Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon D90 czy Canon 600D?
Autor Wiadomość
Sawior_pt
[Usunięty]

Wysłany: Wto 20 Gru, 2011   Nikon D90 czy Canon 600D?

Witam!

Poszukałem na forum tematu podobnego jednak nie znalazłem podobieństwa do sytuacji rynkowej która jest teraz.

A więc chciałbym kupić lustrzankę (obecnie posiadam fujifilm hs10) i po długich poszukiwaniach skupiłem się na powyższych modelach. Jednak mam nadal wątpliwości:

Nikon D90 z tego co wyczytałem w różnych komentarzach ma przeładowaną matrycę, sam z siebie jest już trochę na rynku (nasuwa mi się teraz na myśl pytanie: "Czy w ogóle kupowanie dosyć starej konstrukcji jest opłacalne w cenie nowej konstrukcji?") Jednak ten aparat robi podobno doskonałe zdjęcia, ma silnik AF (dlatego z kręgu zainteresowań odpadł d5100) no i balans bieli za pomocą miernika Kelwinów (czy jak to tam się profesjonalnie nazywa...).

Canon 600D to zdecydowanie nowsza konstrukcja, która chociaż czasami nie za dobrze łapie autofocus, nie ma wielu potrzebnych w szybkim użytkowaniu przycisków. Ma podobno fajne nagrywanie filmów - hs10 (obecny) też ma a używałem tego raptem 2 razy więc nie wydaje mi się to za bardzo przydatne.

Ceny obu są tak naprawdę zbliżone Canon 600D kosztuje w okolicach 2700 zł a Nikon D90 kosztuje około 2800 złotych - mimo, że nie oszukujmy się jest stary. Rozpatruję kupno z ciulowym obiektywem 18-55 taki wydaje mi się na początek wystarczający (nie chce się od razu przerzucić z czymś lepszym). Obiektywy będę dokupywał powoli, jak się już trochę wkręcę.

Uf, wyrzuciłem w końcu wielki kłębek myśli który mi nie daje spać po nocach. Co o tym wszystkim sądzicie? Co byście wybrali na moim miejscu, co poradzili?

Reklama

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Sro 21 Gru, 2011   

Sawior_pt, co masz na mysli piszac, ze d90 ma przeladowana matryce? 600d ma ja ciut mniejsza a rozdzielczosc znacznie wieksza (18MP w porownaniu do 12)

poza tym sytuacje rynkowa lub to, na co wydasz swoje pieniadze, to juz mozesz samemu wziac pod uwage w wyborze. a tematow porownujacych specyfikacje d90 z 600d masz sporo, dowiesz sie z nich dlaczego d90 jest aparatem z wyzszej polki niz 600d

Sawior_pt
[Usunięty]

Przeczytałem wiele tematów na ten temat i nie wiem dlaczego szczerze mówiąc jest z lepszej półki? Nie znam się dokładnie na tych wszystkich parametrach. Mógłbyś mi to naszkicować jakoś ogólnie? Co sądzisz o tym, że ta konstrukcja nie jest najnowsza?

Odnośnie przeładowanej matrycy - napisałem to ponieważ taka opinia pojawiała się kilkukrotnie w różnych tematach - chciałem ją skonfrontować z wami.
Ostatnio zmieniony przez Sawior_pt Sro 21 Gru, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

moronica 

Sawior_pt, jesli pasuja ci jej parametry to co ma do rzeczy rok premiery?

d90 vs 600d
- lepszy wizjer
- gorny wyswietlacz
- 2 kolka
- lepsza ergonomia

to tak w ogole, w szczegole to juz sobie doczytasz w tych wielu tematach, ktore znalazles

Sawior_pt
[Usunięty]

Może mam za bardzo 'komputerowe' podejście. Wydaje mi się, że aparaty jak i cała elektronika z czasem staje się coraz lepsza. Dziwię się trochę, że o wiele starszy jest lepszy... No ale coraz więcej osób przekonuje mnie, że tak właśnie jest.

D90 z tego co mi się wydaje, nie ma ruchomego wyświetlacza, a 600D go posiada.

moronica 

Sawior_pt, nie jest on lepszy pod kazdym wzgledem, nie tak to dziala jesli chodzi o to na jakiej polce laduje aparat. wszystko zalezy od tego, na czym tobie w aparacie zalezy. ruchomy wyswietlacz to akurat jest w niektorych sytuacjach przydatny ale nadal jest uwazany za cos, co nadaje sie dla amatorow ale prozno tego szukach w korpusach pro i semi-pro

a tak swoja droga zastanow sie czemu tak lamiesz sobie glowe, ktory korpus wybrac, skoro i tak go kupisz z plastikowym szkielkiem za 200zl

Sawior_pt
[Usunięty]

Szkiełko ma być tanie i kiczowate - wydaje mi się to najlepszym rozwiązaniem na początek. Zamierzam dokupić obiektyw/obiektywy wyższej klasy dlatego wolałbym dobry korpus. Nie chce kupować od razu, bo tak się można łatwo przejechać. Może naglę poczuję wenę do makro i się będę wkurw.... z obiektywu do 300mm... Nie wiem dlatego nie kupuję.

Odnośnie nikona zapomniałem dodać, przekonuje mnie też to, że ma własnie większy asortyment szkiełek...

moronica 

Sawior_pt, nie sugerowalam bys sie pakowal od razu w 18-270mm (akurat krotnosc zoomu to najmniej istotny parametr obiektywu) ale juz w 18-105 czemu nie

maput 
Optyczny

Sawior_pt napisał/a:
Odnośnie nikona zapomniałem dodać, przekonuje mnie też to, że ma własnie większy asortyment szkiełek...

Od Canona ? Mocno dyskusyjna teza ;) Oba systemy spokojnie zadowolą każdego amatora, tylko cena nie zawsze może się podobać.
Jeśli D90 ma przeładowaną matrycę, to 600D ma przeprzeprzeładowaną ;) Fakt silnik Af fajna sprawa, ale jakie konkretnie obiektywy bez silnika masz zamiar kupić ? Bo od ładnych paru lat Nikon żadnego szkła bez własnego napędu nie wypuścił. A regulowanie WB w Kelwinach to też nie jest najważniejsza rzecz na świecie.
D90 jest aparatem z wyższej półki i częściej polecanym, ale nie z powodów które tu podałeś ;) A co do wieku tej konstrukcji - wolisz Passata z 2008 czy Polo z 2010 ? ;)

Żeby nie było, że tylko Nikona chwalę - to co napisałeś o 600D to też jakieś forumowe "mądrości". AF wcale nie jest gorszy niż w analogicznych modelach innych producentów.

D90 weź z 18-105.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Sawior_pt napisał/a:
"Czy w ogóle kupowanie dosyć starej konstrukcji jest opłacalne w cenie nowej konstrukcji?
Jeśli jest lepsza to czemu nie?
Sawior_pt napisał/a:
Canon 600D to zdecydowanie nowsza konstrukcja, /.../ nie ma wielu potrzebnych w szybkim użytkowaniu przycisków.
I zasadniczo to jest właśnie odpowiedź na wątpliwość:
Sawior_pt napisał/a:
Dziwię się trochę, że o wiele starszy jest lepszy...
Sawior_pt napisał/a:
ma silnik AF (dlatego z kręgu zainteresowań odpadł d5100)
Dlaczego potrzebujesz silnik?
Sawior_pt napisał/a:
no i balans bieli za pomocą miernika Kelwinów
Czego zakładam nigdy nie użyjesz ;)
Sawior_pt napisał/a:
Odnośnie przeładowanej matrycy - napisałem to ponieważ taka opinia pojawiała się kilkukrotnie w różnych tematach - chciałem ją skonfrontować z wami.
Sprawdź kiedy to było pisane. Czy przypadkiem nie w czasach gdy standardem były matryce 8-10Mpx? ;)
Wiesz... Dziś 24Mpx Sony to przeładowana matryca, a za 2 lata będzie ona standardem.

Sawior_pt
[Usunięty]

Rozumiem. Przekonaliście mnie do Nikona D90.
@hijax_pl wydaje mi się, że z balansu bieli za pomocą Kelwinów będę korzystał.

Teraz nikon d90 z 18-105 najtaniej kosztuje 3100 złotych. Lepiej kupić samo body za około 2500 złotych i dokupić szkło - wyjdzie taniej?

moronica 

Sawior_pt, sprawdz czy wyjdzie taniej, choc nie sadze. teraz d90 coraz trudniej dostac, zacznij od sprawdzenia czy w tych sklepach, w ktorych sprawdzales, jest on na stanie. jesli go nie ma to juz nie bedzie

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Sawior_pt napisał/a:
wydaje mi się, że z balansu bieli za pomocą Kelwinów będę korzystał.
A tak z ciekawości zapytam (wybacz mój brak wiary) - do czego?

Sawior_pt
[Usunięty]

Wydaje mi się, że np do tego aby dobrze ustawić balans bieli przy np. świetle żarówkowym. Na pewno łatwiej tego używać niż samemu ustawiać za pomocą pasków przewijania konkretnych kolorów.

D90 jak jest dostępny to ma ładną cenę. Zaczynającą się od 3400... trochę dużo. Możecie coś w podobie polecić do D90? Oczywiście oprócz Canona 600D

jurand 
Rozmowny
Kanonier - bo tak

Sawior_pt napisał/a:
Możecie coś w podobie polecić do D90? Oczywiście oprócz Canona 600D

A w czym te dwa są podobne ? Wydają mi się ogromnie różne.

Odpowiedz do tematu