Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 06 Sie, 2008 Nikkor 28-70 mm czy 24-70 mm???
Witam.
Mam pewien problem w podjęciu decyzji. Jestem zainteresowany kupnem Nikona D300 i poszukuje do niego porządnego obiektywu.
Wybrałem Nikkor AF-S VR 70-200 mm f/2.8G IF-ED. Problem mam z obiektywem standardowym a zastanawiam się nad
AF-S 28-70 mm f/2.8D IF-ED lub
AF-S 24-70 mm f/2.8G ED.
Podobna cena a nie wiem co bedzie lepsze? Czy IF jest znaczącym plusem w obiektywach
W przyszłości nie wykluczam pełnej klatki, a chciałbym móc obiektywy dalej używać.
Nie znalazłem też testów starszego AF-S 28-70 mm f/2.8D IF-ED - jak by ktoś znal i się podzielił linkiem był bym wdzięczny.
Dziękuje z góry za podzielenie się ze mną swoją wiedzą.
ja bym brał 24-70.. 28 na cropie jak dla mnie za wąsko.. 4x1,5mm zawsze trochę lepiej.
minimalguy [Usunięty]
Wysłany: Czw 07 Sie, 2008
Ja do D300 polecam obiektyw 17-55 f/2.8 Chyba, że mocno myślisz o przeskoku na D700 wtedy zostają Tobie te dwa wspomniane przez Ciebie obiektywy. A nie lepiej w ogóle w tej samej cenie kupić 4stałki? 24mm 35mm 50mm 85mm Każda oprócz 24 jest jaśniejsza niż 2.8 a na 2.8 będzie tak samo ostra albo i lepiej od wspomnianych zoomów. Dodatkowo zawsze masz ten zapas światła. 85mm mam od kilku dni ale powiem jedno: ostry od pełnej dziury a bokeh na 1.8 to bajka
Tak, ale kosztem jakości, bo 24/2.8, 50 (1.8 i 1.4 też) i 85/1.8 są zwłaszcza na otworach do 2,8 mniej (50) lub bardziej (24 i 85) wyraźnie słabsze optycznie od 24-70.
O 35/2 się nie wypowiadam, bo go nie mam.
Mam wszystkie w/w stałoogniskowe do D700 i muszę powiedzieć, że 24-70mm jest chyba bardziej ostry od każdego z nim (w tym 35mm F2). Dodatkowo szybszy. W sumie nadal nie mogę wyjść z podziwu jaki skos zestawem D700+24-70mmF2.8G wykonał Nikon w stosunku do 5D (tu akurat 24-70mm nie mam, tylko kupiłem Tamrona - bo wszędzie w testach piszą że najzwyczajniej bardziej ostry).
Generalnie Nikon powinien pomyśleć nad wymianą stałek. W sumie koniecznie powinny pojawić się profesjonalne 35mm, 50mm i 85mm. I szybsze, i jaśniejsze, i ostrzejsze i lepiej wykonane.
Odgrzewając temat. Nikt nie wspomina różnic w budowie 24-70 i 28-70 Nikkora.
10 stopni pola widzenia na rzecz solidniejszej konstrukcji przy w sumie porównywalnej optyce. Ale nie mam, nie używałem więc nie wskazuje na wyższość któregoś z nich. Chętnie posłucham opinii użytkowników obu tych szkieł w kwestii solidności i trwałości tych konstrukcji.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 14