Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 05 Sty, 2012 CO DO NAGRYWANIA / FOLLOW FOCUS ?
Czesc
Mam taka sytuacje, potrzebuje cos wezszego i jasniejszego niz 17-40/4 L. Do wyboru mam 50mm 1.8 ktora jest podobno dobra tylko ze bardzo plastkikowa i ma glupi pierscien do ostrzenia, nie wygodny chyba i nie wiem jak działa z follow focuse ktory w przyszlosci bede kupowal, potem jest 50mm 1.4 i wiadomo ze lepsza nie ma o czym gadac, pierscieni ostrzenia tez wyczesany jak w moim szerokim zoomie z serii L, nastepnie i to najbardziej kuszaca propozycja to 85mm 1.8 ; ) super portretowka tak mi sie wydaje.
Mam 5DmkII i 40D z tym ze kompletuje sprzet pod 5DmkII, teraz wiem co to znaczy szeroki kąt, te moje 17mm, tylko problem z waskim katem ktorego nie mam
Jest taka opcja ze moge wziac za bony 50mm 1.8 ( bony mam za kupno 5DmkII, czesc bonow juz wydalem na karte 16GB 60mb/s ) a reszte pieniedzy przeznaczyc np. na follow focusa za ok. 550zł, na filtry kompensaycjne i połówkowe albo dozbierać do rejestratora dzwieku ktory robilby za mikrofon ZOOM H2N za okolo 830zł.
Co radzici zrobic? Wiem ze musze miec wezszy kat ale tez wiem ze musi dac sie nim dobrze ostrzyc przy nagrywaniu filmow, wiec czy 50mm 1.8 odpada ?? Wezcie pod uwage ze mialbym go za bony czyli jakby za free... nie wiem co robic.
Jak na plasticzaka 50/1.8 założysz jakiś follow-focus to Ci on odpadnie chyba od razu razem z tym pieścieniem ostrzenia… Tak na poważnie, tam pierścień jest bardzo wąski, nie bardzo da się coś założyć.
Tak tez i mi rozsadek podpowiadal :0 , trzeba brac 85/1.8 bo ta 50tka sie rozleci. Btw 5DmkII mam od kilku dni i jest super, ostre nagrania i plynne odtwarzanie po dobrej konwersji, dzisiaj patrzylem co nagralem na telewizorze W Full HD.
[ Dodano: Sob 07 Sty, 2012 01:42 ]
a co myslicie o obiektywach SAMYANG ?
np. cos takiego ? [ tyle ze af nie ma, wiem ze do filmowania nie trzeba ale zdjecia tez robie ]
Wideo-chłopaki na ślubie Edmuna (2 x 5DII) używali m.in. Samyanga 14 mm do filmowania, przymierzyli też mojego 85 mm i też bardzo im się spodobał. Nawet chcieli się zamienić, bo czternastki mieli dwie sztuki.
macusek, gdybym miał rozważać pięćdziesiątkę do filmowania, to myślałbym nad Zeissem Planarem. Albo najlepiej jakimś wynalazkiem z preselekcyjną przysłoną (chyba pierwsze Heliosy miały tak skonstruowany mechanizm przymykania). Canonowe EF-y z autofokusem średnio się nadają do ręcznego operowania.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10