Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Głowica kulowa - co będzie lepsze...
Autor Wiadomość
Smola 
Maniak

Wysłany: Pon 28 Lut, 2011   Głowica kulowa - co będzie lepsze...

Witam,

Mam pytanie. Zastanawiam się, która z głowic będzie lepsza. Różnica istotna ?

Manfrotto 486RC2

http://www.torbyfoto.pl/g...act-486rc2,615s

czy może

Manfrotto 496RC2

http://www.torbyfoto.pl/g...ct-496rc2,1021s

czy może

Manfrotto 324RC2

http://www.torbyfoto.pl/g...ca-324rc2,1062s

Rozumiem, że obie wytrzymają 30D + C100-400IS ?

pzdr
s.
Ostatnio zmieniony przez Smola Pon 28 Lut, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pon 28 Lut, 2011   

Smola, 496 to nowy model zastępujący 486. I w zasadzie to taka różnica między nimi...

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Wysłany: Wto 01 Mar, 2011   

486 miałem, fajna głowiczka, nie sprawiała mi nigdy kłopotów. 496 widzę ma lepsze rozwiązanie w postaci rozdzielonej blokady obrotu w poziomie i pionie. Więc warto wziąść nowszą.

Smola 
Maniak

Może to i mylące ale patrząc na zdjęcia 486 wygląda solidniej od 496...

A co z tą joystickową ?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Smola napisał/a:
A co z tą joystickową ?
Dla mnie wygodniejsza od takiej zwykłej kulki. Miałem 322RC2 i nie narzekałem...

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Też wolę swoją 322RC2 od zwykłej kulowej. Teraz ten model ma swojego następcę.

dr11 
Optyczny

Kulki od Manfrotto to nie jest jakiś rewelacyjny pomysł. 3D robią nawet znośnie, ale jeśli chodzi o kulki to popatrz lepiej na Benro.

Smola 
Maniak

Kulki zrobione są z aluminium.

A ta 324 z polimeru - przynajmniej tak wynika z opisu. To nie badziew?

Nikt nie odpowiedzial mi na pytanie czy ta 324, ewentulanie te kulki wytrzymaja c30d + c100-400 ? Please

Ta MM jest bardziej wytrzymała ( z magniezu i do 5 kg )

http://jabbafoto.pl/opis/...rip-action.html

Dr 11
- którą Benro polecasz - od 200 do 350 kPLN

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Smola napisał/a:
Nikt nie odpowiedzial mi na pytanie czy ta 324, ewentulanie te kulki wytrzymaja c30d + c100-400 ? Please
Ile mają razem 30D i 100-400? Pomnóż to przez dwa i porównaj z nośnością deklarowaną przez producenta głowicy.

0,7kg + 1,4kg = 2,1kg x 2 = 4,5kg
322RC2 ma deklarowany 5kg, więc od biedy ujdzie...

rafax 
Bywalec

Smola napisał/a:

u mnie 486RC2 utrzymuje, wcale nie od biedy ;-) , 100-400 + 40D - co prawda teraz nie wybrałbym kulowej ale miała być jeszcze pod lunetę więc...

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Sro 02 Mar, 2011   

Ta moja głowica 322 utrzymywała nie raz 100-400L z korpusem od 20D przez 5D po 7D a do tego pod korpusem był grip (da się), więc... bez problemu.
Jedna uwaga - jak ktoś chce super precyzji to nie głowica kulowa. Od tego są inne głowice, takie z pokrętełkami i super-dokładną regulacją.

dr11 
Optyczny

Wysłany: Sro 02 Mar, 2011   

5D + 100-400 to i moja 484RC2 utrzymuje. Tylko po co ;) Jak MM, pisze, tu raczej chodzi o precyzję (czyli pośrednio komfort) używania a nie to, czy się da czy nie. Architekture z kulką i tilt-shift też robiłem, da się, ale szybciutko głowicę 3D kupiłem potem :) Kula - szybkość, 3D - precyzja, 3D ze ślimakami - duża precyzja :P

Smola, nie napiszę dokładnie szczegółów z doświadczeń osobistych, bo kulowymi nie jestem po prostu zainteresowany. Znam je z "macania" na jakiś targach czy w sklepach i porównania wprost do adekwatnych Frotek. B-0. KB-0 powinny być ok. Jak za małe to seria 1.

Dyzmard 
Entuzjasta

Wysłany: Czw 03 Mar, 2011   

Smola, jest jeszcze Manfrotto 498RC2 dobra do panoramowania.

BAWARCZYK.pl 
Uczestnik

Wysłany: Pią 04 Mar, 2011   

MM napisał/a:
jak ktoś chce super precyzji to nie głowica kulowa.
dlaczego tak sądzisz, mam i jest super precyzyjna...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pią 04 Mar, 2011   

BAWARCZYK.pl napisał/a:
mam i jest super precyzyjna...
a spróbuj dokładnie w jednej osi obrócić ;)

Odpowiedz do tematu