Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Podłączenie lamp studyjnych do aparatu
Autor Wiadomość
lukaszmozdzen
[Usunięty]

Wysłany: Wto 03 Sty, 2012   Podłączenie lamp studyjnych do aparatu

Jako nowy forumowicz i nadal jeszcze amator zakupiłem sobie dwie lampy studyjne (reszta akcesoriów w drodze). I problem już na starcie: jak podłączyć te lampy do aparatu? bo kabel do synchronizacji jakiś taki mi nieznany :) widziałem tzw wyzwalacze radiowe ale czy w moim wypadku rozumiem potrzebuje jeden odbiornik i dwa nadajniki tak? a jak to zrobić przewodowo? Bo chyba jakoś się da a tej informacji nijak nie mogę znaleźć. Dodam że aparat to Canon 550d.

Dziękuję za wszelką pomoc i przepraszam za pewnie głupie i lamerskie pytanie

Łukasz

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Wto 03 Sty, 2012   

Potrzebujesz pewnie złącze PC (tak się nazywa ten kabelek koncentryczny o niewielkiej średnicy). Ponieważ w 550D nie ma takiego złącza, musisz się zaopatrzyć w kostkę na gorącą stopkę, np. taką:
Kostka synchro z gniazdem PC. Jeśli do lampy dostałeś kabel zakończony z obu stron wtykiem typu Jack, to niestety musisz albo kupić prześciówkę albo kupić nowy kabel PC, najlepiej dość długi. Np. taki: Przewód Synchro Kabel Synchronizacyjny 5m PC-PC. Zakładam, że w kupionych lampach błyskowych masz gniazdo PC. Jeśli nie ma i jest tylko gniazdo Jack, to potrzebujesz np. to: Kabel synchronizacyjny 5m : Jack 1/4(6,35mm) - PC. Jeśli w lampie masz obydwa gniazda to ja bym wybrał kabel z Jackiem z jednej strony, bo złącze PC to jedno z bardziej badziewnych, jeśli wykonane jest w standardzie „chińskim”, a z takimi najczęściej można się spotkać.

lukaszmozdzen
[Usunięty]

Mam ten kabelek jack (wchodzi do lampy)-PC. Wygląda że ta kostka będzie ok ale czy w wypadku gdy mam dwie lampy potrzebuję dwie takie kostki gdzie jedna wchodzi na drugą? Trochę śmiesznie to będzie wyglądać

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

komor napisał/a:
Zakładam, że w kupionych lampach błyskowych masz gniazdo PC.
komor, zazwyczaj jest jack. Od lat... :smile:
komor napisał/a:
bo złącze PC to jedno z bardziej badziewnych, jeśli wykonane jest w standardzie „chińskim”, a z takimi najczęściej można się spotkać.
Oj, widzę tu duże wpływy Davida H... :razz:

lukaszmozdzen, lampy, nawet te badziewne, mają wbudowaną fotocelę - użyj kabla do jednej, druga odpali z fotoceli. To samo możesz zrobić z radiem - kupujesz tylko parę odbiornik nadajnik do jednej lampy.

komor 
Moderator

jaad75 napisał/a:
Oj, widzę tu duże wpływy Davida H.

To nie wpływ Świętego Strobista ale smutne doświadczenie. :)
Kabelki do kupienia na aukcjach czy sklepach typu Frippers są strasznie badziewne, często się rozginają, nie kontaktują od zwykłego użytkowania. W lampie gniazdo PC ma często gwint pozwalający wkręcić kabel PC tak, żeby się pewnie trzymał, ale mnie nie udało się takiego kabla kupić. Zdaje się do niektórych zestawów radiowych dają takie porządne kabelki.

jaad75 
Klub Pierdzieli

komor napisał/a:
Zdaje się do niektórych zestawów radiowych dają takie porządne kabelki.
Nie wiem - do Pocketów dodawali takie najzwyklejsze na świecie, ale działają bez zarzutu już ładnych parę lat... :smile:

lukaszmozdzen
[Usunięty]

Sprawdziłem i faktycznie lampa błyska gdy użyję lampy wbudowanej ale na zdjęciu nie widzę różnicy, tak jakby nie było idealnej synchronizacji. W czym może być problem? Czy może ja źle myślę? Poza tym jeśli mam użyć jednej lampy połączonej kablem a drugą z fotocelą to czemu nie mogę użyć obu z fotoceli? Czy wtedy ta jedna lampa odpali drugą bez potrzeby użycia wbudowanej.

mozer 
bo Pentax

lukaszmozdzen, bo błyska Ci pewnie w reakcji na błysk pomiarowy lampy wbudowanej. Jeśli się da, to wyłącz w niej TTL (ale pewnie się nie da, więc klops:P).

Te Twoje lampy nie mają funkcji fotoceli z ignorowaniem przedbłysku?

jaad75 
Klub Pierdzieli

lukaszmozdzen napisał/a:
Poza tym jeśli mam użyć jednej lampy połączonej kablem a drugą z fotocelą to czemu nie mogę użyć obu z fotoceli?
Dlatego, że przedbłysk pomiarowy TTL odpali Ci lampy za wcześnie, a w Twoim aparacie nie ma możliwości wyłączenia go.

lukaszmozdzen
[Usunięty]

Lampa którą kupiłem jest raczej z tych tanich :P Nie ma za wielu funkcji, prawie żadnej poza tym że mogę ją włączyć na światło ciągłe (oczywiście nie za długo pewnie by się nie przegrzała) i test. To raczej tak na początek zabawy z portretami. W miarę czasu i powiększenia swej wiedzy przejdę na lepszy i profesjonalniejszy sprzęt.
Poza tym gdy robię błysk pomiarowy to lampa błyska, ale gdy przy przytrzymanym przycisku poczekam te 3 sec aż lampa znów będzie gotowa i zrobię zdjęcie to lampa znów błyśnie, ale nie idealnie chyba. Na oko czuję że jest ok, ale zdjęcie mówi co innego

jaad75 
Klub Pierdzieli

lukaszmozdzen napisał/a:
poza tym że mogę ją włączyć na światło ciągłe (oczywiście nie za długo pewnie by się nie przegrzała)
To nie światło ciągle z palnika, tylko tzw. pilot (do podglądu rozkładu światła) - nie przegrzeje się, chyba, że zamkniesz lampę w jakimś małym, szczelnym modyfikatorze.
lukaszmozdzen napisał/a:
Poza tym gdy robię błysk pomiarowy to lampa błyska, ale gdy przy przytrzymanym przycisku poczekam te 3 sec aż lampa znów będzie gotowa i zrobię zdjęcie to lampa znów błyśnie, ale nie idealnie chyba.
Opisywanym sposobem błyśnie w odpowiednim momencie i "idealnie", jeśli idealnie ustawisz parametry lampy i aparatu. Pamiętaj, że oba urządzenia obslugujesz całkowicie manualnie - zero trybów automatycznych.

lukaszmozdzen
[Usunięty]

W takim wypadku przyjmijmy że tak jest a ja różnicy nie zauważam :P spróbuję jakieś testy później wykonać. Dodatkowe pytanie: czy w portretach, zdjęciach studyjnych używa się wbudowanej lampy jako jednej z paru? bo jeśli nie to mi ten patent i tak nie pomoże i chyba zakupie zestaw do przesyłu radiowego.

jaad75 
Klub Pierdzieli

lukaszmozdzen napisał/a:
czy w portretach, zdjęciach studyjnych używa się wbudowanej lampy jako jednej z paru?
Nie. Wbudowanej nie używa się w ogóle.

lukaszmozdzen
[Usunięty]

Dlatego jej nie ma w 5D MKII :D ok, podsumowując fotocela fajny bajer ale w wypadku studia kompletnie nie przydatna?

Dziękuję jaad75 i mozer za rozwianie moich wątpliwości i pomoc

mozer 
bo Pentax

lukaszmozdzen, fotocela jest imho przydatna tylko musisz wyzwalać czymś bez TTLa. Możesz zrobić wyjście kablowe na pierwszą lampę z kostki synchro (albo jeszcze lepiej taniego radia manualnego) zakładanej na sanki. Druga będzie wyzwalana wtedy pierwszą.

Odpowiedz do tematu