Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam. Niedługo mam zamiar kupić pierwszą lustrzankę. Kupie ją z obiektywem 18-55. Czy waszym zdaniem jako uzupełnienie do kita lepiej dokupić taniego większego zooma (np.70-300mm) za 700zł czy kupienie obiektywu 50mm 1.8 za 400zł ? Preferuję fotografie makro i portrety. Czasami zwierzęta . Następny obiektyw kupiłbym dopiero w okolicach września (wtedy miałbym około 1000). Więc lepiej kupić teraz 50mm czy 70-300mm ?
Lepiej 50 1.8, bo do tego możesz dokupić pierścienie do makro, a do portretu dobrze się nadaje. Z kolei do zwierząt to niespecjalnie - no chyba, że zwierzęta typu pies lub kot.
legalik, co mam dzis zjesc na obiad, schabowego czy salatke? wiesz, lubie mieso ale lubie rowniez warzywa. nastepny obiad zjem dopiero jutro wiec sama nie wiem... poradz
a tak na serio, sam zdecyduj jakiego typu szklo chcesz teraz kupic. ja ci jedynie powiem, ze teleobiektywy za 700zl sa niewiele warte, te godne uwagi zaczynaja sie tak w okolicach 1600zl
Za różnice w cenie mógłbym dokupić pierścień makro. A we wrześniu w sumie będzie mnie stać na jakiegoś lepszego zooma . Chyba tak zrobie ale wciąż czekam na wasze pomysły .
A we wrześniu w sumie będzie mnie stać na jakiegoś lepszego zooma
A może stwierdzisz, że "lepszy zoom" i pójdziesz w jasność, albo w szeroki kąt? 50-tka Ci się przyda, zwłaszcza, jeśli interesują Cię portrety. Ja bym sobie tego 18-55 darował, ale co tam...
pierwszą lustrzankę. Kupie ją z obiektywem 18-55. Czy waszym zdaniem jako uzupełnienie do kita lepiej dokupić taniego większego zooma (np.70-300mm) za 700zł czy kupienie obiektywu 50mm 1.8 za 400zł ? Preferuję fotografie makro i portrety.
Dzięki za odpowiedzi. Może mi ktoś jeszcze wytłumaczyć dlaczego dużo ludzi pisze że 50mm 1.8 z canonem 600D to jest 86mm ? I jeszcze jak działa raynox ? On daje większe zbliżenie ? Czym się różnią jego wersje ?
legalik, a może byś tak sam poszukał? Akurat nie 86mm, tylko ekwiwalent 80mm, czyli kąt widzenia jest taki jaki dałby obiektyw 80mm na pełnej klatce. Canon 600D ma matrycę APS-C, mniejszą od pełnej klatki i stosuje się dla niego przelicznik (tzw. crop factor) x1.6.
A raynoxa można używać z obiektywem o zmiennej ogniskowej ? Bo czytam że można go używać przy ogniskowych od 52 do 67mm . Czyli np. przy 18-55 mógłbym go używać tylko przy 52-55mm ? .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 12