Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 03 Kwi, 2011 Canon EOS 7D ilosc wystrzelonych zdjec
witam
mam maly problem, kilka dni temu kupilem nowego canona eos 7D. Fajny aparat poprostu zapiera dech w piersiach
teraz maly "problem" numeracja zdjec jest jakas dziwna. IMG_6700.JPG !
Sprawdzilem jak numerowal zdjecia moj eos 500d i byly od 0001.jpg , sprawdzilem tez info bateri w 7d i pokazuje okolo 600 czyli tyle ile zrobilem od czasu wlozenia bateri a nie ile zrobil sam aparat w rzeczywistosci.
wiec teraz male poirytowanie z mojej strony bo aparat kupilem jako "nowy" ze sklepu. fakt plomba byla przecieta i naklejona ochronna tasma firmowa. czyli aparat byl otwarty ale nie chcialem sie klucic skoro wszystko gralo z 7mka
teraz prawde mowiac mam malego nerwa , bo jesli ten aparat wystrzelil juz 6000 tys zdjec to napewno byl pokazowka albo klient jakis "po znajomosci" oddal go do sklepu.
jak myslicie?
oddac go ? czy ta numeracja plikow moze byc "zla" ??
sprawdzilem programami z netu ktore badaja exif i pokazalo mi wszystko na temat zdjecia ale nie shutter count (liczbe wystrzelen) pomocy !
Panika typowa dla młodego canoniera. Wystarczyło, że w sklepie ktoś zrobił kilka zdjęć a karta nie była sformatowana. Sam mogłeś tak zrobić i "zaciągnąć" taką numerację ze starej karty.
sprobuj za pomoca programu EOS_Info.
nie wiadomo czy bedzie dzialal z Twoim sprzetem, ale mozna sprobowac
dodatkowo program PhotoME zczytuje duza ilosc z exifa
Czyli zostaję opcja, że ktoś wyjął kartę ze swojego aparatu, zrobił kilka zdjęć i "zassało". Inna opcja... jest taka, że masz pecha i lekko przechodzony sprzęt.
no ok mam pecha ale czy jest powod do wkurzenia? chodzi mi o to czy mam go wymienic ? bo moge go wymienic na zapakowany fabrycznie tylko pytanie czy te 7tys zrobionych juz zdjec daje mi jakis minus dla sprzetu?
MM napisał/a:
Czyli zostaję opcja, że ktoś wyjął kartę ze swojego aparatu, zrobił kilka zdjęć i "zassało". Inna opcja... jest taka, że masz pecha i lekko przechodzony sprzęt.
Ja bym się wnerwił gdybym kupił aparat jako nowy (bez upustu) a ten miałby 6 kilo klatek.
Tyle zdjęć to wielu nie robi w rok.
Niby nie jest to dużo jak na 7D, ale jak nowy to chcę mieć nowy, góra pareset zdjęć walniętych w sklepie przez klientów a nie 6 tysięcy.
no i wlasnie o to mi chodzi , tez sie wkurzylem i przez to zasnac nie moge,
wiesz zaczalem dodawac dwa do dwoch, podelko otwarte (plomba zerwana) naklejona sklepowa ale pomyslalem, nie ma co sie wkurzac pewnie komus pokazywali, znowu zlaczka do bateri byla jedna a w canon 500d mialem dwie, ale tez to olalem, tylko ta numeracja zdjec mnie rozwalila. nie beda chcieli mi tego wymienic to oddam i kupie w innej firmie, proste
nerwy sa najgorsze, bo ktos z boku moze sie smiac ze przeginam, ale 6 tysiecy za aparat to nie przegiecie? ten aparat po opuszczeniu sklepu (ze wzgledu ze uzywany) juz traci 1/3 na wartosci czyli zaplacilem za cos co bylo juz o jedna trzecia teoretycznie tansze :/
MM napisał/a:
Ja bym się wnerwił gdybym kupił aparat jako nowy (bez upustu) a ten miałby 6 kilo klatek.
Tyle zdjęć to wielu nie robi w rok.
Niby nie jest to dużo jak na 7D, ale jak nowy to chcę mieć nowy, góra pareset zdjęć walniętych w sklepie przez klientów a nie 6 tysięcy.
[ Dodano: Pon 04 Kwi, 2011 00:18 ]
sciagnalem trzy programy : PhotoMe, Opanda, Exif i zaden z tych programow nie znalazl informacji o liczbie pstrykniec (shutter count)
w info o canonie czytalem ze 7D mozna tylko sprawdzic w serwisie
czyli wole wymienic na pudelko zamkniete i przy nich otworze i sprawdze co jest , niz mam placic w serwisie
nb. pudelko w dniu zakupu bylo odplombowane i zaklejone tasma firmowa, czyli bylo juz otwierane.
komor napisał/a:
Na razie to jest gdybanie. maintechh, sprawdź ten licznik klapnięć przy pomocy programów, które podsunęli Ci koledzy powyżej, to sprawa będzie jasna.
znalazlem program internetowy za darmo sprawdza twoj plik ale niestety na 7D nie dziala,
moze twoj 60D ruszy, sprawdz
link : http://regex.info/exif.cgi
wgrywasz tam plik bezposrednio, rawy tez wchodza duzo info ale shutter count brak
pitras napisał/a:
komor napisał/a:
maintechh napisał/a:
w info o canonie czytalem ze 7D mozna tylko sprawdzic w serwisie
To starsze 50D zapisuje shutter count, a nowsze 7D nie?
Zapisuje, ale programy nie chcą go odczytać, z 60D jest to samo.
Dokładnie tak.Wydaje mi się, że jeśli jesteś w stanie wykazać, że aparat był używany, to możesz powołać się na niezgodność towaru z umową i zwrócić sprzedawcy żądając wydania nowego lub zwrotu gotówki.Im szybciej to zrobisz, tym lepiej.Miał być nowy, a nie jest .
obawiam sie ze jesli jest wada sprzetu to sklep musi przyjac zwrot. sklepy zazwyczaj tego nie chca robic bo taka jest Polska i tu znowu pytanie....czy my w koncu jestesmy w EU ? chyba tylko jedna noga ...i to ta ktora zgarnia kase
[ Dodano: Pon 04 Kwi, 2011 13:05 ]
OK Bylem , dostalem nowe body, gosciu przeprosil i pokazal mi jak firmowo zapakowane body wyglada, wiec jest ok ale nerwy stracone...po co sie tak wkurzam
no i ciekawostka !
w nowym body firmware ver 1.2.4 haha poprostu canon rozwala mnie na lopatki, dopiero co wypuscili 1.2.3 a tu w mam jeszcze nie opublikowany firmware
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10