Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
canon D60/D7 - czy wartokupić w zestawie?
Autor Wiadomość
edd@corp 
Nowy

Wysłany: Pon 20 Lut, 2012   canon D60/D7 - czy wartokupić w zestawie?

Witam!
Od dłuższego czasu zastanawiam się nad kupnem lustrzanki cyfrowej i ... tu mam dylemat. przeczytałem sporo na temat jaki aparat, za ile itp. na forum.pl, wszystkie te info. jak najbardziej są mi pomocne, ale dylematy i problemy zaczynają się jak zacząłem przeglądać neta w poszukiwaniu lustrzanki. Postawiłem na dwa modele canon D60 i D7. Finansowo oczywiście D60 no, ale magnezowa obudowa w D7 (nie licząc klasy aparatu).

Znalazłem sklep internetowy z aparatami razem w zestawach:

1. canon D 60 + Obiektyw Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS
Obiektyw Sigma 70-300mm F/4-5.6 DG MACRO
Obiektyw Szerokokątny 0.45x
Teleobiektyw 2x
Zestaw 3-ech Filtrów (UV, polaryzacyjny i połówkowy)
Dodatkowa Lampa Błyskowa
Karta SD 4GB
Profesjonalna Torba Na Aparat
Czytnik Kart Pamięci SD
Luksusowa Walizka Aluminiowa Na Sprzęt
Profesjonalny Statyw Z Poziomicą
Mini Statyw Kieszonkowy
4 Pokrowce Na Obiektywy
Zaślepki Na Obiektywy
Zestaw Do Czyszczenia Aparatu Oraz Obiektywów
cena: 5260pln

2.canon D7 + Obiektyw Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS
Obiektyw Sigma 70-300 F4-5.6 DG OS
Dodatkowa Lampa Błyskowa
Karta SD 4GB
Profesjonalna Torba Na Aparat
Zestaw 3-ech Filtrów
Czytnik Kart Pamięci SD
Profesjonalny Statyw Z Poziomicą
Mini Statyw Kieszonkowy
Pokrowiec Na Obiektyw
Zaślepki Na Obiektywy
Zestaw Do Czyszczenia Aparatu Oraz Obiektywów
cena: 8512 pln

Dodam, że to będzie mój pierwszy aparat i dlatego pomyślałem o zestawie. Oba te aparaty miałem w ręku i leżą dobrze. Przypuszczam, że "zestaw" jakościowo leży koło jakości kitowskiej.

No i teraz mam kilka pytań:

•czy warto kupić taki zestaw na start?
•czy dokładając do D7, to z obiektywami kitowskimi wykorzystam jego potencjał?

Może ktoś ma jakieś sugestie, pomysły na konfigurację - chętnie wysłucham.

Dzięki za przeczytanie posta i przepraszam jeśli kogoś przynudziłem.

Pozdrawiam wszystkich na forum.

Reklama

lotofag 
Optyczny

Wysłany: Pon 20 Lut, 2012   Re: canon D60/D7 - czy wartokupić w zestawie?

Canon D60 to taki staruszek sprzed paru ładnych lat, a o D7 nie słyszałem (zresztą Canon też nie) :mrgreen:

PS. to co zacytowałeś to te osławione aukcje, gdzie z "5 obiektywów" tylko 2 nimi są naprawdę ;) Do tego reszta to worek byle barachła, jak pseudo-lampy i atrapy statywów. Daj sobie z tym spokój.

edd@corp 
Nowy

Wysłany: Pon 20 Lut, 2012   

sorki miało być 7D i 60D (błąd pośpiechu). :oops:

...a może jakieś sugestie???

lotofag 
Optyczny

edd@corp napisał/a:

...a może jakieś sugestie???

60D lub 7D w normalnych zestawach handlowych.
A który lepiej, to niestety nikt za Ciebie nie wybierze.
O jakichś sensownych obiektywach myslałeś?

edd@corp 
Nowy

jeden portretowy, a drugi do dalszych strzałów :wink:

[ Dodano: Pon 20 Lut, 2012 18:36 ]
no i zapomniałem o kobiecie mojej, która zajmuje się fotografąi napewno będzie mi podbierać aparat :grin: , no i myślę o zakupie czegoś na dłuższą metę...

lotofag 
Optyczny

To jeszcze sprecyzuj jaki masz tak naprawdę budżet na to wszystko.

A kobieta spoko zajmuje sięfotografią to nie dysponuje już jakimś sprzętem a la to co chcesz kupić? Może warto by było wtedy coś wspólnie postanowić?

krisv740
[Usunięty]

edd@corp napisał/a:
•czy warto kupić taki zestaw na start?
•czy dokładając do D7, to z obiektywami kitowskimi wykorzystam jego potencjał?

nie kupuj takiego zestawu...!!!
nie wykorzystasz, bo na razie nie wiesz o co w ogóle chodzi w tej fotografii i obiektywach.

kup 60d/7d lub d5100/d7000 + do tego podstawowe szkło 18-135 (canon), 18-105 (nikon) i pobaw się trochę...

skoro chciałeś wyrzucić taką kasę w błoto, zainwestuj tyle rozsądnie i ucz się fotografii...

edd@corp 
Nowy

maks. do 8500pln i dlatego myślę o 60d + obiektywy. Wcześniej przymierzałem się do 7D, ale zabraknie na dobre obiektywy i stąd mam problem. A kobieta robi foty jakimś półautomatem i czas się przesiąść.
:smile:

[ Dodano: Pon 20 Lut, 2012 19:11 ]
no i zajmuje się obróbką zdjęć, więc pojęcie ma i byłby to zakup z pożytkiem dla nas obojga

ophiuchus 
Optyczny

edd@corp, skoro to początek, to proponuję co następuje:
60d+ef-s 18-135 is - 4500 pln (w tym obiektyw ok. 1000)
portretówka - i tu zależy jaka ogniskowa bardziej by Ci pasowała: canon 1.4/50 mm lub canon 1.8/85, każdy w kwocie ok 1400 zł
do dalszych strzałów (jak bardzo dalszych?) - Tamron 70-300 VC znalazłem za 1400 zł(!)
do tego karta pamięci - 100 zł
torba - 150 zł
razem jakieś 7600 pln i jeszcze trochę forsy zostaje w kieszeni lub np na lampę (Canon 430 ex II) albo statyw z głowicą i to całkiem porządny.

[ Dodano: Pon 20 Lut, 2012 21:31 ]
Te dziwne zestawy, które znalazłeś (zapewne na znanym portalu aukcyjnym;)) sobie odpuść, bo 3/4 z tego to szmelc niewarty zachodu :D

forrest 
Rozmowny

7d + 15-85 + 50/1.8, pewnie na coś jeszcze starczy.

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Cytat:
edd@corp

Oba Canony są uczestnikami festiwalu szumu. :lol:

mozer 
bo Pentax

Wysłany: Wto 21 Lut, 2012   

Polecanie do aparatu klasy 7D takich wydmuszek jak 15-85 lub 18-135 to jakiś bardzo specyficzny żart ;P

edd@corp 
Nowy

Baaaardzo dziękuję za szczere i otwarte podpowiedzi, dzięki za wyrozumiałość. To bardzo cenne informacje dla mnie. Wiem już w co celować 60D + canon 1.4/50 mm + Tamron 70-300 VC, to całkiem przyzwoity zestaw na start. Jeżeli jednak ktoś jeszcze ma coś do dodania to chętnie poczytam. Pozdrawiam i jeszcze raz bardzo WIELKIE dzięki. :smile:

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Cytat:
Polecanie do aparatu klasy 7D takich wydmuszek jak 15-85 lub 18-135 to jakiś bardzo specyficzny żart ;P
15-85 ukazal sie z 7D i byl (jest) oferowany przez producenta jako zestaw startowy. Uwazasz, ze Canon sobie w ten sposob zartuje?

MC 

mozer, nie przesadzaj.

Odpowiedz do tematu