Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
adapter m4/3 - M42
Autor Wiadomość
rybaaaaa 
Nowy

Wysłany: Czw 19 Sty, 2012   adapter m4/3 - M42

Witam,
korzystam z aparatu Olympus E-PL1. Posiadam starsze obiektywy z mocowaniem M42, mianowicie:
Pentacon MC auto 2.8/29mm
Helios 44-M-4 2/58mm
Industar 50-2 3,5/50mm
Jupiter-8 2/50mm - M39!
Revue 1:4.5/240mm

Pytanie do Państwa, jaki adapter do nich będzie odpowiedni? Przykładowo na aukcjach allegro są modele "bez blokady polca przysłony" i z blokadą(?). Chciałbym, żeby adapter był w miarę uniwersalny i współpracował z nimi wszystkimi. Ponadto zależy mi na Pentaconie 29mm który jest najszerszy, a z cropem olympusa bedzie nieco bardziej uniwersalny niż np. 50mm. Ale z tego co widzę Pentacon posiada suwak A/M i podobno ma to jakieś znaczenie w doborze adaptera. Tu moja wiedza się kończy.

Gorąca prośba o przybliżenie mi tego zagadnienia.

z góry dziękuję
pozdrawiam

PS. pytanie zupełnie na marginesie - jak się mają takie szkła do kita e-pl1? czy przez te lata świetlne technika tak poszła do przodu, że nawet kitowe obiektywy obecnie mogą być lepsze od wyżej podanych?

Reklama

h.s.
Rozmowny

Wysłany: Sob 21 Sty, 2012   

Dla Ciebie z blokadą, w przeciwnym razie będziesz musiał bolce blokować zapałkami, albo robić na otwartych przysłonach. Dla obiektywów z suwakami, czy przyciskami lepszy i szybszy jest bez blokady, bo po ustawieniu ostrości wciskasz guziczek i już możesz robić zdjęcie na wybranej przysłonie.
Ten pentacon na którym Ci zależy, nie wiem czy będzie taki dobry. Zazwyczaj obiektywy szerokokątne od analogów średnio się sprawdzają w cyfrach. Chodzi o większy kąt padania promieni którego matryce nie znoszą.
50-ki świetnie się sprawdzą przy portrecie z małą głębią ostrości.

rybaaaaa 
Nowy

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Mimo to mam jeszcze kilka niejasności. W przypadku, jeśli kupię więc ten adapter z blokadą bolca - obiektywy bez suwaka chodzą bez problemu, pełne ustawienie zakresu przysłony(co do tego chyba mam jasność). Ale jeśli do tego adaptera podepnę przykładowo wymienionego Pentacona(bądź jakis inny z suwakiem A/M) - co zmienia? Jest "wolniejszy" - tzn? Jak to wygląda w praktyce? Czy trzeba wykonywać jakieś dodatkowe zabiegi oprócz ostawienia ostrości i stopnia przymknięcia przysłony?

Jeśli chodzi o drugą kwestię, to będę musiał poprostu sprawdzić to, jak będzie ten szeroki kąt współpracował z e-pl (29 mm - nie jest ultraszeroki, więc może coś z tego będzie?).
50-tki do portretów może być fajną sprawą, ale znów z cropp'em olympusa 58mm->116mm może już bardzo zawęzić kat widzenia? nawet do portretów?

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi.

h.s.
Rozmowny

Przy adapterze z blokadą suwak nic nie daje, zachowuje się tak jak pozostałe. Ostrość ustawiasz na otwartej przysłonie, następnie przymykasz przysłonę i pstrykasz.
Napisałem, że jest szybszy, bo go przysłaniasz przed ustawieniem ostrości - bolec jest wysunięty i obiektyw jest na pełnej dziurze, a suwakiem przymykasz go do przysłony roboczej bez odrywania wizjera od oka.
50-ka do portretów w pomieszczeniu może być za wąska, ale w plenerze...
Moje ulubione ogniskowe do portretów to 80-100 /x1,6/.
Przykładowe portrety z różnymi ogniskowymi możesz zobaczyć na mojej stronie w dziale >foto<,

rybaaaaa 
Nowy

Wysłany: Sro 01 Lut, 2012   

Witam, podsumowując - zdecydowałem się na adapter z blokada bolca.
Jestem więc na etapie zakupu - wyboru modelu.

Prośba do Państwa, o pomoc i odpowiedź na pytanie, czy spośród dostępnych adapterów m4/3-->M42 na allegro w przedziale od 50 do 100 zł będzię wyczuwalna różnica, użytkowo-fukcjonalna, czy tez estetyczna? Czy jest to bez znaczenia i brać najtańszy?

Proszę o rady dot. wyboru. Dostępne środki to do 100 zł, z naciskiem na jak najmniej, czyli najlepiej te 50-70 zł:)
Chyba, że sprawa będzie tego wymagała to mogę przeznaczyć na to ewentualnie więcej, wg Państwa sugestii.

PS. w późniejszym czasie planuję też zakup przejsciówki gwintu z M42 na M39. Co Państwo myślicie o tym rozwiązaniu - czy sprawdza się w praktyce, czy lepiej zainwestować w odrębny adapter m4/3-->M39

z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi.
pozdrawiam

Odpowiedz do tematu