Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
PENTAX k-5, Nikon czy Canon? Do reportażu
Autor Wiadomość
vulkanwawa
[Usunięty]

Wysłany: Wto 10 Sty, 2012   PENTAX k-5, Nikon czy Canon? Do reportażu

Witam
Chcę wybrać system który będzie na siebie "zarabiał" w reportażu przede wszystkim ślubnym i trochę w dziedzinie reklamowej na początek. Dużo czytałem bardzo dobrych opinii o Pentax K-5 jako body, ale już jako trochę doświadczony amator wiem że przede wszystkim jest ważna oferta obiektywów. Kusi mnie cena Pentaxa ale nie orientuję się w jakie on ma dobre obiektywy i w jakich cenach.
Stąd moje pytanie i prośba.

1.Który system wybrać, ze względu na optykę: Pentax, Canon czy Nikon?
2.System ma zapewnić, ewentualnie w przyszłości, wymianę na lepsze Body.
3.Jakie polecacie konfiguracje?
4.Budżet to około 8 tys zł na body i 3 obiektywy (myślę o 2 stałkach)

wcześniej miałem 450d, teraz mam 600d (które będę :sad: musiał sprzedać, szkoda bo aparat świetny ale... nie do przyszłych celów)

Reklama

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Wto 10 Sty, 2012   

Wybór to Nikon lub Canon. 8 kzł na body i trzy szkła do reporterki? Mało
Większość z tego zje reporterski korpus a gdzie jasne szkła?
Zobacz sobie to.... Canon 7D, 17-55/2.8 i 70-200/2.8 plus lampa. To jest praktyczny zestaw reporterski. Cena? 7 kzł kosztuje body i lampa a gdzie szkła?
Zostaw sobie tego 600D na początek i kup optykę plus lampę (koniecznie). Korpus zmienisz jak się czegoś nauczysz.

maput 
Optyczny

Wysłany: Wto 10 Sty, 2012   Re: PENTAX k-5, Nikon czy Canon? Do reportażu

vulkanwawa napisał/a:
Kusi mnie cena Pentaxa ale nie orientuję się w jakie on ma dobre obiektywy i w jakich cenach.

A w necie informacje te są ukrywane i dostępne jedynie dla wybranych... Może poprzeglądaj testy interesujących Cię szkieł, skoro się bierzesz za zarobkowe pstrykanie, to chyba wiesz co Ci potrzebne ? Jak po testach uznasz szkło za dobre to na ceneo/skąpcu/nokaucie znajdziesz ceny.
Trochę wysiłku nie zaszkodzi, raczej pomoże w ogarnięciu tematu.

Sunders 

MM napisał/a:
17-55/2.8 i 70-200/2.8 plus lampa. To jest praktyczny zestaw reporterski. Cena? 7 kzł kosztuje body i lampa a gdzie szkła?
Zostaw sobie tego 600D na początek i kup optykę plus lampę (koniecznie). Korpus zmienisz jak się czegoś nauczysz.

vulkanwawa, IMO to chyba najlepsza rada jaką mogłeś dostać :smile:

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

ja bym wolał nie chodzić na śluby bez zapasowego korpusu.

vulkanwawa
[Usunięty]

Dziękuję wszystkim za przybliżenie tematu - dylematu :wink:

Faktycznie może i mało 8 tys na początek ale nie napisałem że będziemy fotografować na imprezach we dwoje, więc mamy do wydania po 8 tyś każdy i chcemy wybrać jeden system. w takim razie szkieł nie musimy dublować.

Canon i Nikon (te oczywiście ze światłem poniżej 2,0 bo te Nas interesuję ze stalek) oferuje za całkiem fajne pieniądze, zastanawiamy się na początek nad body.
1. Nikon D7000 (w przyszłości D700)
2. Canon 60D ( później może 5D Mark II)
albo
3. Pentax K5 ale w ogóle nie znam tego systemu - wiem ze adaptery na M42, swoich obiektywów nie dużo więc... może ktoś z Pentaxem też coś podpowie.

moronica 

Pomogła: 106 razy

vulkanwawa, sluby chcesz robic starociami M42?
poza tym pamietaj, ze Pentax nie ma w ofercie korpusow z pelnoklatkowa matryca

jaad75 
Klub Pierdzieli

vulkanwawa napisał/a:
3. Pentax K5 ale w ogóle nie znam tego systemu - wiem ze adaptery na M42, swoich obiektywów nie dużo więc... może ktoś z Pentaxem też coś podpowie.
Swoich obiektywów wystarczająco dużo, ale ponieważ nie znasz tego systemu i nie wiesz, czy by Ci odpowiadał - daruj sobie i kup to, co wszyscy.
moronica napisał/a:
poza tym pamietaj, ze Pentax nie ma w ofercie korpusow z pelnoklatkowa matryca
Ale co z tego? C/N/S/O itd. nie ma w ofercie korpusów średnioformatowych... :roll:

moronica 

Pomogła: 106 razy

jaad75, to z tego ze wywnioskowalam ze vulkanwawa mysli o pelnej klatce na przyszlosc. gdyby o tym nie wspomnial to rowniez pewnie bym mu o tym nie przypomniala

vulkanwawa
[Usunięty]

pełna klatka nie była by mi potrzebna jeśli bym miał Pentaxa K5 bo ... pobawiłem się nim i jest świetny, niskie szumy, duży zakres tonalny, szybkość, solidna konstrukcja i do tego nie za dużą, CICHY itp. W testach mogę powiedzieć że dorównuje jakością obrazka 5D Mark II i D700.

http://www.dxomark.com/in...ppareil1%29/676|0/%28brand%29/Pentax/%28appareil2%29/483|0/%28brand2%29/Canon/%28appareil3%29/441|0/%28brand3%29/Nikon

więc ... po co by było przepłacać, ale właśnie tylko za body, bo jasnych szkieł dla Pentax-a jest zaledwie klika a do tego są wiele droższe od konkurencji, szkoda że przez tę dziwną politykę firmy zmarnuję się taki fajny aparacik.
Chyba pozostanie mi C lub N

jaad75 
Klub Pierdzieli

vulkanwawa napisał/a:
bo jasnych szkieł dla Pentax-a jest zaledwie klika a do tego są wiele droższe od konkurencji, szkoda że przez tę dziwną politykę firmy zmarnuję się taki fajny aparacik.
Nie są droższe, są często ciemniejsze - fakt, ale to nie znaczy, że można je porównywać z budżetowymi szkłami w innych systemach. Zresztą mało szkieł Pentaksa można bezpośrednio porównywać, bo ten system jest po prostu inaczej skonstruowany niż C/N/S.

jurbassteck 
Nowy

Wysłany: Nie 15 Sty, 2012   

jaad75 napisał/a:
vulkanwawa napisał/a:
bo jasnych szkieł dla Pentax-a jest zaledwie klika a do tego są wiele droższe od konkurencji, szkoda że przez tę dziwną politykę firmy zmarnuję się taki fajny aparacik.
Nie są droższe, są często ciemniejsze - fakt, ale to nie znaczy, że można je porównywać z budżetowymi szkłami w innych systemach. Zresztą mało szkieł Pentaksa można bezpośrednio porównywać, bo ten system jest po prostu inaczej skonstruowany niż C/N/S.

Co masz na myśli poprzez "inaczej skonstruowany"? Pytam, bo jestem posiadaczem właśnie owej K-5, ale puki co z KITem..

ledżon 
Początkujący

Wysłany: Pon 16 Sty, 2012   

jurbassteck napisał/a:
Pytam, bo jestem posiadaczem właśnie owej K-5, ale puki co z KITem..

Czy można prosić o jakieś rawy z tej puszki? Testy testami, ogarnięte i polskie i z zagranicy, ale życie życiem. Byłbym wdzięczny.

Podłączając się do tematu, chciałbym zapytać o k-5. Mam K-r i jest wart każdej złotówki, ale chciałbym dalej wejść w temat, skoczyć troszkę wyżej, więc idzie pod młotek i robi miejsce dla 2xdroższego body.

550D testuję od kilku dni. To żaden postęp nie będzie niestety. Jutro oddaję i wypożyczam canona 60D, może będzie ciekawiej. Natomiast jak się mogą plasować wobec powyższych te dwie maszynki, o podobnej matrycy, ale różnej ergonomii: nikon 5100, i szczególnie pentax k-5?

Niestety, mam możliwość testowania tylko sprzętu canona. Innego nie ma na stanie. Budżet 3.5-4k. Zainteresowany tylko w body, szkło manualne jest. Wymagania po przesiadce: lepszy obrazek pod kątem detalu i każdym innym też, czemu nie. I przynajmniej podobna przyjemność pracy z aparatem. Plus nie mniejsza szybkość. K-r jest bardzo ok w tej kwestii, 550-tka to przy nim żółw. Może to tylko przyzwyczajenie, niemniej boli. Ponadto te 18mln na matrycy wobec 12 w k-r zawiodło mocno, żadnych fajerwerków.

Sumując, k-5, nikon, canon 60D, inne? 60D, jak już wspomniałem, sprawdzę osobiście tak czy owak. Dzięki za wskazówki, szczególnie od tych, którzy mieli w rękach k-5 lub /i/ nikona 5100, ewent. canona 60D.

jurbassteck 
Nowy

ledżon napisał/a:
Czy można prosić o jakieś rawy z tej puszki? Testy testami, ogarnięte i polskie i z zagranicy, ale życie życiem. Byłbym wdzięczny.

Myślę, że bez problemu. Jak coś zorganizuję, to wyślę (choć podejrzewam, że są dość duże.. mi z K-5 spokojnie wystarczają jpegi). Interesuje Cię coś szczególnego, czasy, przesłona, iso?

maput 
Optyczny

Przecież w sieci plików z każdego aparatu jest na pęczki...

Odpowiedz do tematu