Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon P500 czy Canon SX40 (30) czy Sony HX100?
Autor Wiadomość
NUFC5 
Nowy

Wysłany: Nie 04 Mar, 2012   Nikon P500 czy Canon SX40 (30) czy Sony HX100?

Mam dylemat pomiędzy tymi modelami. Na aparat chcę wydać ok1500zł, jestem amatorem. Najczęściej aparatu używam na wakacjach (krajobrazy, wnętrza), za kilka miesięcy urodzi mi się dziecko więc aparat jest niezbędny. Oczekuję też dobrej jakości krótkich filmów. Canon przyciąga mnie ze względu na obrotowy wyświetlacz. Sony ma wiele ciekawcyh funkcji (np. Panorama 3d, jakość filmów), Nikon ma podobne parametry za to niższą cenę. Bardzo proszę o doradzenie, który Waszym zdaniem jest warty uwagi.
Z góry dziękuję

Reklama

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Nie 04 Mar, 2012   

NUFC5 napisał/a:
Na aparat chcę wydać ok1500zł

NUFC5 napisał/a:
który Waszym zdaniem jest warty uwagi

Panasonic Lumix DMC-LX5
Olympus XZ-1
Samsung EX1
:smile:

wielbicielxx 
Rozmowny

Wysłany: Nie 04 Mar, 2012   

I słuchaj co Ci radzą jak kupisz to co wymieniasz nie zrobisz dzieciakowi zdjęcia ani we wnętrzu a z wakacji jak wrócisz i zobaczysz fotki widoczków to wywalisz aparat przez okno.

NUFC5 
Nowy

Wysłany: Pon 05 Mar, 2012   

Ale chciałbym wiedzieć dlaczego taką macie opinię o tych aparatach. Czy robiliście Cie nim zdjęcia? bo kogo nie zapytam to różne opinie :/

Sunders 

NUFC5 napisał/a:
chciałbym wiedzieć dlaczego taką macie opinię o tych aparatach

Bo m.in. jakość ich optyki jest znacznie lepsza niż w aparatach które bierzesz pod uwagę

wielbicielxx 
Rozmowny

NUFC5 napisał/a:
Ale chciałbym wiedzieć dlaczego taką macie opinię o tych aparatach. Czy robiliście Cie nim zdjęcia? bo kogo nie zapytam to różne opinie :/

Zdjecia bedziesz mial jak z telefonu komurkowego. To ze dokonujesz wyboru miedzy takimi modelami swiadczy ze jakiekolwiek argumenty techniczne beda prowadzic do kolejnych pytan. Poczytaj o wspomnianych aparatach ktore ci radza ludzie porownaj sobie sample z sieci.

NUFC5 
Nowy

"Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego" taki jest temat tego forum, dlatego chciałbym poznać jakieś fakty na temat tych aparatów. Stwierdzenie typu Zdjecia bedziesz mial jak z telefonu komórkowego- czyli jakie? Rozmazane? nieostre? widoczne piksele? Nie wierzę, że nowoczesne aparaty nie zadowolą przeciętnego uzytkownika (jakim jestem). Jakbym chciał robić świetne zdjęcia to poszedłbym na kurs, zaczął interesować się na serio fotografowaniem. Jeżeli ktoś napisze mi konkretnie jakie są zastrzeżenia używając technicznych zwrotów to napewno sprawdzę sobie co one oznaczają- bana od google nie dostałem ;) . Dlatego właśnie chciałbym uzyskać KONKRETNE odpowiedzi. Z góry dziękuję.

[ Dodano: Pon 05 Mar, 2012 23:01 ]
Dzięki Sunders. Ten Lumix ciekawa opcja.

wielbicielxx 
Rozmowny

Wysłany: Wto 06 Mar, 2012   

W innym wątku już pisałem kiedyś:
"Jeśli chcesz mieć dobrą jakość zdjęć to zwracaj uwagę na następujące parametry:
1-fizyczna wielkość matrycy 1/2,5 lub 1/2,3 cala omijamy szerokim łukiem.
2-zoom większy niż 5-7x dobrze się zastanów lepiej mniejszy lub wcale.
3- światło siła obiektywu f/2,8 lub mniejsza. f/1,8 lub f/2.0 super. Żadne 3,3- 5,9
4- im mniej megapikseli tym lepiej 12, 14, 16 lepiej sobie odpuścić
Mowa o kompaktach.
Jak sobie przejrzysz specyfikacje zobaczysz, że to co napisano powyżej lumix LX5, samsung EX1 itp. aparaty to najlepsze konstrukcje na rynku. Wszelkie hiper zoomy hybrydy jeśli zależy nam na jakości zdjęć omijamy szerokim łukiem"

Sunders 

Wysłany: Wto 06 Mar, 2012   

NUFC5 napisał/a:
konkretnie jakie są zastrzeżenia używając technicznych zwrotów to napewno sprawdzę sobie co one oznaczają- bana od google nie dostałem

NUFC5, to na początek porównaj sobie światłosiłę obiektywów kompaktów, które wymieniłeś ze światłosiłą tych, które ja Ci zaproponowałem - tymi aparatami łatwiej zrobisz zdjęcia we wnętrzach swojemu dziecku bez użycia lampy błyskowej.Potem możesz sprawdzić z ilu soczewek asferycznych/zwiększających ostrość uzyskiwanych zdjęć/ są zbudowane obiektywy tych aparatów. A gdybyś chciał te zdjęcia obrobić/zmodyfikować/ przy pomocy jakiegoś programu graficznego, to szybko zorientujesz się że nieporównywalnie większe możliwości obróbki da Ci zapisanie twoich zdjęć przez aparat nie tylko w formacie JPEG, ale też w formacie RAW, której to możliwości wybrane przez Ciebie wstępnie aparaty nie mają. To parę "zastrzeżeń", o których chciałeś żeby Ci napisać :smile:

Odpowiedz do tematu