Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 15 Maj, 2013 Zastosowanie pędzla Lightroom
Chciałbym zrobić efekt padającego światła na dany przedmion,zaczołem od filtra który położyłem w dwóch miejscach pod odpowiednim kontem.Kolejna rzeczą jaką chciałem zrobić to wyrównać jaśniejsze i ciemniejsze miejsca.Zauważyłem jednak że po filtrze nie bardzo mogę malować pędzlem w celu np. zamalowywania,rozjaśniania niektórych obszarów.Powstają takie ciemniejsze lub jaśniejsze obszary których nie mogę się pozbyć.
Możecie mi podpowiedzieć jak to zrobić,żeby to wyglądało tak jak powinno?
Nie znam zastosowania kilku narzędzi ich działania i zastosowania a w necie nie mogę tego znaleźć są to (moire,defringe,density jak i zastosowania na pędzlem A,B,Erase?)jest jeszcze noise który kojarzy mi się do zamazywania głębi,jednak też on nie działa?
Wogóle to by się przydała książka do nauki oprogramowania,jednak w necie też nic nie ma!
Jeśli zechciał by ktoś pomóc to z góry dziekuję
Wysłany: Sro 15 Maj, 2013 Re: Zastosowanie pędzla Lightroom
Arkowal napisał/a:
Chciałbym zrobić efekt padającego światła na dany przedmion...
Nie znam LR na tyle dobrze, aby się wypowiadać na jego temat. Jednak ogólnie patrząc na soft, wydaje mi się, że "efekty" robi się w PS, a w LR wywołuje RAWy. Można co prawda w jakiś sposób obrabiać tutaj fragmenty obrazu, jednak nie po to powstał LR.
Ostatnio zmieniony przez Tutejszyn Sro 15 Maj, 2013, w całości zmieniany 1 raz
Sorrki,tak mi się czasem zdarza szczególnie zbyt szybkie lub słabe puknięcie alt gr
[ Dodano: Sro 15 Maj, 2013 11:49 ]
Tutejszyn napisał/a:
Arkowal napisał/a:
Chciałbym zrobić efekt padającego światła na dany przedmion...
Nie znam LR na tyle dobrze, aby się wypowiadać na jego temat. Jednak ogólnie patrząc na soft, wydaje mi się, że "efekty" robi się w PS, a w LR wywołuje RAWy. Można co rawda w jakiś sposób obrabiać tutaj fragmenty obrazu, jednak nie po to powstał LR.
No dzięki.Pewnie łatwiej byłoby uzyskać to poprzez różnego rodzaju zamalowania,gradienty w PS?A ja się jakoś uparłem na tego LT
Zauważyłem jednak że po filtrze nie bardzo mogę malować pędzlem w celu np. zamalowywania,rozjaśniania niektórych obszarów.Powstają takie ciemniejsze lub jaśniejsze obszary których nie mogę się pozbyć.
Czyli nieumiejętnie używasz pędzla.
Arkowal napisał/a:
Nie znam zastosowania kilku narzędzi ich działania i zastosowania a w necie nie mogę tego znaleźć są to (moire,defringe,density jak i zastosowania na pędzlem A,B,Erase?)jest jeszcze noise który kojarzy mi się do zamazywania głębi,jednak też on nie działa?
moire - do usuwania mory, defringe - do usuwania fringingu, czyli obwódek na krawędziach, density - to "gęstość" narzędzia, A/B - służy do zdefiniowania sobie dwóch podstawowych ustawień miękkości, rozmiaru i gęstości pędzli, tak, by wygodnie Ci się nimi pracowało naprzemiennie, Erase - jak sama nazwa wskazuje, służy do wymazywania efektów pracy pędzla, noise - odszumia lub dodaje lokalnie szum.
Tutejszyn napisał/a:
Można co prawda w jakiś sposób obrabiać tutaj fragmenty obrazu, jednak nie po to powstał LR.
W tej chwili, działa to na tyle dobrze, że niekoniecznie trzeba w ogóle odpalać PS-a.
W tej chwili, działa to na tyle dobrze, że niekoniecznie trzeba w ogóle odpalać PS-a.
Bardziej miałem na myśli to, ze PS jest narzędziem grafika, a LR fotografa. Pomimo rozszerzenia możliwości LR o nowe funkcje, to nadal jest to narzędzie fotografa. Mam wrażenie, że Arkowal chce zgwał... hmm, przymusić LR do czegoś, co PS zrobi z przyjemnością.
Dlaczego? Pędzel to de facto maska.. I możesz mieć kilka takich "masek" na obrazku. Możesz je sobie nawet podświetlić by widzieć dokładnie gdzie i z jaką intensywnością jest nałożony efekt. I każda z tych masek może inaczej przetwarzać obraz.
Fakt - nie ma mieszania warstw tak jak w PS ale trudno powiedzieć by te pędzle w LR były nieprzydatne.
Dziala ok Wczęśniej nie używałem tego pędzla tylko odpalałem Ps.Wczoraj doszedłam jak to fajnie działa
Mógłby mi ktoś jeszcze podesłać przykładowe fotki z przykładami użycia pędzla moire i defringe?Jakoś nie mogę na tych moich kwiatkach dostrzec aberracji i obwódek żebym mógł to zniwelować.
Arkowal, aberracji nie koryguje sie pedzlem w LR. poza tym na twoich zdjeciach aberracje byly az nazbyt widoczne, nie wiem w czym problem
Ok ale tak na przyszłość chciałbym wiedzieć jak to likwidować,no i te obwódki których się czepiałaś a które do dziś nie wiem jak wyglądają i jak je likwidować,pomimo poszukiwań
Arkowal, Zaznaczyłem strzałkami. 1 i 2 to są jakieś białe aureole na granicy żółtego i niebieskiego. 3 to aberracja na granicy płatka kwiatka, uwydatniona obróbką. Widać to bardzo wyraźnie. Jeśli nie widzisz, to spróbuj zobaczyć to na innym komputerze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 11