Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 29 Sty, 2012 pierwsza lustrzanka wiem wiem zanudzam :)
haj mam do wyboru 3 opcje cena nie gra roli
aparat potrzebny do portretow , rodzinnych zdjec
NIKON D5100 18-55+55-200mm VR
NIKON D 90 + AF-S DX 18-105 VR
NIKON D 5100 + AF-S DX 18-105mm VR
czytalam miliony komentarzy znam wady i zalety d90 i d5100
chce wiedziec osobiscie jaki byscie wybrali.
i jak d5100 lepszy to jaki zestaw ktory bedzie lepszy z obiektywow i dleczego
czytalam miliony komentarzy znam wady i zalety d90 i d5100
To dwa aparaty z zupełnie innych "półek". Nie da się ich porównać "wprost". I dlatego nie można powiedzieć jednoznacznie, że któryś z nich jest lepszy od drugiego...
To dwa aparaty z zupełnie innych "półek". Nie da się ich porównać "wprost". I dlatego nie można powiedzieć jednoznacznie, że któryś z nich jest lepszy od drugiego...
no wlasnie dlatego mam problem
a gdybym zdecydowala sie na d5100 to ktory zestaw ??
vandamma, d90 bedzie ciezko gdziekolwiek dostac nowego, mozliwe ze obudzilas sie za pozno
wybierasz tu pomiedzy starszym korpusem z wyzszej polki i nowszym z nizszej. najlepiej byloby to rozwiazac kupujac nowszy z wyzszej polki, tak jak ci tu radza
a gdybym zdecydowala sie na d5100 to ktory zestaw ??
Ja bym powiedzial, NIKON D 5100 + AF-S DX 18-105mm VR, moze dodalbym 50/1.8G.
vandamma napisał/a:
roznica miedzy d5100 a tym samym obiektywem 20 euro.
A w tym przypadku to NIKON D 90 + AF-S DX 18-105 VR, plus tez 50/1.8, tu moze byc D lub G. Wyzszosci matrycy 5100 nad D90 pewnie nie zauwazylabys, a D90 to korpus z wyzszej polki. 50D tez nieco tansze od 50G.
Nie rozwazalbym w ogole zestawu z 18-55 + 50-200. 18-105 pokryje w zasadzie wszystkie sytuacje fotografii rodzinnej i nie potrzeba go zdejmowac z korpusu. Takim 18-55 oblecisz jakies 70-80% sytuacji. Chyba ze chcesz fotografowac rodzine po drugiej stronie ulicy. W takim przypadku, uzytecznosc tego 50-200 zwiekszylaby sie znacznie. Jesli portrety maja stanowic znaczna czesc fotografii rodzinnej, to radzilbym dodac 50ke, zwlaszcza gdy "cena nie gra roli".
Idąc dalej tym tropem, to ja bym zrobił D90+18-55VR (na imieniny u cioci - tylko dlatego, że nie ma stałki DX kryjącej ekwiwalent 24mm) +35DX +50/1.8G do wszystkiego innego.
Nie widzę sensu kupowania 18-105VR, chyba, że komuś ten długi koniec bardzo potrzebny.
Nie widzę sensu kupowania 18-105VR, chyba, że komuś ten długi koniec bardzo potrzebny.
No, nie powiedzialbym ze kupowanie 18-105 jest bez sensu. Szklo jest niedrogie, a na popularne okazje dosc universalne. Do niepozowanych "portretow" na przyjeciach/imprezach przydaje sie 80-90mm. 18-55 to w niektorych sytuacjach "ciut" przykrotko. Jesli jednak juz tylko przy nim pozostac, to warto byloby dorzucic 85/1.8, jesli "cena nie gra roli". 12-go marca ma ukazac sie 85/1.8G, wiec cena 85/1.8D powinna spasc. Do D90, D bedzie dobry. Chociaz z drugiej strony, niektorzy (w tym ja) wola szkla z pierscieniem przyslony, wiec zarowno jego obecnosc na rynku jak i cena moga sie utrzymywac. Jesli nie 18-105, to przynajmniej 18-70. 70mm to juz popularna portretowa dlugosc ogniskowej (odpowiednik 105-ki na pelnej klatce). I maksymalny otwor w nim konczy sie na f4.5, a nie na f5.6 jak w 18-55.
A może rozważ Sony? Jest znacznie tańsza więc będziesz mogła doinwestować trochę w obiektywy i możesz mieć jeden 18-55 i drugi typowo portretowy trochę dłuższy? Ja też jakiś czas temu szukałam lustrzanki i trafiłam na kilka poleceń właśnie Alphy: http://www.e-fotojoker.pl/aparaty-cyfrowe/sony i wybrałam tę za 2 tyś z kawałkiem i jestem bardzo zadowolona.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10