Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 18 Wrz, 2009 Stabilizowany Tamron SP AF 17-50 F/2.8 XR Di II VC
Na stronie Tamrona napisali, że stabilizowana wersja bardzo polecanego tutaj szkła jest już dostępna dla mocowania Nikona. I faktycznie, widać po sklepach w sieci za ok. 2100PLN.
Czy jest szansa na szybki teścik i porównanie z wersją niestabilizowaną?
Czy warto dopłacać ~500PLN do stabilizacji przy tak krótkiej ogniskowej (mając na względzie np. fotki w ciemnych miejscach jak koncerty/muzea bez lampy), zwłaszcza, że zwiększyła się średnica filtrów do 72mm a co za tym idzie, tu też trzeba będzie więcej zapłacić? Czy w ogóle stabilizacja w Tamronach działa na przyzwoitym poziomie? Wreszcie, czy w tej cenie dalej to szkło jest konkurencyjne, czy jest coś lepszego?
Jak widać po innym wątku, który założyłem, na dniach planuję zakup całego zestawu (body, szkła i cały osprzęt), choć nie bardzo mnie stać nawet na starą wersję, to kto wie, gdyby ekstra parę stów wpadło...
Ostatnio zmieniony przez goltar Pon 21 Gru, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Mam 17-50 i muszę przyznać że jeszcze nie zdarzyła mi się sytuacja w której potrzebowałbym stabilizacji...
Zawsze jest nadzieja, że nowa wersja będzie ostrzejsza, trwalsza mechanicznie i bez historii z FF/BF. Pomarzyć zawsze można
Tak czy inaczej również czekam na test!
Mam 17-50 i muszę przyznać że jeszcze nie zdarzyła mi się sytuacja w której potrzebowałbym stabilizacji...
No wlaśnie tak się zastanawiałem - na koncertach stabilizacja pewnie na wiele się nie przyda bo przy dłuższym czasie wykonawca i tak się poruszy. Jedynie muzea czy podobne stabilne ale ciemne sceny, prawda?
MasterB napisał/a:
Zawsze jest nadzieja, że nowa wersja będzie ostrzejsza, trwalsza mechanicznie i bez historii z FF/BF. Pomarzyć zawsze można
Tak czy inaczej również czekam na test!
niech tamron zrobi af z "ultradźwiękami" a nie pcha się w stabilizację.
gdyby tamron 17-50 II miał pewny i szybki ( oraz cichy af, bo obecnie to przypomina on prosie ) i tył trochę lepiej wykonany to był by to zapewne killer 17-55 is i takich tam na cropa plastikowych śmietników...
szkoda że tamron bawi się w stabilizację ( po co przy takich ogniskowych ) zamiast zrobić porządny af jest wg. mnie bez sensu
niech tamron zrobi af z "ultradźwiękami" a nie pcha się w stabilizację.
gdyby tamron 17-50 II miał pewny i szybki ( oraz cichy af, bo obecnie to przypomina on prosie ) i tył trochę lepiej wykonany to był by to zapewne killer 17-55 is i takich tam na cropa plastikowych śmietników...
szkoda że tamron bawi się w stabilizację ( po co przy takich ogniskowych ) zamiast zrobić porządny af jest wg. mnie bez sensu
Yay jak przeczytałem temat to miałem mówić to samo. Dźwięki które ten Tammy wydaje przy ostrzeniu to jakaś abstrakcja, prawie jak przy C50/1.8II xD
Yay jak przeczytałem temat to miałem mówić to samo. Dźwięki które ten Tammy wydaje przy ostrzeniu to jakaś abstrakcja, prawie jak przy C50/1.8II xD
Ech, chyba mam pecha, bo mój tamron jest ze 2x głośniejszy od C50/1.8. Albo mam taką cichą "pięćdziesiątkę"
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pon 21 Wrz, 2009
as... napisał/a:
bo stabilizacja się lepiej sprzeda i tajemnicze oznaczenie VC w nazwie zrobi większą furorę i bardziej wpłynie na potencjalnego nabywcę a poza tym musieli by wprowadzić nowe oznaczenie do terminologii w rodzaju - w końcu zrobiliśmy porządny AF który nie trzeszczy jak stary zawias
A mnie raczej się wydaje, że Tamron ma szlaban na USM w zamian za dostęp do algorytmów AF Canona. I Tokina tak samo. Ale tak tylko zgaduję.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pon 12 Paź, 2009
leszek3 napisał/a:
A mnie raczej się wydaje, że Tamron ma szlaban na USM w zamian za dostęp do algorytmów AF Canona. I Tokina tak samo. Ale tak tylko zgaduję.
leTTko brzmi jak teoria spiskowa, tym bardziej że i w tamronach dość często można wyłapać ff/bf.
Prędzej to kwestie ekonomiczne, jakby taki 17-50/2.8 miał porządny, cichy, szybki i celny af (nie umniejszając mu którejś z tych cech) oczywiście na dodatek był tak samo ostry i miał stabilizację to na pewno zbliżyłby się cenowo do takiego 17-55IS. W takiej sytuacji byłby mniej konkurencyjny.
Mial ktos w rekach juz tamrona 17-50/28 vr? Jutro jade do sklepu, chcialem kupic bez vr, ale koles na sluchawce mi powiedzial, ze maja juz stabilizowanego na stanie. Ktos cos wie?
Tamron dlatego jeszcze nie ma szybkiego i cichego silnika (USM, SWM) ponieważ kolejne literki by się nie zmieściły w TAK DŁUGIM opisie na pasku obiektywu.
Nie chcialem zakladac nowego tematu, wiec spytam tutaj. Mial ktos wersje stabilizowana w lapkach? Slyszalem legende, ze zostal poprawiony autofokus troche w tej nowej wersji. Prawda? Ma ktos porownanie? O wlasciwosci optyczne sie nie boje, chodzi mi tylko o to, czy cos zostalo zrobione z af. Dalej nie mam tego szkla, bo jeszcze nie za bardzo z mocowaniem, ktore mnie interesuje jest dostepne, wiec zastanawiam sie czy w ogole czekac. Jak dzownilem do tamrona, to zostalem poinformowany, ze nastepna dostawa najwczesniej w polowie grudnia bedzie.
Tak swoją drogą to mocowanie do Canona miało być dostępne już na początku listopada, a tu dalej cicho na ten temat. Chociaż z drugiej strony może warto oddać szkło do użytku trochę później ale bez większych wad niż spieszyć się z terminami a potem słuchać narzekań i poprawiać to i owo...
Nie ma co narzekać na VC, od przybytku głowa nie boli, a własnego porządnego "usm" Tamron zrobić najwidoczniej nie potrafi. Ważniejsze dla mnie, aby poprawili jakość wykonania, a AF może sobie bzyczeć byle był celny i w miarę szybki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11