Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Planuję stworzyć sobie w domu mini studio. Fundusz jest naprawdę niewielki, ale chciałabym rozsądnie go wykorzystać. Myślałam o zakupie zwykłego tła polipropylenowego, beauty disha(srednica 42), pozostaje tylko kwestia lampy, nie mam pojęcia, którą wybrać i bardzo proszę o pomoc Dałoby radę kupić coś tańszego niż 200 ws i osiągnąć zadowalający efekt?
Czy może w ogóle zamiast beauty disha wybrać coś innego? Dodam, że cały ten sprzęt nie miałby stałego miejsca, byłby rozstawiany do sesji i chowany tuż po niej, a robiłabym głównie portrety i fotografię mody.
Z jedną lampą możliwości będą dość ograniczone. A już do fotografowania mody, czy w ogóle całej sylwetki, może być zdecydowanie za mało. A nie myślę o mocy, ale o możliwościach aranżowania światła, zapewnienia równomiernego oświetlenia itd. Dlatego ciężko odpowiedzieć na pytanie co zamiast BD inaczej, niż: minimalnie 3 lampy, octobox, stripbox, reflektory standardowe (do parasolek) z wrotami, a wszystko to z plastrami miodu
W każdym razie: większość lamp jest sprzedawanych ze standardowym reflektorem, więc zamiast BD można użyć parasolki.
Z tanich lamp dość dobrą opinią cieszą sie np. Quantuum i Fomei.
No właśnie chciałabym zacząć od jednej lampy, żeby się rozkręcić i stopniowo dokupować kolejne elementy. A czy jest w ogóle jakaś szansa na oświetlenie tła "domowymi" sposobami i uzyskanie jako tako zadowalającego efektu?
No właśnie chciałabym zacząć od jednej lampy, żeby się rozkręcić i stopniowo dokupować kolejne elementy. A czy jest w ogóle jakaś szansa na oświetlenie tła "domowymi" sposobami i uzyskanie jako tako zadowalającego efektu?
Pytanie co to jest zadowalający efekt. Komercyjnie użyteczne zdjęcia (np. mody) z tego nie powstaną, ale jakaś sztuka - czemu nie. Z jednym światłem i blendą - da się robić dość proste (co nie znaczy, że nieciekawe) portrety.
mozer, w modzie, to akurat zazwyczaj o ubrania chodzi...
Ja najczęściej widuję zdjęcia modowe z plenerów, gdzie używana jest głównie jedna lampa. Nie mówię, że tak jest zawsze, ale chyba taka moda jest w modzie ostatnio...
pasiasty [Usunięty]
Wysłany: Nie 04 Mar, 2012
jaad75 napisał/a:
w modzie, to akurat zazwyczaj o ubrania chodzi...
w pewnej grupie użytkowników linuksa zwykło się mówić "windows prawda" - nawet z przypadku zdjęć katalogowych chodzi o wywarcie na widzu określonego, zwykle pozytywnego, wrażenia, a nie o pokazanie szmatek. A co dopiero w przypadku zdjęć reklamowych...
Cytat:
Ja najczęściej widuję zdjęcia modowe z plenerów, gdzie używana jest głównie jedna lampa.
pasiasty, a często zdjęcia modowe powstają stricte "w studio"? Przecież bardzo często są to mniej lub bardziej otwarte plenery...
A przykłady? Przecież jest tego mnóstwo... Czy Harper's Bazaar i Louis Vuitton są wystarczająco mainstreamowe?
http://www.fashionphotogr...-louis-vuitton/
Tu masz inną sesję Mellisy z użyciem jednej lampy pod koniec:
http://vimeo.com/1865589?pg=embed&sec=1865589
Popatrz choćby na prace Zacka Ariasa... Naprawdę jest tego mnóstwo...
[ Dodano: Nie 04 Mar, 2012 20:14 ]
mozer napisał/a:
jaad75, no ja rozumiem, ale modelki są często na białym tle, które raczej wymaga doświetlenia.
Białe tło też można zaświecić jedną lampą, chociaż oczywiście łatwiej jeśli masz ich więcej. Chodzi mi o to, żeby nie przesadzać, że z jedną lampą nic się nie da zrobić, bo to nieprawda. Moim zdaniem, lepiej zaczynać od jednej lampy i poznać możliwości pracy z nią nawet czasem ostro kombinując, niż rzucać się od razu na zestaw trzech (najczęściej kiepskich ) flashy i nie mając pojęcia jak i po co je wykorzystywać.
jaad75, patrząc jednak na pierwszego posta ciężko będzie z tą jedną lampą. Budżet mały, jeden niewielki modyfikator i studio domowe, czyli o efektownych wnętrzach „robiących” zdjęcie można zapomnieć, o plenerze także, bo prądu w plenerze nie będzie.
Żeby w domu zrobić zdjęcie „ludzia” na nudnym tle, to ja wolałbym jednak trzy YongNuo po 300 zł niż jedną porządniejszą lampę za 1000 zł, tym bardziej, że za 1000 zł też nic specjalnie porządnego nie kupimy.
Fakt, że przydałoby się bardziej określić ten budżet, ale stwierdzenie
bleble napisał/a:
Dałoby radę kupić coś tańszego niż 200 ws
nie wróży dobrych informacji.
pasiasty [Usunięty]
Wysłany: Pon 05 Mar, 2012
komor napisał/a:
Żeby w domu zrobić zdjęcie „ludzia” na nudnym tle, to ja wolałbym jednak trzy YongNuo po 300 zł niż jedną porządniejszą lampę za 1000 zł, tym bardziej, że za 1000 zł też nic specjalnie porządnego nie kupimy.
I to może być rozwiązanie, z tym, że przy braku światła modelującego, wymaga to dużo wyobraźni i prób. O ograniczonych możliwościach modyfikacji światła nie wspominam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10