Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
jaka najlepsza puszka do 3500zł?
Autor Wiadomość
pio-trek 
Nowy

Wysłany: Nie 17 Cze, 2012   jaka najlepsza puszka do 3500zł?

witam,
szukam puszki nowej z gwarancją do max 3500zł (za body) - nie interesuje mnie system, szkła itp - jestem teraz w jakimś systemie więc wiem o co chodzi ;) - pytanie jest tylko takie: jaka w tej cenie puszka jest teraz najlepsza i którą najlepiej kupić - pomijam wszystkie dywagacje nt. ff, rozwoju w przyszłości, problemów ze szkłami - po prostu szukam na chwilę obecną najlepszej puszki do 3500zł :)

Reklama

maput 
Optyczny

Wysłany: Nie 17 Cze, 2012   

K-5

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Nie 17 Cze, 2012   

O Dżizas!

Dlaczego takie pytania są zadawane, gdy forum, aż ciężkie od sugestii?
Myślisz, że wszyscy znają ceny na pamięć?
Kopsnij się po dane z jakiejś porównywarki cen, zestaw kilka aparatów i będzie wiadomo.

A tak poza tym co napisałem, do 3500 zł Pentax K5.

P.S. I zestaw żyletek, do cięcia się z wrażenia.
A tak na poważnie, trochę mnie menu k5 nie przekonuje (Jaad ... sorry).
Byłem dziś w saturnie, bo niedziela Handlowa w Hamburgu i chwilę przeczesałem menu.
Hmmm... wiem, że ta puszka daje świetny obrazek, ale obsługa pewnych funkcji jest taka sobie, np. zmiana punktu ustawania ostrości.
Być może nie odkryłem wszystkiego w kilkanaście minut i porównywałem do grzebania w menu 450D (o dziwo bardzo łatwo ten parametr się zmienia), czy 40D - jeszcze łatwiej. :roll:

pio-trek 
Nowy

Wysłany: Pon 18 Cze, 2012   

a jak się ma k5 do a57 lub 65? interesuje mnie przede wszystkim jakość jpg

Sunders 

pio-trek napisał/a:
jak się ma k5 do a57 lub 65? interesuje mnie przede wszystkim jakość jpg

Jest zdecydowanie lepszy.

jaad75 
Klub Pierdzieli

muzyk napisał/a:
A tak na poważnie, trochę mnie menu k5 nie przekonuje
A co Cię tak konkretnie w tym menu nie przekonuje? Poza tym o którym menu mówisz?
muzyk napisał/a:
ale obsługa pewnych funkcji jest taka sobie, np. zmiana punktu ustawania ostrości.
Chodzi Ci o wybór punktu AF? Bo niezbyt jasno się wrażasz... Zmiana punktu AF nie jest przecież obsługiwana z menu... :roll:
muzyk napisał/a:
porównywałem do grzebania w menu 450D (o dziwo bardzo łatwo ten parametr się zmienia), czy 40D - jeszcze łatwiej. :roll:
No i jak tu nie mówić, że jesteś spaczony obsługą Canona? :razz: To naprawdę nie jest jakiś "wzorzec metra", do którego porównuje się sposób działania wszystkich innych aparatów... :lol:

muzyk 

jaad75 napisał/a:
A co Cię tak konkretnie w tym menu nie przekonuje? Poza tym o którym menu mówisz?

Menu pod przyciskiem menu - ogólnie. Dużo grzebania, a po wyjściu i ponownym wejściu zawsze pierwsze menu się pojawiało. Być może, można to ustawić.
jaad75 napisał/a:
Chodzi Ci o wybór punktu AF? Bo niezbyt jasno się wrażasz...

Jak niejasno? Punkt ustawiania ostrości - punkt AF.
jaad75 napisał/a:
Zmiana punktu AF nie jest przecież obsługiwana z menu...

No to jest mankament. Nie ma żadnego bezpośredniego przycisku dla zmiany punktu AF? :shock:
Chyba, że można zaprogramować jakiś?
jaad75 napisał/a:
No i jak tu nie mówić, że jesteś spaczony obsługą Canona?

Cóż, albo jest kulturalnie, albo zaczynają się wyzywanie...

Staram się obiektywnie podchodzić do tematu obsługi aparatów, ale nie ukrywam, że coś takiego jak wybór punktu AF, do którego jestem przyzwyczajony w Canonie, jest wygodny i potrzebny, stąd też zwracam uwagę, czy w takim np.k5 jest to pod palcem...
Nie znalazłem, dopiero po wygrzebaniu w menu.
Tymczasem, nawet takie cuś jak 450D ma już przycisk do zmiany punktu AF, nie mówiąc o takich zabytkach jak 20/30/40D, które nie dość, że mają bezpośredni dostęp to jeszcze moderowany.

No, ale co tam... Canony są nieergonomiczne i dla menugrzebców. Tymczasem... to inne aparaty mają ergonomiczne braki też, ale nikt tego nie pisze specjalnie, no bo "najgorszy jest Canon" :razz:

lotofag 
Optyczny

muzyk napisał/a:

jaad75 napisał/a:
Zmiana punktu AF nie jest przecież obsługiwana z menu...

No to jest mankament. Nie ma żadnego bezpośredniego przycisku dla zmiany punktu AF? :shock:
Chyba, że można zaprogramować jakiś?

A widział taki 4-kierunkowy wybierak po prawej stronie? To właśnie nim. A wciśnięcie OK powoduje powrót do środkowego punktu.

muzyk napisał/a:

Staram się obiektywnie podchodzić do tematu obsługi aparatów, ale nie ukrywam, że coś takiego jak wybór punktu AF, do którego jestem przyzwyczajony w Canonie, jest wygodny i potrzebny, stąd też zwracam uwagę, czy w takim np.k5 jest to pod palcem...
Nie znalazłem, dopiero po wygrzebaniu w menu.

W menu K-5 nie można zmieniać punktu AF :lol: Na trzeźwo macałeś ten aparat?

muzyk napisał/a:

Tymczasem, nawet takie cuś jak 450D ma już przycisk do zmiany punktu AF, nie mówiąc o takich zabytkach jak 20/30/40D, które nie dość, że mają bezpośredni dostęp to jeszcze moderowany.

W 450D o ile pamiętam to jakaś mordęga z wciskaniem jednego przycisku, w xxD obsługiwał to dżojstik, zgadza się? ;)

jaad75 
Klub Pierdzieli

muzyk napisał/a:
Menu pod przyciskiem menu - ogólnie. Dużo grzebania
Dużo grzebania??? Przecież to menu jest super przejrzyste, zwłaszcza biorąc pod uwagę konfigurowalność puszki... Nie wiem za czym chciałeć "grzebać".
muzyk napisał/a:
Co jest mankamentem? :shock: Przecież od zmiany punktu AF masz 4 przyciski kierunkowe... :roll:
muzyk napisał/a:
Cóż, albo jest kulturalnie, albo zaczynają się wyzywanie...
Wyzywanie?... :lol:
muzyk napisał/a:
Tymczasem... to inne aparaty mają ergonomiczne braki też, ale nikt tego nie pisze specjalnie, no bo "najgorszy jest Canon"
Naprawdę, lubisz się ośmieszać... :roll:

maput 
Optyczny

muzyk napisał/a:
Staram się obiektywnie podchodzić do tematu obsługi aparatów

Nie podchodzisz obiektywnie, tylko robisz porównania czy coś jest tak rozwiązane jak w Canonie, do którego jesteś przyzwyczajony. Jak jest inaczej to zazwyczaj jest na nie ;)
Inna sprawa że w K-5 wcale nie trzeba wchodzić do menu żeby zmienić punkt AF, więc to Twoje testowanie o d*** rozczaś :P

komor 
Moderator

A czy prawdą jest:
muzyk napisał/a:
po wyjściu i ponownym wejściu zawsze pierwsze menu się pojawiało

?

jaad75 
Klub Pierdzieli

komor, nawet nie wiem, zaraz sprawdzę...

[ Dodano: Pon 18 Cze, 2012 20:00 ]
Domyślnie tak, konfiguruje się to w C4, pkt. 24 - Save menu location, od początku ustawiłem opcję 2 i nawet nie pamiętałem, że może być inaczej.

komor 
Moderator

jaad75, zuch z Pentaksa :) bo to bardzo przydatne, jak zapamiętuje zakładkę i jeszcze pozycję na zakładce.

jaad75 
Klub Pierdzieli

komor napisał/a:
jak zapamiętuje zakładkę i jeszcze pozycję na zakładce.
Zapamiętuje zakładkę i "rozdział" zakładki, czyli np. zakładkę C (Custom) i "rozdział" 4, natomiast pozycję musisz już za każdym razem wybrać (w tym przypadku z 22-27).

pio-trek 
Nowy

wracając do tematu początkowego powiem tylko, że k5 już jest w drodze do mnie wraz z da35 2.4, mam nadzieję że będzie dobrze współpracował z da 16-45, da 55-300, fa 50 1.4 i metzem 48, które juz na niego czekaja :)

Odpowiedz do tematu