Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
580ex II i canon 60d
Autor Wiadomość
mas1o
[Usunięty]

Wysłany: Sob 24 Gru, 2011   580ex II i canon 60d

Witam.

Mam Canona 60d, do którego dokupiłem używaną lampę 580ex II. Lampa łączy się z aparatem normalnie, mogę sterować nią z poziomu menu aparatu. Problem jest taki że lampa nie błyska. Nie ważne czy ustawie manualny tryb błysku czy ettl, czy multi lampa nie chce nic robić. To moja pierwsza lampa więc może o czymś nie wiem?
Świeci się cały czas czerwona dioda/guzik pod napisem pilot. Jak to naciskam to lampa lekko błyska.

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Sob 24 Gru, 2011   

mas1o, to chyba serwis w takim razie. Sprawdź jeszcze tylko na wszelki wypadek czy nie masz w menu aparatu, w zakładce dot. lampy ustawione włączone błyskanie. U mnie w 50D to jest Flash Control -> Flash Firing: Enabled.
Spróbuj też użyć przycisku kontroli głębi ostrości na body. Kiedy jest podłączona lampa to przycisk ten powoduje wyzwolenie błysku modelującego („spawarki”), o ile nie zostało to wyłączone w menu.

mas1o
[Usunięty]

A czemu to ma być wzięte na disabled?

komor 
Moderator

Ale co? :) Sprawdziłeś to, co opisałem?

4motion 
Rozmowny

Wysłany: Nie 25 Gru, 2011   

Podnieś wbudowaną lampę i błyśnij wbudowaną lampa, lampa zewnętrzna musi być musi być przed aparatem. I zajrzyj do instrukcji obsługi.

BTW jak wyzwolić lampę bezprzewodową 430ex II bez błysku wbudowanej lampy?? W opcjach jest taka możliwość tylko aparat nie widzi lampy. Tylko jak zrobie z błyskiem wbudowanej lampy, cholera nie moge do tego dojść.

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

4motion napisał/a:
jak wyzwolić lampę bezprzewodową 430ex II bez błysku wbudowanej lampy

Przecież zdalne sterowanie odbywa się przez błysk lampy wbudowanej - jak inaczej lampa miałaby dostać informację, że należy błysnąć? Chodzi Ci o wyłączenie błysku uczestniczącego w ekspozycji?

4motion 
Rozmowny

mozer napisał/a:
Przecież zdalne sterowanie odbywa się przez błysk lampy wbudowanej - jak inaczej lampa miałaby dostać informację, że należy błysnąć?

Rozumiem to ale dla czego w menu jest że można włączyć tylko wywalanie lampy zew. ?

mozer napisał/a:
Chodzi Ci o wyłączenie błysku uczestniczącego w ekspozycji?

Ta dokładnie da się czy nie bo zgłupiałem. Rozumiem że to nie jest wyzwalanie radiowe.

mozer 
bo Pentax

4motion, zapytam inaczej - czemu przeszkadza Ci błysk wbudowanej lampy?

4motion 
Rozmowny

Dokładnie to sam nie wiem ale chciałbym zobaczyć jakie są tego efekty. Poza tym niechce obiektów fotografowanych (w tym głównie dzieci) masakrować błyskami bezpośrednimi z wbudowanej lampy.

mozer 
bo Pentax

4motion, błysk pomiarowy/sterowania musi być. Główny pewnie można wyłączyć. Poszukaj w instrukcji.

4motion 
Rozmowny

Ok dzięki poszperam.

mas1o
[Usunięty]

Wysłany: Sob 07 Sty, 2012   

uszkodzona głowica flash. 280zł naprawa.

[ Dodano: Pon 20 Lut, 2012 12:35 ]
Po naprawie lampa lampa u mnie nie chciała działać.
Pojechałem do serwisu, tam lampa zadziałała od razu na jakimś innym starszym canonie.
Pomyślałem że mam uszkodzone może gorącą stopkę w aparacie. Bo błysk wyzwalany zdalnie zaczął działać od naprawy. Ale po podłączeniu do 600d, też nie chce błyskać. I już sam nie wiem co oddać do naprawy. Jeszcze raz lampę? Tam zadziała od razu po podłączeniu - sam widziałem. Czy moje dwa canony może są złe? Próbowałem na nich ustawiać wszystko. Może być tak, że software lampy wymaga aktualizacji?

Zajenczy 
Nowy

Wysłany: Pon 20 Lut, 2012   

Po ciszy w temacie domyślam się iż rozwiązałeś już swój problem, w czym był sęk ?

mas1o
[Usunięty]

Wysłany: Pon 20 Lut, 2012   

No wlasnie nie wiem gdzie jechać, do canona na żytnia, czy z lampą do elektrooptyki na jagiellonska...

Zajenczy 
Nowy

Wysłany: Sro 22 Lut, 2012   

A może spróbuj na nowogrodzkiej 31 to bardzo blisko centrum w sumie zaraz za hotelem Novotel.

[ Dodano: Czw 23 Lut, 2012 20:41 ]
a sprawdzałeś czy jakaś inna lampa na Twojej puszcze błyska ?

Odpowiedz do tematu