Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 06 Maj, 2012 Któy model 25x100: Celestron SkyMaster czy Teleskope-Service
Heloł
Prawie dojrzałem do zakupu jakiejś kieszonkowej lornetki do lookania na niebo. Rozważam dolną półkę cenową czyli Celestrona SkyMastera 25x100 i TS czyli niemiecki Teleskop Service 25x100
http://deltaoptical.pl/bl...x100,d2130.html
Żadnej. Masz za dużo doświadczeń z dobrą optyką, żeby tak półka cenowo-jakościowa Cię zadowoliła. Nie chcesz czegoś solidniejszego z wymiennymi okularami?
Ktoś mi tu kiedyś na forum powiedział, ze TS jest lepszy od Celestrona. Tylko kto to był... Wiewiórkę pamiętam... Skymastera na astropolis i astromaniaku pewnie widziałes, na ebay.de jest TS 25x100 ze statywem.
Jesli chodzi o lornetki kątowe, to rzeczywiscie, co zaoszczedzisz na lornetce, to dołożysz do statywu, z lornetką na wprost nie ma zartów, dziadostwo trudne go ustawienia.
Ale za cenę marine 28x110 jest tylko TS 15-20- 25x70mm kątowe...
Statyw o nośności słonia mam, gimbala też. Nie chcę za dużo na to wydać, bo powoli w mózgu kiełkuje mi też pomysł o tryplecie APO w okolicach 4-5 cali....
Ciekawie zapowiada się model TS 20x110, ale ta cena....
Zastanawiam się, co da mi więcej fotonów w oku kiepski obiektyw 100mm czy sporo lepszy 88mm. To przecież aż 30% różnicy w powierzchni....Nie wierzę, żeby SkyMaster czy TS miały transmisję poniżej 70%.
Ruszyłem i to aż do końca.
Na niemieckiem ebaYu pojawił się TS 25x100, w pięnym stanie, z kufrem, pokrywkami itp, w dość okazyjnej cenie, bo lornetka była rozkolimowana.
Kupiłem, posadziłem to monstrum na statywie i po 2 minutach problem kolimacji przestał istnieć.
Optyka tej lornetki jest świetna! Kolorystyka obrazu w zasadzie neutralna, transmisja co najmniej bardzo dobra (czy wybitna, trzebaby pomierzyć) pole widzenia 2,4° (producent pisze na obudowie 2,5°) spadek ostrości na brzegu akceptowalny, źrenice ładne okrąłe i na ciemnym tle. Bardzo ładne powłoki antyodblaskowe na każdej powierzchni szkło/azot (bo lornetka wypełniona jest azotem!)
Obecnie jestem na etapie montowania odpowiedniego montażu pod tę lornetkę, który da namiastkę komfortu obserwacji.
Całość będzie do wypróbowania na zlocie optycznych w lipcu tego roku. Można już stawać w kolejce do M31, M27 czy M13
Tym samym w dziedzinie duuuużych lornetek (na razie..... ) osiągnąłem zen....
Nieco powyżej 1000 zł łącznie z DHLem z Niemiec
Czyli w cenie mniej więcej nowego Monarcha 8x42.
Cieżko za mniejsze pieniążki kupić więcej milimetrów średnicy....
Madibar, skąd jesteś? Nie ma problemu z "jazdą próbną"
Kivirovi - AC jest zaskakująco mała.
Co do minimalnej odległości ostrego widzenia - nie sprawdzałem ile, ale obserwowałem drzewo w odległości rzędu 20 m. Natomiast jest dość prosty sposób, by tę minimalną odległość nieco skrócić. Należy zdjąć muszle oczne (gumowe, wywijane, nieco za długie, jak dla mnie) i wówczas mamy dostęp do trzech śrubek. Po ich poluzowaniu można obrócić oprawę muszli ocznej względem samego okularu i wtedy je możliwość nieco silniejszego wykręcenia okularu.
(...) w dość okazyjnej cenie, bo lornetka była rozkolimowana. Kupiłem, posadziłem to monstrum na statywie i po 2 minutach problem kolimacji przestał istnieć. (...)
Goornik czy mógłbyś opisać krok po kroku jak to zrobiłeś ?
Pewnie, że mógłbym
- najpierw NAOCZNIE przekonałem się, że lornetka jest rozkolimowana. Po kilku minutach obserwacji rozbolała mnie głowa, bo mózg (tak, mam mózg!) miał spory wysiłek, by poprawnie interpretować rozsunięte obrazy. Spojrzenie przez okulary z odległości kilku cm od nich ostatecznie potwierdziło brak kolimacji.
Obrazy gwiad były przesunięte dokładnie poziomo. Nie jest to dobra wiadomość, bo oznacza konieczność ruszenia dwóch pryzmatów.
- następnie postanowiłem odszukać położenie śrub kolimacyjnych. Wystarczy lekko wykałaczką podważyć gumową okleinę obudowy pryzmatów od strony okularów. Mniej więcej "na godzinie 2" dla lewego okularu i "na godzinie 10" dla prawego okularu, jakieś 5 mm pod okleiną są śrubki. Można je obracać płaskim śrubokrętem około 2-3 mm.
Jeśli dobrze pamiętam, obrót śrubki w lewym torze optycznym powoduje przesuwanie obrazu w kierunku lewy dół <-> prawa góra, pod kątem 45 stopni. Analogicznie w drugim torze optycznym obrót śrubki daje przesunięcie prawy dół <-> lewa góra.
- reszta to już tylko sprrowadzenie dwóch obrazów gwiazd do wspólnego położenia.
- zauważyłem, że taką super-precyzyjną kolimację trzeba robić w kilku "iteracjach" bo mózg niejako na siłę pokrywa obrazy lekko przesunięte.
Po osiągnięciu poprawnej kolimacji, lornetka trzyma ją bardzo ładnie, nie wzrusza jej jazda w aucie w bagażniku po naszych polskich drogach....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,5 sekundy. Zapytań do SQL: 14