Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaki kompakt do 1000 zł? uroczystości, imprezy, wycieczki
Autor Wiadomość
srsl 
Nowy

Wysłany: Wto 27 Gru, 2011   Jaki kompakt do 1000 zł? uroczystości, imprezy, wycieczki

Witam! Poszukuję aparatu do 1000 zł do fotografowania imprez, wycieczek, uroczystości itp.. Inaczej mówiąc ma być to aparat dla stowarzyszenia w celu dokumentowania działalności. Chciałbym aby miał dobrą lampę błyskową, bo wchodza w grę również zdjęcia w nocy. Dodam, że moja wiedza na temat fotografii jest nie za duża :neutral: . Rozważam zakup Olympusa SP-810 UZ. Co o tym sądzicie? czy będzie to dobry wybór? A co jeszcze polecicie? Z góry dziękuje za pomoc :wink:

Reklama

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 27 Gru, 2011   

srsl napisał/a:
co jeszcze polecicie?

Sony DSC-WX10
Canon IXUS 310HS - gdyby okazalo sie, ze wbudowana lampa jest za slaba, mozna dokupic za ok.400pln znacznie lepsza zewnetrzna lampe blyskowa.

srsl 
Nowy

Wysłany: Sro 28 Gru, 2011   

W podanych modelach plusem jest wielkość, co u mnie nie jest ważne. Mało tego wolałbym, aby aparat dobrze leżał w dłoni. A jeszcze jeśli przez to, że jest większy miałby lepsze parametry ( wiekszy zoom np.) to ja nie mam nic przeciwko :wink:

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

srsl napisał/a:
wolałbym, aby aparat dobrze leżał w dłoni. A jeszcze jeśli przez to, że jest większy miałby lepsze parametry ( wiekszy zoom np.) to ja nie mam nic przeciwko

srsl, ten aparat jak dotąd ma mieć:
1.cenę do 1000pln
2.dobrą lampe błyskową
3.odpowiednią wielkość żeby dobrze leżał w dłoni
4.jak największy zoom
Czy to juz wszystkie twoje wymagania, czy jest coś jeszcze? :wink:

srsl 
Nowy

No jeszcze żeby bateria miesiąc trzymała :mrgreen: Żart oczywiście :wink:Tak przeczytałem w instrukcji tego działu, aby wszystko dokładnie opisać więc opisuje. :wink: Wielkość i jak największy zoom nie jest tak ważne, ale może ujmę to tak, że nie szukam na siłę małego aparatu i nie przeszkadza mi to że jest większy. Tak to chyba wszystko a reszta rzeczy już jest mniej istotna. Prosiłbym też aby wypowiedzieć się o tym Olympusie co podawałem SP-810 UZ. Jakie są opinie o nim? Mam Olympusa µ 730, ale nie jestem z niego zadowolony - dwa razy naprawiany zoom i teraz znów się zepsuł. Poza tym te zdjęcia z niego nie były rewelacyjne, ale nie chce obarczać winą markę i chce wiedzieć jaka jest opinia o modelu SP-810.

NX-5
[Usunięty]

Wysłany: Sro 28 Gru, 2011   Re: Jaki kompakt do 1000 zł? uroczystości, imprezy, wycieczk

srsl napisał/a:
Witam! Poszukuję aparatu do 1000 zł do fotografowania imprez, wycieczek, uroczystości itp.. Inaczej mówiąc ma być to aparat dla stowarzyszenia w celu dokumentowania działalności. Chciałbym aby miał dobrą lampę błyskową, bo wchodza w grę również zdjęcia w nocy. Dodam, że moja wiedza na temat fotografii jest nie za duża :neutral: . Rozważam zakup Olympusa SP-810 UZ. Co o tym sądzicie? czy będzie to dobry wybór? A co jeszcze polecicie? Z góry dziękuje za pomoc :wink:

Rozumiem że 1000zł nie może być przekroczone ani na jotę?
W grę nie wchodzi także używany?
Hm, jeżeli chcesz zdjęcia trochę lepsze niż przyzwoite- to ciężka sprawa.
Ja ze swej strony proponował bym Ci dział "Cyfrowe aparaty bez lustra z wymienną optyką" i systemy 4/3 lub APS-C.
Właśnie skończyła się tam dyskusja "Panasonic G2, Samsung NX10/11 czy....Fuji X10?",
chociaż ten ostatni, chociaż kompakt, to za :cry: 2260zł.
Może tam załóż temat?
Wracając do meritum, to weź pod uwagę Panasonica z matrycą 4/3 (są różne wersje),
lub Samsunga z "normalną" matrycą. NX5 z obiektywem to ciut poniżej 1000zł (takiego posiadam). Droższa wersja, ~1500zł, to NX10.
Jeżeli Cię to zainteresuje to pytaj, ale raczej nie pakuj się w kompakty z matrycą wielkości paznokcia. :lol:
Ja właśnie pożegnałem się z kompaktami (Fuji S200EXR), różnica w jakości zdjęć- ogromna.

srsl 
Nowy

Wysłany: Czw 29 Gru, 2011   

No niestety na tyle pozwala mi budżet. Zastanawiałem się nad tymi aparatami z wymienną optyką, ale ich ceny dopiero się zaczynają od 1000. A nie chce kupować czegoś z najniższej półki. Myślę, że w zupełności mi wystarczy klasyczny kompakt.

NX-5
[Usunięty]

Wysłany: Czw 29 Gru, 2011   

srsl napisał/a:
No niestety na tyle pozwala mi budżet. Zastanawiałem się nad tymi aparatami z wymienną optyką, ale ich ceny dopiero się zaczynają od 1000. A nie chce kupować czegoś z najniższej półki. Myślę, że w zupełności mi wystarczy klasyczny kompakt.

Na wstępie oświadczam Ci że nie jestem powiązany z Samsungiem w żaden sposób, nie wciskam na siłę, tylko radzę (Samsung, swoją drogą zrobił mnie w h... bambuko, jak chcesz poczytaj na "bezlusterkowcach").
Tak jak pisałem, do 1000 kupisz NX5 z 28-55. To jest niższa półka w stosunku do NX10, ale nie porównuj matrycy APS-C z matrycą kompaktu. Kompakt ~25mm2-- NX-365mm2.
NX5 różni się od NX10 trzema rzeczami: celownik 201tys/920tys, wyświetlacz 230tys/614tys AMOLED i brak czyszczenia matrycy.
Poza tym to są identyczne aparaty, z tą samą matrycą i obiektywami. Zewnętrznie nie różnią się NICZYM.
Też myślałem że wystarczy mi kompakt (a miałem już kilka), teraz wg. mnie zdjęcie z kompakta/hybrydy =zdjęcie z telefonu.
Przemyśl to i zanim podejmiesz decyzję, poczytaj testy:
świat obrazu,
optyczne,
fotopolis
To są testy NX10, ale zapewniam Cię że poza tym co wymieniłem, wszystko jest to samo.
Zobacz jeszcze tu: http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
znajdź kompakt (SP-810 nie ma, jest SP800) i NX10 (NX5 też nie ma) i
porównaj, chyba to jednak nie ta półka.

srsl 
Nowy

Wysłany: Pią 30 Gru, 2011   

No fakt jest różnica. Ale od razu nasuwają mi się pytania. Jak to jest z tymi obiektywami? Za 1000 dostane przy aparacie obiektyw który mi zupełnie już wystarczy?? Jaki ma wtedy zoom? Gdzie takie obiektywy dokupic i czy one są uniwersalne czy pasują np tylke te z samsungaa?? No i w porównaniu specyfikacji zobaczyłem, że samsung nie ma stabilizacji obrazu a olympus ma. Czy w kompaktach z wymienna obudowa jest jakos inaczej z tą stabilizacją ? Prosze o wyjaśnienie.

NX-5
[Usunięty]

Wysłany: Pią 30 Gru, 2011   

srsl napisał/a:
No fakt jest różnica. Ale od razu nasuwają mi się pytania. Jak to jest z tymi obiektywami? Za 1000 dostane przy aparacie obiektyw który mi zupełnie już wystarczy?? Jaki ma wtedy zoom? Gdzie takie obiektywy dokupic i czy one są uniwersalne czy pasują np tylke te z samsungaa?? No i w porównaniu specyfikacji zobaczyłem, że samsung nie ma stabilizacji obrazu a olympus ma. Czy w kompaktach z wymienna obudowa jest jakos inaczej z tą stabilizacją ? Prosze o wyjaśnienie.

W cenie do 1000zł jest tzw.KIT tj. aparat, korpus (body) + obiektyw 18-55 co w przeliczeniu
x1,54 (tak jak większość lustrzanek-Nikon chyba x1,6) daje zakres 27,7-84,7mm.
Kit to nie znaczy "kitowy" obiektyw, tym określeniem oznacza się podstawowy ZESTAW,
aparat +obiektyw. Ten 18-55 zapewniam Cię jest dobry (poszukaj opinii innych użytkowników!)
Czy na początek wystarczy- tak, daje rozsądny zakres ogniskowych, 28mm to jest bardzo dobrze w pomieszczeniach.
Co do stabilizacji- jest stabilizacja matrycy (np.Olek) i stabilizacja obiektywu.
U Samsunga nazywa się to OIS i włącza na obiektywie, drugi przełącznik to AF-MF, czyli wybór ustawiania ostrości (Ty lub automatyka)
Inne obiektywy pasują poprzez tzw. przejściówki ale wtedy nie działa "automatyka" pomiaru ostrości (i in.).
Samsung ma w ofercie bodajże 5 obiektywów (musisz zerknąć na stronę Samsunga).
Ja dokupiłem 50-200/ 77-308mm ( na Allegro niecałe 800zł), no ale jak nie masz zamiaru fotografować ptaszków- to się nie spiesz.
Acha, tak mi się przypomniało, lampa dobra, liczba przewodnia 11.
Do aparatu możesz podłączyć wężyk spustowy cena 20zł (ja sam zrobiłem)
Na razie tyle, pytaj- odpowiem jutro, bo wyjeżdżam.

srsl 
Nowy

Wysłany: Wto 17 Sty, 2012   

Po konsultacji ze znajomymi fotografami wybór padł na Samsunga WB-5500. Przeważającym powodem było to, że aparatem będą posługiwały się różne osoby, (niektóre bardzo na bakier z elektronika:) . Aparat posiada bardzo wygodny tryb smart, który ustawia wszystko optymalnie i sprawdza się to znakomicie. Za okrągłe 1000 zł dostałem go z torbą, statywem, zapasową baterią, ładowarką i kablem AV. Mam go od paru dni i narazie odpukać spisuję się bardzo dobrze, i sprawia wrażenie, że każdy sobie z nim poradzi. Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za pomoc. :wink:

Odpowiedz do tematu