Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 03 Sty, 2008 Pytanie do specjalistow z optyczne.pl
Witam Was
Ponieważ na bieżąco śledzę waszą stronę jak i testy sprzętu jaki na niej prezentujecie zdecydowałem się zasięgnąć Waszej porady.
A więc mam nikona D300, aparat jest świetny, nie mam do niego żadnych zastrzeżeń - oprócz niestety jednego. Jak kupiłem aparat oczywiście jak przystało na posiadacza nowego sprzętu porobiłem sobie kilka testowych zdjęć podpinając oczywiście wszystkie swoje obiektywy. Oczywiście działał na nich bez żadnych zarzutów. Jednak ponieważ zima wyszedlem z nim na zewnątrz porobić zdjęcia. Po kilku godzinach robienia fotek na dworze w temp. około -10 st i dużej wilgotności (robiłem zdjęcia w korycie zamarzniętej rzeki, więc temp była na pewno niższa), usłyszałem, że oprócz dźwięku podnoszenia lustra i wyzwalania migawki z aparatu po około 0.5-1s wydobywa się dodatkowy dźwięk. Najbardziej był słyszalny przy robieniu zdjęć z podpiętym nikkorem 70-200 vr, ale po zapięciu nikkora 18-70 dźwięk ten również występował, chociarz znacznie rzadziej. Dodam, że odgłosy mają charakter losowy nie wytępują przy każdym robionym zdjęciu. Dodatkowy odgłos akustyczny jest cichy, przypomina jakby wyłączanie się systemu stabilizacji po zrobionym zdjęcia w obiektywach z VR nikona, lecz dźwięk pochodzi z body. Nie ma to związku z jakąkolwiek funkcją włączoną na poziomie aparatu, ani z opadaniem lustra, ponieważ widzę ze opada raz i nie zmienia pozycji. Popychacz przesłony???, Migawka - chociarz na zdjęciach nie widać złego jej funkcjonowania, zdjęcia (nie sprawdzałem na kompie a na monitorze aparatu) zdają się być rawidłowo naświetlone!! Czy spotkaliście się Państwo w swojej karierze z czymś takim. Odgłos ten w żaden sposób nie wpływa na funkcjonalność aparatu, ani na jakość zdjęć. Pojawia się, a przynajmniej pojawiał tylko wówczas gdy aparat dość mocno się schłodził. Napisałem do Was bo przewinęło się przez Wasze ręce mnóstwo sprzętu.
Dziękuję i pozdrawiam Michał
no ale skoro ten dzwiek pojawia sie tylko przy takiej temperaturze to o jakiejś awarii chyba nie powinno być mowy. jakis element body lubi pozostawać w ciepełku:)
Witaj!!!
Masz racje!!!! Ja zakladam, że jeszcze jest niedotarty, w sumie nie dałem mu się "dotrzeć" w bardziej sprzyjających warunkach. Problem w tym, że to troszeczke denerwujące. Wcześniej miałem D200 i nigdy bym go nie sprzedał gdyby nie fakt ze CMOS i lepsze możliwości w astrofoto, biorąc pod uwagę ze miałem już wcześniej obiektywy nikona. A jak wiesz na naszej szerokości geograficznej dobre warunki obserwacyjne są między innymi w zimie, dlatego chciałbym by na mrozie, przy odpowiedniej eksploatacji chodził jak należy . Chociarz nie sprawdzałem czy bez obiektywu nadal wydowbywa się ten dźwięk. Założyłem temat bo może ktoś miał podobne objawy przy foceniu na mrozie. A tak to kasa poszła, dla mnie niemała i jak się coś zepsuje nie chce mi się latać po serwisach z nowym aparatem.
Pozdrawiam Cie i dziękuję Ci, że razem ze mna analizujesz temat
Michał
Wysłany: Czw 03 Sty, 2008 Re: Pytanie do specjalistow z optyczne.pl
bosch_1980 napisał/a:
Problem w tym, że to troszeczke denerwujące.
tym bardziej ze to sprzet z wyższej półki...
007areka [Usunięty]
Wysłany: Czw 03 Sty, 2008
...hmmm tez na niego mialem ochote,....ale ostatecznie 40d - przetestowane w sudetach w bardzo trudnych warunkach i mrozie... narazie bez zastrzezen....zycze szybkiego rozwiazania problemu, pozdr.
Co prawda specjalistą nie jestem ale tak mnie zaintrygowała Twoja wypowiedź i problem, który przedstawiłeś - a że z natury jestem szalony - że sam postanowiłem to sprawdzić.
Podpiąłem do swojego (też D300) takie samo szkiełko (czyli 70-200) i właśnie wystawiłem na balkon. Raz kozie śmierć
Poczekam ze dwie godzinki (w tej chwili jest -9 C) i później zrobię kilka fotek.
Mój sprzęcik również jest "niedotarty" - około 850 klateczek. Warunki są bardzo zbliżone. Test powinien być więc miarodajny.
Za około dwie godzinki napiszę swoją opinię.
Witaj dbcom.
Jesteś naprawdę szalony, nie śmiałbym Cię ani nikogo z forum o to prosić, ale skoro się zgadzasz chylę czoło i jestem jednocześnie bardzo wdzięczny. Co do testu nie wiem czy uda się to zauważyć od razu ponieważ u mnie dźwięk wydobywa się losowo nie przy każdym naciśnięciu spustu. Ale skoro już chcesz przetestować to wsłuchuj się dokładnie w ciszy (bo to delikatny odgłos, niemniej jednak dla kogoś kto robi wile zdjęć zaraz się rzuci w słuch ), u mnie pojawia się około 0.5 - 1s albo zaraz po zrobieniu zdjęcia. Musiałbyś zrobić wiele prób dlatego najlepiej to sprawdzić w terenie. Jeżeli będziesz w terenie robił fotki proszę zwróć uwagę . Pozdrawiam Cię jednocześnie mając prośbę testuj go w miarę możliwości na zewnątrz żeby nie uszkodzić aparatu różnicą temperatur.
Pozdrawiam jeszcze raz i niezmiernie dziękuję. Jak będziesz w Krakowie zapraszam na PIWKO.
Zdecydowałem się zrobić ten test, bo wolę wcześniej wiedzieć czego się spodziewać. A jeśli aparat ma się "skichać", to niech to zrobi teraz a nie podczas jakiegoś ważnego focenia. W końcu sprzęt za ok. 6K powinien bez trudu znosić takie warunki - na to liczę.
Moje poprzednie body (Praktica L2, Nikon F60, Nikon D70 i Nikon D200) nawet przy -20 mnie nie zawiodły. Jeśli w przypadku D300 miałoby być inaczej chcę to wiedzieć teraz.
O wynikach testu napiszę około 20:00.
P.S.
Zazwyczaj Kraków omijam bokiem ale na pewno będę przez tydzień we wrześniu. Piwko w fajnym gronie zawsze chętnie przyswoję. Zaproszenie przyjęte
Bartek, zamiast na balkon to może byś tak się na lotnisko przeszedł ze statywem? Sam tak będziesz testował? Byśmy coś dzisiaj ciekawego porobili. Może w sobotni wieczór?
Nie wiedziałem, że Nikon jest taki delikatny, na Canonie takie warunki nie robią wrażenia a łaziłem w dużo większe mrozy i nawet śnieg mi sprzęt oblepił.
Niestety dziś mam sporo roboty i nawet na lotnisko (mimo, że cztery ptaszki przylecą) nie dam rady przyjechać. W sobotę, hmm..., czemu nie.
Zgadamy się ale już jestem chętny. Ponadto moglibyśmy kiedyś zrobić porównanie (C 70-200 i N 70-200) oba w full wypas.
Witam
Wiecie z moim Nikonem się nic złego nie dzieje, pracuje jak należy, może komuś też sie takie dźwięki udzielają ale nie zwraca uwagi na to i robi fotki dalej. Ja pomimo tego delikatnego dźwięku robiłem fotki i wszystko gra, ale zastanawiam się skąd maja niby się takowe brać skoro nie mają wpływu (może jeszcze nie mają) na funkcjonowanie aparatu. Ale spoko zobaczymy jak będzie może się puszka dotrze.
Czy Nikon D300 delikatny, mając wcześniej D200 mogę powiedzieć, że taki sam jest D300 może troszeczkę bardziej uszczelniony.
Acha dostałem od kolegów z Nikon Polska linka http://www.letsgodigital....nd300test.html, to w kwestii jego delikatności.
A Canony - spoko sprzęt, mój kolega który ze mną chodzi na fotki ma 30D - zadowolony jak nie wiem co. Robiłem nim (30D) zdjęcia super sprzęt.
Jak w full wypasie to chyba sobie D3 już kupiłeś. Ja TC2 teraz nie mam przy sobie, został w robocie. Musi wystarczyć TC 1.4 Kenko.
Moja o 19 w pracy będzie, więc jak ją tam dowiozę to będę wolny i gotowy do testów sprzętu na zimnie.
No i po teście. Aż trudno mi się ten zestaw trzymało. Łapy mi zmarzły niesamowicie.
Trzy godziny na mrozie (w temp. od -9 do -10). Szkiełko pracowało bez najmniejszych problemów. Ku mojej uciesze D300 również.
Zrobiłem ponad 20 zdjęć.
Żadnych dodatkowych dźwięków nie zanotowałem. Ani po zrobieniu zdjęcia ani po pół czy jednej sekundzie.
Zdjęcia robiłem w ciszy przystawiając ucho do body.
Wszystko było bez najmniejszych problemów.
Mróz klasy -10 stopni zupełnie nie powinien być szkodliwy dla aparatu tej klasy co D300.
To uszczelniana maszynka profi, więc wszystko powinno chodzić jak należy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10