Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 21 Lut, 2012 Jaki sprzęt? Do ptaków, zwierząt.
Szanowni forumowicze! Chciałbym za jakiś czas zająć się hobbystycznie robieniem zdjęć ptaków, zwierzyny itp. Niestety jestem kompletnie zielony w tym temacie.Mam w związku z tym pytanie/prośbę - o jakim sprzęcie powinienem zacząć myśleć? jaki aparat i jaki do tego obiektyw? Jaki sprzęt dodatkowy? Proszę o porady. Zaznaczam, że mój portfel nie jest specjalnie gruby
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Wto 21 Lut, 2012, w całości zmieniany 1 raz
Szanowna moronico! A jaki powinienem mieć? Nieładnie odpowiadać pytaniem na pytanie więc załóżmy, że jestem w stanie wyczarować kwotę od 2,5tys do 4tys zł. Byłabyś w stanie skomponować jakiś zestaw za taka kwotę?
Jak masz cienki portfel to cudów nie będzie, mój znajomy zaczynał od d90 z jakimś tam 55-200 i nawet, nawet. Teraz ma do tego korpusu 70-300VR. Ma łatwiej, ale cudów nie ma. Przeniosłem do działu "Pomagamy...".
miki76, jeśli chodzi o porządny sprzęt to da rade kupić korpus. Na szkiełko podstawowe trzeba szykować drugie tyle - a i tak to będzie dość mocny kompromis. Jeśli chcesz coś porządniejszego z optyki, to przed budżetem (tym większym) dopisz 1 to pewnie da się coś z używek wykombinować...
widzisz, to juz lepiej. do 4000zl mozna dostac uzywanego nikkora af-s 300mm f/4 (widywalam na ebayu ladne uzywki za ok 900eur) albo nowa sigme 120-400 f/4.5-5.6
edit: ehh zapedzilam sie, zapomnialam ze ma byc w tym jeszcze korpus no to ciezej. jakbys gdzies upolowal nikona d90 to do niego mozesz wyszperac na aukcjach nikkora 300mm f/4 tyle ze wersje AF a nie AF-S (ja swojego dostalam za 380eur)
Ostatnio zmieniony przez moronica Wto 21 Lut, 2012, w całości zmieniany 2 razy
Tak, tyle, że nie wiem czy każdy chcący myśleć o foceniu zwierzątek myśli o budzie, pobudkach na wschód i odmrażania tyłka na stołeczku siedząc w bezruchu
Jak ktoś pisze o zwierzakach i ptakach to albo myśli o takich sposobach, albo... ma na mysli zwierzaki w "parkach leśnych niespodzianek". Bo focenie z podchodów to nawet z 600VR trochę nie ma sensu
Na początek siateczka maskująca za około 200zł, znalezienie miejsca z krzaczkami z dala od szlaków komunikacyjnych i rozwrzeszczanych bachorów, inwestycja w słonecznik i ewentualnie groch z kukurydzą dla większych szkodników(sójki, dzięcioły) i można zaczynać przygodę. Nawet z 200mm ogniskową.
jestem w stanie wyczarować kwotę od 2,5tys do 4tys zł
miki76, za taką kwotę można obecnie skompletować używany zestaw nikon D5000+sigma 120-400. W następnej kolejności należy zapisac się na fotomisję prowadzoną przez Amedosa
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13