Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam,
Jakiś czas temu umarł mi mój Canon 400D (przebieg niewielki bo około 50 000 klapnięć). Uszkodzeniu uległa płyta główna, więc naprawa się nie opłaca... A w związku z tym, iż natura nie znosi próżni noszę się z zamiarem zakupu nowego aparatu więc powstał dylemat w mojej głowie. Co kupić...?
400D sprawował się bardzo dobrze i byłem zadowolony z wszystkiego co oferował. Zastanawiam się nad modelami Canon 60D lub 600D... Z testów i opinii, które czytałem bardziej skłaniałbym się ku modelowi 60D, jednak kosztuje on koło 1000zł więcej, niż 600D, zatem pytanie czy warto ? Czy są jakieś znaczne różnice, pomiędzy tymi dwoma modelami, które zwróciłyby tą różnicę ? Z drugiej strony mając aparat klasy trzycyfrowej, człowiek chciałby przesiąść się na klasę dwucyfrową, jednak tu również pojawia się pytanie czy warto? Ktoś może też miał taki dylemat? Jaką decyzję podjąć?
Obecnie posiadam do Canona obiektyw Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC, także zależy mi aby nowy sprzęt współpracował z nim dobrze W przyszłości do nowozakupionego aparatu chciałbym dokupić jakiś teleobiektyw oraz grip-a z zapasowymi bateriami, także zależy mi na tym, aby ten koszt jakoś mnie nie dobił
Zdjęcia które robię to głównie zdjęcia w ministudio, pomieszczeniach, budynkach etc. więc używam go gdzie tylko się da, jednak bez narażania na jakieś ekstremalne warunki. Jeżeli chodzi o nagrywanie filmów to jest to dla mnie zupełnie niepotrzebna funkcja.
Proszę o pomoc i dziękuję z góry za wszelkie porady
Jeśli chcesz pozostać w systemie Canona to specjalnego wyboru poza 60D nie masz, chyba, że zupełnie nie ciągnie Cię do trochę lepszej ergonomii niż seria 3-cyfrowa. Tak naprawdę nikt Ci nie doradzi, sam musisz zdecydować, czy zamiana 400D na 600D jest dla Ciebie wystarczająca, czy chcesz przejść trochę wyżej.
miałem podobny dylemat .Ja wybrałem 60d. Jakość zdjęć jest te sama (wiem bo miałem przez kilka dni ten aparat ) . Ale za to dużo wygodniej się obsługuje 60d , do tego dla mnie bardzo pomocny jest drugi ekran . Czy warto dołożyć 1000zł to zależy , jeśli masz pieniążki to warto , jeśli nie to chyba lepiej kupić jakieś szkiełko za te 1000złalbo te rzeczy o których pisałeś w poście .
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Sro 08 Lut, 2012, w całości zmieniany 1 raz
Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC jest slabym argumentem za zakupem kolejnego canona. Nikt tez nie da ci gwarancji, ze z nowym bedzie dzialac poprawnie.
Do zwyklego pstrykania i filmowania 600d wystarczy. Obrazek bedzie praktycznie nierozroznialny, wiec roznice w cenie dolozylbym do akcesoriow, bo przy obecnych cenach i tak nie bedzie latwo na nie nazbierac.
Inna brocha, jesli sprzet ma na siebie zarabiac.
Tia... o ile lepszą od np. 50D i czy zamiast tej "lepszości" nie lepiej zainwestować w dobry obiektyw?
Od 50D znacząco lepszą, bo bez bandingu. IMHO, nie - lepszy obiektyw na banding niewiele pomoże...
muzyk napisał/a:
Aż takie starocie to to nie są.
40D wyszedł w 2007, 50D w 2008. Nawet 3.5 roku w tej dziedzinie to dużo.
muzyk napisał/a:
Z takim podejściem, to można na k5 czy 5DII wybrzydzać, bo już też starocie, a niebawem pewnie coś nowszego wejdzie...
5D2, to już leciwy aparat - rówieśnik 50D. K-5 ma trochę ponad rok i pewnie w tym roku wyjdzie jego następca - ale powiedzmy, że z wymienionych jest jeszcze w miarę świeży...
Ok, Jaad. Zgoda. 50D jest szajse i nie warto proponować, ale 40D?
Masz za połowę ceny używkę, do tego obiektyw. Owszem, ma ów aparat kilka słabości, ale jeśli komuś nie zależy na fajerwerkach i naszprycowanej matrycy... myślę, że z 40D byłby zadowolony.
Finalnie chodzi o jakość zdjęć, a chyba, nie zaprzeczysz, że 40D ma ją bardzo dobrą (choć 30D jeszcze mniej szumi niż 40D ).
Jeśli i to nie, wówczas wypada kupować tylko co najnowsze, a na lepsze obiektywy czekać (jeśli budżet nie pozwala na zakup od razu pożądanego sprzętu).
Finalnie chodzi o jakość zdjęć, a chyba, nie zaprzeczysz, że 40D ma ją bardzo dobrą (choć 30D jeszcze mniej szumi niż 40D ).
Wciąż jednak gorszą niż 60D. Poza tym, 40D pochodzi jeszcze z czasów kiedy Canon robił "masło" z trawy i świńską skórę - dopiero w ostatnich modelach mu przeszło...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11