Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 21 Lut, 2012 450d vs 30d vs 1100d vs a450
Witam!
Na początku powiem że mam do wydania ok. 1,5k. Poprzednio byłem właścicielem D40 + 18-105VR, pozbyłem się ponieważ 1. 6Mpix 2. chcę mieć napęd AF w korpusie 3. szumy były tragiczne.
Biorąc pod uwagę używki oto moje typy:
1. Canon 450D + kit -> na samym początku o nim pomyślałem, w sumie ze względu na to że to canon i moja znajoma go ma i sobie chwali
2. Canon 30D + ... EF 28-80 II ? -> w sumie za nim przemawia tylko ergonomia. czytałem że jakość obrazka gorsza niż w 450d
3. 1100D + kit -> możliwe że udałoby mi się jakimś cudem wynaleźć jakieś 100 kilka dodatkowych zł na ten aparat, tyle byłby nowy bo używek jeszcze nie ma
4. Sony A450 + Minolta 35-80/4 (może udałoby się złapać okazje na A550, czasami się zdarzają) -> w sumie to jest obiekt moich głównych rozważań. z testów wynika że minimalnie większe szumy od 50D, na rawach trochę większe, większa czułość mogłaby mi się przydać bo czasami robię zdjęcia w ciemnych miejscach, obiektywy minolty podobno pancerne z dobrą optyką, lampy nie przewiduję więc problem stopki odpada, gdyby udało się "ustrzelić" A550 to rawy lepsze i szybkostrzelność... w sumie moje wymagania to dobry uniwersalny (35-70 minolty by załatwił sprawę), jasna 50 (jest taka minolty 1,7) no i tele (też jest 70-200)... w sumie nic większego do szczęścia mi nie potrzeba może kiedyś jakiś jasny szeroki kąt.
I tu zwracam się do Was o pomoc, ponieważ w internecie można spotkać wiele nie pochlebnych opinii nt. Sony ale właściwie dotyczą one korpusów A3xx, A2xx czyt. starszych. A450 ma już nową matrycę. Zależy mi na jakości obrazka, jak i małej ilości szumu.
D90 to trochę nie moja półka cenowa. A D80? Powiem Ci że mój znajomy miał coś takiego, chwalił sobie dopóki mu po ok. 10tyś zdjęć nagle umarł. I już nie uruchomił się więcej.
Co do Sony to zgadza się, od 4xx w górę mają matrycę CMOS, więc nie ma takiej tragedii z szumami jak w niższych modelach. Możesz wziąć pod uwagę też A500, mam porównanie do A580 i różnica jest większa w testach i na wykresach niż w codziennym użytkowaniu A500 ma teoretycznie gorszą matrycę niż A450, lecz za to AF fazowy w LV i uchylny ekran - rzeczy przydatne w nietypowych kadrach. Choć oczywiście A550 byłby najlepszym wyborem, najtaniej widziałem bodajże za 1300 PLN.
Nie wiem czy obiektyw 35-70mm to nie będzie za wąsko na APS-C, gdy kiedyś miałem w naprawie swój kitowy 18-55, to korzystałem z takiego i czasem trzeba było się nagimnastykować, wolę jednak szerszy kąt Sony 18-55 SAM robi dość przyzwoite zdjęcia a jest bardzo tani, myślę że byłby jednak lepszym rozwiązaniem. 18-70 unikać - kiepski. Minolta 50 1.7 owszem popularna i niedroga, ale ciężko dostać sztukę ostrą od 1.7, gdybym miał drugi raz wybór, dołożyłbym niewielką kwotę do Sony 50 1.8.
Kiepskość wychodzi pewnie dopiero przy większych powiększeniach niż oglądanie zdjęć na ekranie powiedzmy 19 calowego monitora. Czyli nie będzie źle, do fotek 10x15 czy nawet 15x20 wystarczy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,23 sekundy. Zapytań do SQL: 15