiektyw typu 70-300 z DCR 250 da większe odwzorowanie niż setka makro z tym samym DCRem.

agnesKi 
Nowy

Wysłany: Pon 09 Sty, 2012   

kajlen napisał/a:
Jeśli chodzi o moją współpracę z DCR 250 to nie mam nic do zarzucenia. Wiadomo, trzeba nauczyć się "obsługi", nabyć trochę cierpliwości i , w moim przypadku, wytrzymałości w kolanach i efekty są fajne (oczywiście obsługa Photoshopa też nie zawadzi)(no i statyw, ważna rzecz, lampy jeszcze nie posiadam).

Zdjęcia 1,2,5,8 na pewno były robione z użyciem DCR 250, co do reszty to nie pamiętam.

http://kajlen.digart.pl/

Zdjęć na ogół nie kadruję, a jeśli to robię to raczej żeby wyprostować niż zbliżyć.

Tak na marginesie to z obliczeń i jednej "próby klinicznej" wyszło mi, że obiektyw typu 70-300 z DCR 250 da większe odwzorowanie niż setka makro z tym samym DCRem.

Kajlen, Bardzo ciekawe efekty da się uzyskać :) bardzo fajne jest to zdjęcie pojedynczej kropli z błyskiem światła!
co do statywu to mam..lamp też jeszcze nie, ale myślę że jak mi się to wszystko spodoba to zainwestuję i w lampy ;)
a ten obiektyw 70-300 to z funkcją makro pracowałeś, czy zakładałeś na zwykły 70-300??
a co z pogorszeniem jakości zdjęć z tym konwerterem? bo jak pytałam w cyfrowych to mi obsługujący dość mocno odradzał właśnie ze względu na duży spadek jakości zdjęć..a widzę że Twoje efekty byłyby dla mnie zadowalające :)
używałeś dodatkowo wbudowanej lampy z jakimś dyfuzorem? czy może podświecałeś "latarką" ;) ?

[ Dodano: Pon 09 Sty, 2012 15:55 ]
kajlen napisał/a:
Witajcie.

Kajlen, faktycznie jest problem z tym konwerterem :( jak pytałam w cyfrowych to nie powiedzieli mi że jest niedostępny jak o niego pytałam..a sprawdzam właśnie w internecie i dzwoniłam do cyfrowych z konkretnym zapytaniem o jego dostępność i faktycznie jest problem :(
tak więc przepraszam za poprzednią wypowiedź w tym temacie!

kajlen
[Usunięty]

Wysłany: Pon 09 Sty, 2012   

Dziękuję, cieszę się, że się podoba, bo zdjęć jak dotąd zrobiłem mało (sukcesywnie wrzucam je na digart), bo nie mam za bardzo czasu, a jak już mam to nie zawsze się chce. A jak już się chce, to nie zawsze wychodzą dobre :P

Faktycznie, zapomniałem dopisać, że używałem Sigmy 70-300 APO Macro (ona w trybie macro daje sama z siebie już 1:2). Nie wiem jak by to było w przypadku zwykłego 70-300.

Jeśli chodzi o spadek jakości zdjęć to nie na ten temat wypowiedzą się osoby, które znają się na rzeczy bardziej niż ja. Jestem zwykłym szarym amatorem,który lubi głównie krople wody (chciałoby się powiedzieć "zwykłym zjadaczem chleba"). Spadku jakości zdjęć nie widzę, ale też nie doszukuję się. Zdjęcie i tak następnie trafia do PS. Może gdyby chieć je wydrukować w wielkim formacie to byłoby widać spadek jakości, nie wiem. Wiem natomiast, że Raynox DCR 250 jest w świecie makrofografujących powszechnie znany i lubiany. Wiem na pewno, że soczewki makro znacznie psują jakość.

W tej chwili (również z innego wątku informacja) dostępny jest DCR 150 (mniejsze powiększenie).

[ Dodano: Czw 03 Maj, 2012 13:35 ]
Odkopuję.

Widzialem na allegro Raynoxy DCR 250. Niestety po nieobecności wróciły z nową ceną. Teraz są po około 300 zł.

Odpowiedz do tematu